Grad

KRSTULOVIĆ: Građanima je ukinuta mogućnost donošenja odluka o Planu upravljanja

Građanima je ukinuta mogućnost odlučivanja oko donošenja Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika te su izbačeni iz samog procesa odlučivanja – ustvrdio je ovog ponedjeljka predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović dodavši da je dužan informirati građane o njihovom statusu u ovom Planu koji bi, istaknuo je, trebao biti upućen u javnu raspravu.

-Prije javne rasprave, dužan sam upozoriti na veliku povredu uloge građanau prijedlogu Plana. Moram podsjetiti na činjenicu da je izrada Plana upravljanja rezultat zagovaranja organizacija građana skupa s civilnim društvom prema UNESCO-u zbog neprimjerenog upravljanja Gradom. Vlasti su stavile Plan upravljanja na njihov popis prioriteta tek kad ih je UNESCO na to natjerao, a ne zato što su same prepoznale i obvezu i nužnost njegova donošenja kako bi se zaštititile iočuvale društvene, kulturne, ekonomske i prirodne vrijednosti našeg Grada. Izrada Plana je povjerena Zavodu za obnovu Dubrovnika uz koordinaciju stručnog Povjerenstva za monitoring nad izradom plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koje je sastavljeno od političkih i institucionalnih predstavnika te jednog predstavnika/ice građana i jednog predstavnika/ice organizacija civilnog društva – rekao je Krstulović.

Proces izrade Plana, naglasio je, oduljio se na preko pet godina za kojih su stanovnici Grada, Ploča i Pila te predstavnici u Povjerenstvu vrlo aktivno i neumorno sudjelovali. Suradnja je, podcrtao je Krstulović, bila dobra donedavno, dok se nisu pojavili problemi s pozicijom građana u upravljačkoj strukturi Plana upravljanja.

-Dužni smo javno izraziti krajnju zabrinutost grubim narušavanjem cjelokupnog procesa izravnim utjecajem Ministarstva kulture i medija, Županije i Grada Dubrovnika kojim je participativnost procesa pregažena te dovodi u pitanje istinske namjere i volju za implementiranjem Plana upravljanja. Naime, u procesu izrade Plana upravljanja, uočen je problem uspostave upravljačke strukture s obzirom na to da ne postoji zakonski okvir koji definira to pitanje u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga se formirala radna skupina sastavljena od članova Povjerenstva koji su lokalni akteri te imaju najveće i izravne uloge u realizaciji Plana upravljanja. U nedostatku hrvatskih zakonskih smjernica, upravljačka struktura za Plan upravljanja sastavljena je prema UNESCO-ovim i europskim regulativama iz područja upravljanja kulturnom baštinom kojima se zastupa uključenje zajednice, dakle građana i organizacija civilnog društva u najviše instance upravljanja. Sukladno propozicijama dubrovačkog Plana upravljanja te u skladu s UNESCO- ovim smjernicama i europskim primjerima, predložena je upravljačka struktura u kojoj su na najvećoj razini zastupljeni Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko–neretvanska županija, Gradski kotar Grad i organizacije civilnog društva koje djeluju na području zaštićene spomeničke cjeline – rekao je predsjednik Gradskog kotara Grad dodavši kako je ovaj prijedlog dodatno potaknut činjenicom da su građani u dosadašnjem tijeku izrade Plana upravljanja dali izniman doprinos da bi Plan zadovoljio kriterije participativnosti kakve je naložio UNESCO, ali i da se postigne što veća kvaliteta i lokalna utemeljenost Plana odnosno sudjelovanje građana u odlukama o njihovoj budućnosti.

-To je bilo posebno važno s obzirom na to da izrađivači nisu bili lokalni, nisu imali lokalne stručnjake te da su se u procesu mijenjali, što je ostavilo trag na samom dokumentu. Nakon što je donesena odluka da građani i organizacije civilnog društva budu uključeni u Upravni odbor Plana upravljanja, o čemu postoji zapisnik i prema kojem je takva struktura unesena u tekst Plana upravljanja, na idućoj sjednici je predstavnik Ministarstva kulture i medija RH zatražio da se građani i organizacije civilnog društva izbace iz tog upravljačkog tijela i da se zadrže na razini Izvršnog odbora. Valja pojasniti da se ključne odluke vezane za provedbu Plana upravljanja donose na Upravnom odboru, dok Izvršni odbor te odluke samo izvršava. Dakle, građanima je ukinuta mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka o financiranju aktivnosti Plana upravljanja, što je u konačnici presudno za provođenje svake od predviđenih aktivnosti Plana. Ministarstvo kulture i medija RH je ocijenilo da građanima i udrugama tu nije mjesto te je svojim stavom administrativno i politički utjecalo na to da se opovrgnula prethodno usuglašena upravljačka struktura i izglasao Upravni odbor koji je sastavljen od ministrice kulture RH, gradonačelnika Grada Dubrovnika i župana Dubrovačko-neretvanske županije – naglasio je Krstulović te je ustvrdio da će Plan upravljanja kakav će biti upućen na proceduru ‘čisto politički plan u kojem su svi nepolitički akteri izbrisati jednom notom Ministarstva kulture i medija.

-Ministarstvo do sada u proces nije uložilo niti jednu kunu sredstava te je njegov angažman u procesu bio proceduralan, a ne sadržajan. Ta intervencija Ministarstva kulture i medija, koju su pratili Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i svi uključeni institucionalni akteri, pokazala je da je stvarni cilj donošenja Plana upravljanja samo stvaranje još jedne razine isključive političke kontrole i puko zadovoljavanje forme donošenja Plana koji će biti neprovediv. Građani su grubo prevareni, a uložili smo zaista veliki trud – od popisa stanovništva, do osiguravanja participativnosti, rada na dokumentu da bi dokument uopće prošao granicu zadovoljavanja forme. Ako su zaboravili zahtjeve UNESCO-a i EU primjere, mogli su pogledati vlastite modele upravljanja u ustanovama, gdje predstavnici zaposlenika imaju člana uprave i sudjeluju u upravljanju. Nama se pokušava negirati pravo sudjelovanja u upravljanju našim Gradom i domom, iako se dosadašnje upravljanje, bez građana, pokazalo lošim po stanovnike i Grad Dubrovnik – mišljenja je Krstulović.

-Ono što najviše žalosti jest da smo u procesu ostvarili dobru suradnju i partnerstvo s predstavnicima grada i županije što je trebao biti zalog uspjeha završetka i provedbe plana, no to je iznevjereno na jedan mig Ministarstva kulture i medija RH. Žalosti da se ovim putem pokušava dobiti Plan koji će očito biti tek zastavica za mahanje u predizbornim kampanjama dok će ključne odluke u njegovoj provedbi ostati iza tamnih zavjesa politike. Time se propušta jedinstvena šansa za bolje sutra svih nas. Kao što je mjesto predstavniku građana i u Upravnom odboru tako je u Izvršnom odboru mjesto predstavniku Gradskoga kotara Pile-Kono i predstavniku Gradskog kotara Ploče jer se dijelom nalaze u zaštićenoj Svjetskoj baštini, dok dijelovi koji nisu imaju direktan utjecaj na istu. Građani moraju ravnopravno sudjelovati u upravljanju najdražim Gradom, a ne da za njih to rade drugi koji se do sad nisu iskazali. Mišljenje, stav i uloga građana Grada, Pila i Ploča su krucijalni, stoga vas sve pozivam na suradnju i potpisivanje peticije gdje ćemo tražiti mjesto u upravljanju, a odakle nas se pokušava izgurati – zaključio je Krstulović.

Treba naglasiti i da je Grad Dubrovnik upravo ovog ponedjeljka uputio Plan upravljanja u javnu raspravu.  Vijećnica u Gradskom kotaru Grad Mara Pustić Kolić prokomentirala je kako se to nije smjelo dogoditi prije zadnje sjednice Povjerenstva.

-Povjerenstvo je to koje bi trebalo dobiti zadnju verziju Plana i onda bi se trebala raspisati javna rasprava. I sama najava rasprave prije sjednice Povjerenstva, jasno je da se to odvija bez poštivanja procedure – rekla je Pustić-Kolić.

Pročitajte još

TRAGOM RASPRAVE O RENTIJERSTVU Spremaju li se novi porezi iznajmljivačima?

Maria Prkut

Grad Dubrovnik: ‘Dolazit će do povremenog zamućenja mora u zoni gruške place’

Dulist

Više uginulih mačaka pronađeno po Gorici, otrov ‘maskiran’ u frešku ribu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija