AktualnoUrednički izbor

JASMIN ŽUSTRA NAKON 30 GODINA DOBIO SPOR ‘Presretan sam! Sada napokon mogu ponovno tražiti status branitelja’

Jasmin Zustra 4

Dubrovčanin Jasmin Žustra, koji već 30 godina pokušava ostvariti status branitelja, konačno je uspio dobiti spor u svoju korist. Naime, Upravni sud u Splitu presudio je u njegovu korist te je time poništio rješenja Ministarstva obrane RH, kao i područnog ureda u Splitu Službe za poslove obrane, čime se predmet vratio prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak. Potvrdio je ovo za DuList sam Žustra koji je presretan što se spor konačno odvija u njegovu korist. Ovime, naime, Žustra konačno ima pravo ponovno zatražiti da mu se dodijeli status branitelja.

-Presretan sam! Poslije toliko vremena odbijanja i svega što sam prolazio, učinjen je jedan korak više u moju korist. Prije sam bio tužan, nikakav, nisam vjerovao institucijama ni pravosuđu. Nisam imao nade da će se ovo riješiti u moju korist. Sad je napokon, Bogu hvala, došlo do promjene. Konačno je sud pregledao sve kako treba, konačno se našla sutkinja koja je cijeli predmet pregledala u detalje – komentirao je za DuList Žustra.

Naglasio je kako ovo sve još nije konačno te da sada slijedi faza žalbi Ministarstva obrane na doneseno rješenje.

-Vraćeno je sve skoro na početak i sada dokazujem da imam pravo steći status branitelja, da ga mogu ponovno tražiti – zaključio je.

Podsjetimo, kako je DuList već pisao, Žustrin ratni put započeo je 14. stude­nog 1991. Prijavio se u dubrovački Ured za obranu, a oni su ga, kako nam je rekao, poslali da se javi na punkt koji je bio na Jadranskoj magistrali.

-Kako nisam bio vojno sposoban, imao sam namjeru barem pomoći nositi hranu i municiju brani­teljima na Srđu ili u okolici gdje su bili na položaju – priča za DuList Dubrov­čanin Jasmin Žustra kojem unatoč višestrukim naporima njega pa i čitave njegove obitelji te obraćanja nadlež­nim tijelima niti 30 godina nakon nije priznat status hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu. O njegovoj priči itekako se već pisalo u lokalnim medi­jima, međutim, nažalost, do sada, uzaludno. I sam je 2017. namjeravao odustati od svega kad mu je na kućnu adresu u veljači ove godine stigao dopis iz Ministarstva obrane Republike Hrvat­ske kojim mu se poručuje kako mu je novim Zakonom o hrvatskim branite­ljima iz Domovinskom rata ponovno omogućeno utvrđivanje statusa koji je Žustri svih ovih desetljeća uskraćen.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist