Aktualno

KORISTITE LI DUBROVAČKO OKO? U listopadu riješeno 74 posto pristiglih prijava

dubrovacko oko

Građani i ove godine koriste platformu Dubrovačko oko, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji je pokrenut 2016. godine. Kako bi omogućio što neposredniji kontakt i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja Grad je, uz Dubrovačko oko, formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima, što omogućuje brži protok informacija i bržu realizaciju sitnih popravaka, navode u priopćenju iz Grada Dubrovnika.

Zahvaljujući direktnom kontaktu s građanima, najveći dio manjih popravaka moguće je moguće otkloniti u najkraćem roku tako da je u listopadu riješena ukupno 71 prijava odnosno 74 posto od ukupno obrađenih 96 urednih prijava na Dubrovačkom oku, dok je preostalih 25 prijava u postupku rješavanja. Također, na platformu je pristiglo i dodatnih 14 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima, dok 7 prijava nisu objavljene jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem. Najučestalije prijave su se odnosile na kvarove javne rasvjete (16), čistoću javnih površina (16), kršenje komunalnog reda (12) te sanacija prometnih površina (10).

Na platformu je također pristiglo ukupno 11 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ovim putem pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja. Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, da li se radi o originalnoj fotografiji.

Osim toga, tijekom ovog mjeseca obrađene su 54 prijave pristigle prethodnih mjeseci koje su zahtijevale dulji vremenski rok za rješavanje, a najveći dio njih se odnosilo na kršenje komunalnog reda poput nepropisnog odlaganja otpada. Vrijedi istaknuti da je u prvih 9 mjeseci na Dubrovačko oko pristiglo ukupno 1140 prijava, što označava znatan porast s obzirom da su do kraja prosinca 2022. godine pristigle ukupno 834 prijave. Također, obrađeno je i 118 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima.

 

Foto screenprint Dubrovacko oko 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist