Aktualno

Josipović: Hvala im na žrtvi za Domovinu!

josipovic8634

Presuda je zakonita i pravedna – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović, ističući kako je ona kao takva potvrdila sve ono što smo mi u Hrvatskoj vjerovali.

– Potvrdilo se da su generali Gotovina i Markač nevini, da hrvatsko vodstvo i oružane snage nisu djelovale kao organizirani zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila – naših sugrađana srpske nacionalnosti, da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje i da je borba naših branitelja za slobodu bila pravedna i časna.  Današnja presuda ojačala je moje povjerenje u međunarodno pravo i pravdu!
 
Nama ostaje odgovornost da se brinemo za sve žrtve rata i da kaznimo sve individualne zločine koji su u ratu počinjeni. Hrvatska država nije odgovorna za zločine pojedinaca, ali jest odgovorna da se svaki počinitelj zločina kazni, bez obzira o kome se radi.
 
Današnja oslobađajuća presuda je i simbolična satisfakcija za sve žrtve kojima ćemo se u nedjelju pokloniti u Vukovaru.
 
Generali Gotovina i Markač su proveli nevini osam godina u zatvoru, ta spoznaja nije lagana, ali to su napravili za Hrvatsku, i ja im se kao vrhovni zapovjednik želim zahvaliti na žrtvi koju su podnijeli za domovinu. 

Pobjedu prava i pravde proslavimo dostojanstveno, imajući uvijek na umu kako pravednost Domovinskog rata znači i izgradnju Hrvatske kao demokratskog, multietničkog društva koje prihvaća sve svoje građane i jamči im jednakost i pravdu.

Potvrdilo se da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje te da je borba hrvatskih branitelja bila pravedan i časna – istaknuo je Josipović, dodavši kako ipak ostaje odgovornost brinuti o svim žrtvama rata, te da je zločina bilo, nažalost i na strani obrane – izjava je predsjednika RH Iva Josipovića.
 

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist