Posjetitelji još nekoliko dana imaju priliku uživati na prvom Burger festu u Dubrovniku. Do 30. lipnja traje na Lazaretima, gdje vrhunski burger-stručnjaci nude svoje specijalitete. Gastronomska ponuda obogaćena je i sjajnim glazbenim programom pa svaki dan završava uz nastupe odličnih DJ-eva. Tko se sprema na last-minute posjet Burger festu, od velike mu pomoći može biti i naš šalabahter s najpopularnijim jelima ovogodišnjeg festivala. Ima tu za svakog ponešto, od poznatih klasika koji su već ranije osvojili publiku preko sve popularnijih plant based opciji pa do slastica, za one kojima nakon slanog treba “nešto slatko”.
Kako bismo olakšali izbor za posljednje dane Burger festa, donosimo gastronomske favorite među posjetiteljima:
Bacon Double Smash (Takeaway by Branko Kusovac)
Na dubrovačkoj kućici chefa Branka Kusovca apsolutni je hit double burger sastavljen od junećeg mesa, cheddar sira, bacon umaka, pancete, iceberg salate, luka i kiselih krastavaca. Cijena mu je 10 eura, a u svakom se zalogaju osjeti kako su korišteni najkvalitetniji sastojci.
Blackie burger (Picnic – mingle&fun)
Jedan od najnagrađivanijih burgera na prijašnjim festivalima omiljen je i na dubrovačkom izdanju. Sastojci u Blackie burgeru su jednostavni, a izuzetno kvaliteti: brioche pecivo od krumpirovog tijesta craft pekarnice Kroštula, 100 posto juneći burger iz lokalnog uzgoja, domaći senf-med umak, karamelizirani luk, cheddar i crumble od pancete. Košta 11 eura, a zadarska ekipa kaže kako su za njegov uspjeh zaslužne sjajne namirnice koje koriste.
Gospar (Guloso Burgers&More)
2021. osvojio je nepca posjetitelja na Zagreb Burger Festivalu, a obožava ga i dubrovačka publika! Hit burger izrađen je od vrhunskih sastojaka: 100% junećeg mesa, brioche peciva, mladog sira škripavca, drniškog pršuta, umaka od majoneze i sjemenki gorušice te autohtone dubrovačke papričice poverune. Cijena mu je 15 eura, a burger je postao sinonim za kombinaciju tradicionalnih sastojaka s modernim twistom.
Beg’s Cheese Burger (Beg’s)
Tko želi isprobati burgere na bazi namirnica biljnog porijekla, pravac Beg’s kućica gdje je apsolutni hit Beg’s Cheese Burger. Košta 13 eura, a u Kroštulinom brioche plant based pecivu dolazi izvrsna kombinacija Beyond Meat pljeskavice, GreenVie cheddar sira, BBQ umaka, iceberg salate, rajčice, rikule i honey mustard mayo umaka. Beg’s kućica savršeno je mjesto za one koji traže ukusne i inovativne plant based opcije u kojima su okusi savršeno izbalansirani.
Crispy Kapula (Chef’s burger by Ivan Pažanin)
Iz jednog festivalskog izdanja u drugo, Crispy Kapula Ivana Pažanina oduševljava posjetitelje. Koja je tajna ovog sočnog burgera? Okusi i teksture u njemu se savršeno sljubljuju: junetini u brioche pecivu dodani su cheddar, džem od luka, prženi luk, jalapeño papričice, rikola i honey mustard.
Bacon Jalapeño Burger (Mate Janković i Institut za burgere)
Fantastični okusi i kvaliteta formula je za uspjeh kojoj je dosljedan Mate Janković sa svojim Institutom za burgere, što je prepoznala i dubrovačka publika. Hit burger dolazi u nešto pikantnijoj varijanti, s dodatkom jalapeño papričica, a spomenuta kombinacija okusa već je oduševila gurmane jer je Bacon Jalapeño burger “pobrao” ovacije i na festivalskim izdanjima u drugim gradovima.
Brioche punjen Nutellom i sladoledom od vanilije (K dogs)
A nakon slanog, treba se i zasladiti! Ekipa s kućice K dog za to se pobrinula uz “slatki burger”, odnosno kombinaciju brioche peciva, Nutelle i sladoleda od vanilije, što se pokazalo kao pun pogodak i slatko osvježenje u toplim danima ljeta. Hrskavo izvana, mekano iznutra, može li bolje? Cijena slatkog burgera je 7 eura.
A kako se najbolje osvježiti na festivalu, nego uz hit pića s Gingle Bells kućice: Basil Smash s ginom i bosiljkom te Passion Fruit Mojito s rumom, marakujom i mentom.
Lista favorita s dubrovačkog Burger festivala definitivno stvara zazubice, a dobra je stvar što se i dalje stignete uputiti na Lazarete. Festival traje do nedjelje, 30. lipnja.