AktualnoUrednički izbor

IZVANREDNO OBRAĆANJE JAVNOSTI Mate Uzinić napušta Dubrovačku biskupiju!

uzinic

Apostolski nuncij Giorgio Lingua izvijestio je da je papa Franjo imenovao biskupa Matu Uzinića nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije – otkrio je to generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić na izvanrednoj konferenciji za medije ove srijede.

– Prije gotovo deset godina zvonila su zvona naše biskupije kada smo nakon gotovo godinu dana molitve dobili novog biskupa. Svi smo svjesni koliko je mons. Mate Uzinić obilježio vjerski i društveni život u ovoj biskupiji  uposljednjih 10 godina. Ne možemo reći da smo danas radosni. Danas se raduju i svečano zvone zvona u Riječkoj nadbiskupiji, a naša zvona svojom šutnjom pozivaju nas na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, ali i naeg dosadašnjeg biskupa da nastavi u otvorenosti, poniznosti i jednostavnosti služiti Bogu tamo gdje ga on šalje – rekao je don Hrvoje Katušić.

-Nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik, stoji u Evanđelju sv. Luke. Ove su riječi danas za mene osobito poticajne da bih bio Isusov učenik i da bih mogao slijediti svoga Gospodina, moram se odreći svega, a u to spada i ova Dubrovačka biskupija i svi vi koji ste mi bili darovani kroz proteklih 10 godina. Izrazio bih zahvalnost svima u ovoj biskupiji s kojima sam surađivao. Posebno svećenicima Dubrovačke biskupije. Hvala posvećenom osobama i biskupiji koje su me prihvaćale kao brata i oca. Hvala svim vjernicima. Postoji ona izreka da je sveti Vlaho drukčiji od drugih svetaca jer svi gradovi imaju svoje zaštitnike, a samo Vlaho ima svoj Grad. Htio bih zahvaliti svima. Trudio sam se koliko sam mogao biti biskupom ovog Grada i biskupije. Iskreno zahvaljujem što ste mi pomogli osjećati se kao biskup koji ima svoj grad i svoju biskupiju. Osim zahvale ovo je i trenutak da vas zamolim za oproštaj za sve ono što možda nije bilo dobro s moje strane – poručio je ovom prilikom Uzinić koji će dubrovačkim biskupom ostati dok 16. prosinca 2020. kad bi mu se trebala pronaći zamjena.

– Izgubio sam vas i vi mene, teško je prihvatiti da je odlazak konačan, ali to moramo prihvatiti. Smatram da ova pozicija nadilazi mene i moje sposobnosti. Nisam se smatrao prikladnim za nju, ali Crkva jest i prihvaćam i stavljam se na raspolaganje. Nisam sada sposoban iznijeti neki program jer ne poznajem Riječku nadbiskupiju. Moj program je doći s ljubavlju kako bi svi zajedno za riječku crkvu mogli rađati Isusa Krista u ljubavi. Nadam se da ćete mi se svi vi u toj ljubavi pridružiti. Mojim premještanjem Dubrovačka biskupija je ostala bez pastira. Pozivam sve da mole za svoje pastire i za vašeg budućeg pastira – rekao je nadbiskup Mate.

Pročitajte još

ŠEST SATI KASNIJE ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist