Kultura

KONCERT U DVORU Gromoglasni pljesak i ovacije ruskom pijanistu Šiškinu

Ruski pijanist Dmitri Šiškin otvorio je sinoć, 13. srpnja, dojmljivim recitalom program U susret budućnosti – mladi laureati prestižnih međunarodnih natjecanja na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama, čime je započela i koncertna festivalska sezona u atriju Kneževa dvora.

Već je prva točka, Sonata-Fantasie najavila fantastičnu večer s mladim pijanistom koji je, unatoč sinoćnjoj vrućini, razgalio festivalsku publiku. Nakon Skrjabina, program je nastavljen s pretežno ruskim kompozitorima: Prokofjevom i Sonatom br. 7, Sergejom Tanejevom, Nikolajem Medtnerom te etidama Sergeja Rahmanjinova uz izuzetak Chopina i njegova Nokturna br.3 u H-duru i Scherza br. 2. Šiškin je učenik čuvene Eliso Virsaladze, a popularnost u domovini stekao je već u ranoj dobi. Godine 2015. osvojio je šestu nagradu na 17. međunarodnom klavirskom natjecanju Chopin u Varšavi, što je širom otvorilo vrata njegovoj međunarodnoj karijeri, a dodatan zamah tome bio je ulazak u finale Međunarodnog natjecanja Queen Elisabeth 2016. godine.

Najbolji pokazatelj dojmljivosti koncerta bio je dugotrajan gromoglasni pljesak, kojim je publika dobila čak dva glazbena dodatka, popraćena ovacijama. Kao i njegovi lanjski mladi prethodnici, Šiškin je osvojio dubrovačku publiku i potvrdio uspješnost programa U susret budućnosti. Iduće ime u spomenutom programu je Lukáš Vondráček, prošlogodišnji apsolutni pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja Queen Elisabeth čiji je recital na programu 24. srpnja. No prije toga, festivalsku koncertnu sezonu u Dvoru nastavlja miljenik festivalske publike Stefan Milenković već u ponedjeljak, 17. srpnja.

Pročitajte još

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist

KNJIŽEVNI SUSRET Nikolina Bošnjak predstavlja eko slikovnice o Tigijima

Dulist

NOVA PREMIJERA U TEATRU Pandur: Kazalište je oaza gdje se može reći istina o svijetu u kojem živimo

Dulist