Kultura

Izložba u čast Katje Mišić Braut

Izložba u čast Katje Mišić Braut

Memorijalni program u čast Katje Mišić Braut održat će se u glaeriji "Florin dom" 12. siječnja s početkom u 18 sati.

Program u čast nedavno preminuloj pjesnikinji, slikarici i kolumnistici organiziraju obitelji Mišić i Čačić te njihovi prijatelji, a na inicijativu Nikše Bendera, cijenjenog turističkog djelatnika.

Književnik i novinar Mato Jerinić govorit će ovom prigodom o literarnom stvaralaštvu Katje Mišić Braut, a njene pjesme uglazbila je i izvodit će ih zajedno s Nikom Nagj Paola Dražić Zekić.

Bit će otvorena i retrospektivna izložba slika iz fundusa obitelji, a o autoričinom likovnom opusu govorit će povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.
Katjini prijatelji iz Klape Subrenum, svojom će izvedbom oplemeniti ovu književno-glazbeno-likovnu večer.

– Katja Mišić Braut je autodidakt koji je u ustrajnosti svoje želje uspio nadići okvire jednostavnog prikaza i oplemeniti motiv. U njenom je opusu redovito riječ o malim formatima u čijim je gabaritima svakome kvadratiću posvećena osobita pažnja da bi motiv „progovorio“ intimističkim jezikom poezije kojim je govorila i sama. U svome je slikarstvu Katja Mišić Braut pronašla oblike i boje koje su po senzibilitetu bliske najširoj publici, želeći biti shvaćena, tražeći način da ono što je u njoj podijeli s onima oko sebe – napisao je u predgovoru kataloga Marin Ivanović.

Izložba se može pogledati do 19. siječnja, svakog dana od 16 do 18 sati.

Biografija:

Katja Mišić Braut rodila se 1939. godine u Čibači u Župi dubrovačkoj. Srednju ekonomsku školu završila je u Dubrovniku. Slikarstvom se počela baviti 1980. godine, a već sljedeće godine postaje članicom ULAD-a gdje skupno izlaže. Samostalno je izlagala 1988. i 1990. godine u Dubrovniku. Članicom ULIPUD-a je postala 1993. godine, a iste godine počinje pisati poeziju. Objavljene su joj dvije zbirke pjesama, „Tanke niti uspomena“ (1994.) i „Ispružene ruke“ (1998.).
Katja Mišić Braut preminula je 2012. godine u voljenom Dubrovniku.
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist