Aktualno

Konavljani imaju razloga za zadovoljstvo

Konavljani imaju razloga za zadovoljstvo

Općina Konavle 20. listopada slavi svoj dan, a u proteklih deset mjeseci u Konavlima puno je razloga za zadovoljstvo.

Realizirani su, ili su započeli, mnogi važni projekti među kojima se svakako izdvaja vodovod u konavoskim brdima, sanacija jadranske magistrale, a nedavno je konačno i asfaltirana cesta od Vitaljine do Prevlake te postavljen cjevovod.

Zadovoljan je i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, infrastrukturu i gospodarenje nekretninama Božo Lasić navodeći sve projekte kroz posljednjih deset mjeseci.

Završena je sanacija ceste za Dubravku iz oba pravca, i S Grude i sa Zvekovice. Zadnja dionica je bila najteža, to je bio jedan pravi pothvat jer se moralo prolaziti kroz i kraj maslinika, a željeli smo sačuvati krajobraz, bio nam je cilj da sve to zaštitimo i n koncu smo uspjeli. Gledali smo i da se što manje uništi poljoprivrednog zemljišta – kaže Lasić o projektu kojim je započela ova godina.

Rekonstrukcija državne ceste, odnosno magistrale prema Debelom brijegu krenula je, kaže Lasić, „nakon desetaka i desetaka zahtjeva zamolba i molba“ i kako on predviđa sanacija će biti gotova i prije roka. Ističe se odlična suradnja s Hrvatskim cestama, a Lasić posebno hvali inženjera Jeru Šegedina. Kapitalni projekt s kojim su u Općini Konavle posebno ponosni je svakako  vodovod u konavoskim brdima gdje se intenzivno radi.

– To je vrlo težak i zahtjevan teren. Radeći na vodovodu proširena je i cesta prema Stravči i Dubi što se radilo u suradnji sa Županijskim cestama. Momentalno se radi proširenje u samoj Stravči gdje je također bilo zahtjevno zaštitit krajobraz, a cijelom cestom se pazilo i vraćalo stare međe koje su morale biti privremeno uklonjene. U tome treba istaknuti pomoć Nikšu Konjevoda iz Županijskih cesta. Županijske ceste i Općina sanirali su i nekoliko kriznih mjesta na pojedinim dionicama, primjerice klizišta u Gabrilima i Vodovađi.

Uz vodovod u konavoskim brdima do konca godine završit će se i vodovod za Radovčiće, a voda je dovedena i u dijelu Popovića gdje prije nije bilo vodoopskrbe. Ishođene su lokacijske dozvole za vodospreme u Vitaljini i Đurinićima. U Močićima je napravljen trotoar, Općina Konavle među prvima je uvela vlastitu prometnu službu, odnosno prometne redare.

No, vijest koja je proteklih dana najviše razveselila čelnike Općine je pozitivan odgovor za sudjelovanje u IPARD programu kroz koji će se raditi kanalizacija na Zvekovici gdje je ove godine inače riješen i problem oborinske odvodnje.

– Očekujemo potpisivanje ugovora s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi koja je prepoznala kvalitetu tog projekta. To je vrlo zahtjevan projekt za koji je trebalo pripremiti brdo papira i na čemu se intenzivno radilo cijelu godinu. Inače imamo razloga za zadovoljstvo što se tiče fondova jer smo naišli na dobar odaziv u nekoliko projekata poput primjerice navodnjavanja Konavoskog polja što će se realizirati također kroz IPARD program pri čemu smo surađivali i s Crnom Gorom jer će se kroz isti program rješavati i pitanje vodoopskrbe Herceg Novog. Tu je još i projekt Iliriskih gomila, zaštite pomorskog dobra i podmorja. Uglavnom, iskorištavao fondove na zadovoljavajući način – kazao je Lasić. 

– Ove godine bez obzira ne recesiju mislim da smo mudro upravljali proračunom kako se i upravlja u krizi i sve se više pokušavamo oslanjati na druge izvore poput europskih fondova – rekao je Božo Lasić.
Konavle je i jedna od vodećih Općina u realizaciji programa iskorištavanja obnovljivih izbora energije. Tako je Općina ove godine sufinancirala postavljanje solarnih kolektora za pedeset kućanstva, a uskoro ide natječaj za još devetnaest kolektora.

Obnovljen je Dom Matice hrvatske na Grudi, značajna sredstva uložena su u hortikulturno uređenje u Cavtatu i okolici, završen je mini kolodvor na Zvekovici, potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama u očekivanju nastavaka radova na kanalizaciji u Cavtatu, napravljeni su idejni projekti za kanalizaciju u Moluntu i na Grudi, a rješava se i jedan od većih prometnih problema, raskrižje za Cavtat za koje je ishođena lokacijska dozvola. To su sve neki od većih komunalnih projekata, a uz njih realizirani je i cijeli niz manjih. Prema tome, nakon slavlja uz Dan općine za Konavljane nema odmora, projekti idu dalje i sljedeće godine u Konavlima također će se imati što proslaviti.
 

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović