Kultura

IZLOŽBA SRĐANA VUKČEVIĆA U UGD Čovjek koji ima ‘vještinu u rukama’

Naslovna Vukcevic

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik večeras je otvorena izložba Les Grandes Plages slikara Srđana Vukčevića.

– Riječ je o najvećoj i logistički najsloženijoj izložbi koju je Umjetnička galerija za ovu godinu priređuje. Velike plaže su zapravo sinonim za sve ono što život predstavlja i nekakav bijeg od stvarnosti. Bijeg na more koje donosi, odnosi i gradi, hrani i uzima. Na one kule koje se grade u pijesku pa ih more odnese u drugom smjeru. Na onu nesputanost koju donosi hod u kupaćem kostimu i sjedanje uz more s ljubavi. Dakle, na cijeli presjek života – a sve je to more – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja sadrži sve cikluse, od 80ih godina do novih radova iz 2017. godine. Prikazan je presjek kroz cjelokupno stvaralaštvo umjetnika u različitim medijima.

– Meni je gotovo nevjerojatno bilo, kad sam gledao ove izložene marote, kako je sve je to njegov ručni rad. Riječ je o čovjeku koji ima vještinu u rukama. Svijet ideja iz kojega se sve rađa mora biti širok, mora biti – dubok. Srđan Vukčevič spada u one umjetnike koji imaju izrazito obrazovanje, koji crpe znanje iz književnosti, glazbe, kazališta, povijesti umjetnosti… Iz slikarstva, uma i srca donosi radove koji evociraju povijesna zbivanja, povijesne ličnosti kao što je Filip II Bavarski, Josip II… Ili neke intimne situacije – jednu trešnju koja je na nekom listu u njegovom đardinu – istaknuo je Ivanović.

Nakon akademskog školovanja u Beogradu i odlaska po svijetu na nekoliko prestižnih jednogodišnjih stipendija u London, Amsterdam, trajno se naselio u Parizu iz kojega ljeti dolazi u Crnu Goru. U Herceg Novom nalazi se kuća koja je zapravo njegov cjeloživotni projekt.

– To je kuća koju je uredio u stilu od rokokoa pa sve do razdoblja dvadesetih godina 20. stoljeća gdje se to nekako sve zaključuje. Vidjet ćete kako su svi predmeti iz različitih razdoblja, ali ono što im je zajedničko je ta nostalgija odnosno čežnja za prošlošću. Pokušali smo preko fotografija i velikih tapeta prenijeti njegovu kuću u ovu kuću – istaknuo je Ivanović i zahvalio autoru koji po prvi put izlaže u Dubrovniku.

– Posebno mi je drago kako je finalizacija mog umjetničkog rada, ono čemu svaki umjetnik teži, je upravo prostor i ambijent gdje izlažem. Umjetnička galerija Dubrovnik je moja kuća što sam osjetio prvog dana. S vama želim podijeliti moje posebne osjećaje radosti, uzbuđenja…  – rekao je autor izložbe Srđan Vukčević.

– Mi smo umjetnici, kao ljudi, važni jer dajemo jedan drugi pogled na svijet. A taj drugi pogled davaju gradovi kao što je Dubrovnik s velikom tradicijom. Ovdje osjećam energiju obiteljske kuće koja je postala muzej te koja na neki moj novi način doživljava rehabilitaciju – istaknuo je Vukčević te se zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju ove izložbe.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je posebno zadovoljstvo kulturnom suradnjom između Republike Hrvatske i Crne Gore te je svečano proglasio izložbu otvorenom.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist