Aktualno

Kristjan Staničić ponovno izabran za potpredsjednika ETC-a!

etc kristijan stanicic02

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ponovno je izabran za potpredsjednika Europske putničke komisije (European Travel Commision – ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 35 nacionalnih europskih turističkih organizacija, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu te prijevoznici. Novosti su to sa 105. sastanka Opće skupštine ETC-a, odnosno 108. sastanka Odbora direktora ETC-a, koji su se održali u Tallinu u Estoniji.

-Zahvaljujem kolegama na ukazanom povjerenju i prilici da svi zajedno nastavimo raditi na unaprjeđenju europskog turističkog sektora, odnosno na promociji Europe kao jedinstvene turističke destinacije. Iza nas su vrlo izazovna vremena, no pokazali smo kako se brzim odlukama, ciljanom promocijom i kvalitetnom ponudom može postići brz i stabilan oporavak turizma. Određeni izazovi i dalje postoje, međutim svjedočimo povratku razine putovanja iz pretpandemijskog razdoblja te ćemo u sklopu aktivnosti ETC-a učiniti sve da ovaj pozitivan trend rasta zadržimo i u budućnosti – izjavio je direktor Staničić.

Uz direktora Staničića, koji je imenovan potpredsjednikom ETC-a, Miguel Sanz iz Španjolske izabran je za predsjednika ETC-a, dok je u svojstvu potpredsjednika još imenovana Magda Antonioli iz Italije. Uz nova imenovanja na sastancima se raspravljalo i o Godišnjem izvješću ETC-a za 2022. godinu, članarinama za razdoblje od 2024. do 2027. godine, a odobren je i strateški okvir ETC-a do 2030. godine.

Dodajmo kako je u Tallinu ovim povodom održan i Industrijski forum pod nazivom „Climate change mitigation for tourism“ na kojem se raspravljalo o štetnim utjecajima klimatskih promjena na turizam, a predstavljen je i Akcijski plan za klimu ETC-a u sklopu kojeg je predviđeno značajno smanjenje emisija generiranih radom ovog udruženja do 2030. U sklopu plana je istaknuta i snažna podrška angažmanu u klimatskim akcijama koje će provoditi nacionalne turističke organizacije europskih zemalja i članica ETC-a.

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Hrvatska turistička zajednica aktivno sudjeluje u radu ETC-a kroz brojne kampanje, povlačenje sredstava iz EU fondova te kroz suradnju s državama članicama i predstavništava HTZ-a na dalekim tržištima.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist