Županija

IZLOŽBE I STRUČNA VODSTVA Održani Dani otvorenih vrata EU projekata

dunea dani eu projekata

Regionalna agencija DUNEA pridružila se manifestaciji ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’ koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, uz proslavu važnog jubileja – 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. —DUNEA je ovom prigodnom izložbom odlučila prikazat neke od ključnih EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u suradnji sa svojim partnerima. Za ovu priliku izdvojili smo dio velikih infrastrukturnih projekata poput Lučkog terminala Vela Luka, Poduzentičkog inkubatora Ploče, Centra za obuku pripadnika sustava civilne zaštite i vatrogastva te Dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću, ali ipak poseban fokus ovaj put smo stavili na manje projekte koji su direktno povezani s lokalnom zajednicom i donose konkretnu korist našim građanima – istaknula je Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencija DUNEA.
Posjetitelji su tako u prostorima Regionalne agencije DUNEA, i njenom izdvojenom uredu u Opuzenu kojeg vodi Europe-Direct Dubrovačko – neretvanske županije, imali priliku vidjeti već navedene velike infrastrukturne projekte, uz neizostavni Pelješki most, Zračnu luku Dubrovnik te Studentski dom Dubrovnik. Uz lutkice odjevene u primorsku narodnu nošnju, izložena je i fotografija Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja uspostavljena upravo kroz EU projekt. Prikazane su i vjetroorgulje na brdu Trovro, jedinstvene u cijelom svijetu i samim time prava turistička atrakcija. Za zaštitu našeg mora nabavljena je i vrijedna vatrogasna oprema, a izložena je i fotografija BLUEMED Centra za promicanje znanje otvorenog u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, muzeja koji prikazuje svu raskoš podmorja u Cavtatu te je za taj projekt Regionalna agencija DUNEA 2021. primila nagradu za najbolji EU projekt u kategoriji ‘Doprinos znanosti i inovacijama’.
Osim na fotografiji, posjetitelji su mogli i uživo vidjeti i interaktivno doživjeti BLUEMED centar, te uz stručno vodstvo Muzeja i galerija Konavala, saznati više o antičkim brodolomima i ostalim zanimljivostima koje se kriju ispod razine mora. Uz konavoski, u Danima otvorenih vrata sudjelovao je i Prirodoslovni muzej Metković u kojem su se mogli vidjeti novi sadržaji u stalnom postavu – geološki stup i 3D reljefna karta delte uz 3D blok dijagram, 3D špiljski prikaz te je prikazano i istraživanje vezano za pijeske Neretve. U Pločama je svoja vrata otvorio Poduzetničko-proizvodni impulsni centar kojeg vodi Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, a u Kuli Norinskoj novoizgrađeni Centar za obuku pripadnika sustava civilne zaštite i vatrogastva. U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome cijeli tjedan je bio posvećen Europskoj uniji gdje su posjetitelji mogli vidjeti primorske nošnje, nakit te brodove iz bogate pomorske povijesti. Organizaciji navedene manifestacije pridružila se i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koja je također organizirala izložbu fotografija te zainteresiranim posjetiteljima ponudila prigodne promotivne materijale izrađene u sklopu brojnih EU projekata. Održana manifestacija bila je izvrsna prilika da građani uživo posjete i lokacije prikazane na izloženim fotografijama u sklopu manifestacije ‘Dani otvorenih vrata EU projekata’. Regionalna agencija DUNEA u sklopu svog projekta ‘Znanjem do EU fondova’ pruža pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave u pripremi, prijavi i provedbi projekata financiranih EU sredstvima.

logotipi vidljivost dunea ribarstvo 1

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist