Županija

Kod Supetra otkriveni drveni ostaci broda iz 1. stoljeća

Created with GIMP

U sklopu projekta BLUEMED u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživane su dvije lokacije s amforama i dolijama, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni su drveni ostaci broda iz 1. stoljeća. Kroz projekt je bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centra za promicanje znanja koji se nalazi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.Također, ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima.

Centar za promicanje znanja dio je BLUEMED projekta koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana.

Promotivni video objavljen je na službenom YouTube kanalu projekta, a prikazuje dugogodišnji zahtjevni rad znanstvenika, ronioca i svih uključenih u aktivnosti BLUEMED projekta.

Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane, osim Regionalne agencije DUNEA, na projektu je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.

Pročitajte još

Drugom dozom danas cijepljeno više od tisuću Konavljana

Dulist

FINANCIRANO EU FONDOVIMA Župskim vatrogascima stiglo novo vatrogasno vozilo

Dulist

SASTANAK U RANJINI Uz poštivanje mjera možemo ostati destinacija za vjenčanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija