Sport

Kobešćak o novom kapetanu Juga: ‘Mislim da ćemo tražiti igrača koji jako pridonosi obrani’

jug05

Hrvatski vaterpolski stručnjak Vjekoslav Kobešćak osvrnuo se u razgovoru za Hrvatski radio na netom završeno Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki.

Na vaterpolskom Svjetskom prvenstvu u Fukuoki Hrvatska se nije proslavila zauzevši 9. mjesto, međutim, jedno hrvatsko ime imalo je uspješan turnir na mjestu izbornika. Riječ je o Vjekoslavu Kobešćaku koji je s Francuskom dogurao do povijesnog rezultata i 6. mjesta.

– Apsolutno smo zadovoljni, pogotovo činjenicom da je to povijesni uspjeh za Francusku. Ovime smo osigurali plasman na iduće Svjetsko prvenstvo u Dohi. Nastavili smo se kontinuirano plasirati na sad već nekoliko velikih natjecanja. Cilj je bio zadržati se unutar osam reprezentacija, u čemu smo uspjeli. Čak smo bili bolji od očekivanog, Govori Kobešćak te potom dodaje:

– Svakako očekujem kako će nam kvaliteta u sljedećih godinu dana do OI u Parizu rasti. Uvijek smo u egalu s jakim reprezentacijama, osim s Italijom koja nam najslabije ‘leži’.

Francuska je napredak u kvaliteti na ovom prvenstvu pokazala u četvrtfinalu protiv Španjolske kada su gotovo čitav susret vodili, no na kraju su u završnici susreta izgubili minimalno, a to je pokazatelj kako se nitko na turniru u Japanu nije mogao opustiti…

– Što se tiče kvalitete, ovo je bio vrhunski, vrlo izjednačeni turnir, ponajviše otkad su krenule utakmice osmine finala. Primjerice, Kanada i Japan su u tim susretima pokazali dobar otpor i nitko protiv njih nije mogao odigrati laganu utakmicu. U četvrtfinalu pak su sve utakmice završile na gol razlike, dok se u polufinalu utakmica odlučila doslovno u posljednjim sekundama. Kvaliteta vaterpola se proširila i nadam se kako će se nastaviti razvijati. Djelomično je to zbog novih pravila koja dopuštaju više kombinatorne igre, rekao je.

– To se događa… Ni sljedeća prvenstva neće biti lagana. Priče da se vaterpolo igra u svega pet zemalja nisu istinite – vaterpolo se proširio. Na ovom SP-u Hrvatska je prolazila kroz jednu fazu prilagodbe za ono što će se događati u Izraelu i Dohi gdje će hvatati vizu za Pariz. Kvaliteta u reprezentaciji je iznimno velika, pogotovo na vratarskim i bekovskim pozicijama. Vidjelo se na turniru kako reprezentacije ( Mađarska, SAD, Italija) igraju drugačiji, brz i kombinatoran vaterpolo. To više nije vaterpolo da se igra bek na centra, no Hrvatska ima igrače koji mogu igrati kao te reprezentacije i ona će se već za iduća natjecanja prilagoditi i pripremiti za Pariz, rekao je Kobešćak.

Kvaliteta reprezentacije pa ni kadra za ovo prvenstvo nije bila upitna, još kad se oporavi Loren Fatović Hrvatska bi i dalje trebala biti ispred reprezentacija koje se polako priključuju vrhu svjetskog vaterpola te nastaviti se zadržati najjačem društvu.

– Svakako se moramo zadržati ispred ovih koje dolaze. Moramo ciljati biti gdje su Mađarska, Grčka Italija i Španjolska koje su malo ispred nas. Trebamo se malo organizirati. Postoji jedan dio rada koji se treba dogoditi unutar Saveza – komunikacija prema klubovima i rad s mladim kategorijama u kojima posljednjih pet do šest godina imamo problema s rezultatima i proizvodnjom igrača, premda proizvodnja nije u potpunosti stala. Mi u Jugu svake godine izbacimo jednog ili dva igrača i ove godine ćemo opet. Oni nisu samo na korist Jugu, nego i hrvatskoj reprezentaciji. Nedostaje još proizvodnje iz drugih sredina. Ova reprezentacija sama po sebi posjeduje širinu i još postoji sigurno 10-ak igrača koji mogu ući u konkurenciju i koji će ovu ekipu na idućem natjecanju učiniti još boljom, istaknuo je.

Za Kobešćaka nema odmora jer vrlo brzo kreću i klupske obaveze. Tako nam govori da već sutra ima razgovor s igračem koji će vjerojatno postati novi kapetan dubrovačke momčadi, no nije želio otkriti ime već je samo natuknuo:

– Mislim da ćemo tražiti igrača koji jako pridonosi obrani – rekao je.

Podsjetimo, dosadašnji kapetan Loren Fatović napustio je Jug krajem lipnja i potpisao za konkurentski Jadran.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca

Kakaris stiže u Jug?

Dulist

Amerikanac Xavier Rhodes novo pojačanje Košarkaškog kluba Dubrovnik

Dulist