Kultura

IZLOŽBA ORSATA FRANKOVIĆA U ZAGREBU ‘Zašto ne bismo koristili dizajn kao alat za društvenu promjenu?’

Orsat Frankovic

Izložba grafičkog dizajnera Dubrovčanina Orsata Frankovića pod nazivom Stvaranje mjesta za zagrebačku je javnost otvorena u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

Odabrani radovi osnivača i kreativnog direktora studija Flomaster, nastali u razdoblju od 2001. do 2021., izloženi su kao dio tematskog ciklusa programa HDD-a namijenjenog predstavljanju i kritičkom vrednovanju rada hrvatskih dizajnera srednje generacije.

U svome se radu dizajner često kritički osvrće na monokulturu dubrovačkog masovnog turizma koja, po njegovom mišljenju, transformira prostorni i društveni kontekst do neprepoznatljivosti te, kada su potrebe zajednice u pitanju, do neuporabljivosti. I sam naziv izložbe, Stvaranje mjesta, otvorene do 15. travnja, sugerira njegov kritički pogled te je svojevrsni kontrapunkt općeprihvaćenom pojmu ‘stvaranja destinacije’ koji doživljava kao devalvirajući proces u društvenom te dugoročno i u ekonomskom smislu.

-Važno je osvijestiti da je dizajn i društvena i politička praksa, on je jedan od alata pomoću kojeg strukture moći oblikuju i reguliraju društvene odnose. Pa ako znamo da to čine zahvaljujući i dizajnu, zašto ne bismo u nekom izmijenjenom kontekstu, krenuli ‘odozdo’ i koristili dizajn kao alat za društvenu promjenu? – rekao je autor.

Upravo u vjeri da će svojim radom potaknuti raspravu o temama koje negativno utječu na život zajednice, sudjelovao je u procesu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, surađivao na projektima Art radionice Lazareti, sudjelovao u pokretanju i organizaciji Unseen Mini Film festivala u Cavtatu, oblikovao vizualni identitet i plakate Dubrovačkih ljetnih igara te pakiranja proizvoda za Aromu Raguseu. Svi navedeni radovi mogu se vidjeti na izložbi, a dio njih nastao je i u suradnji s drugim umjetnicima poput Ane Opalić, Marka Ercegovića, Pera Mrnarevića ili Zorana Đukića s kojima, uz mjesto rođenja, dijeli i interes za ovu temu.

Jedan dio eksponata tako direktno tematizira stvarna mjesta, poput autorova rodnog Dubrovnika, dok preostali materijali komuniciraju žudnju za obnavljanjem veza s drugim mjestima, ljudima, zajedničkim prostorima, iskustvima i sadržajima koji su se u protekle dvije pandemijske godine pokazali dragocjenima.

-Ova izložba nudi pregled načina na koje se grafičkim dizajnom može komunicirati, čitati, interpretirati, kritički analizirati, zamišljati, čak i iznova kreirati stvarna i imaginarna mjesta. Jedan plakat ili knjiga mogu nas odvesti na putovanje mjestima, učiniti nas svjesnijima skrivenih dimenzija poznatih nam okruženja ili nas uvesti u posve nepoznata. Naizgled konvencionalna stvar poput naslovnice romana može postati prizorište, a taktilni aspekt knjige može nas uvesti u prostor koji ona tematizira. Na tom tragu i obična poštanska marka možda nije pismo, ali je početak putovanja jednog pisma u daleke krajeve – istaknuo je kustos i kreativni autor koncepta izložbe Marko Golub.

Stoga se kao dio odabranog postava može pronaći i naslovnica romana Kradljivica knjiga, kao i prikaz procesa nastajanje iste, a za koji je autor knjige Markus Zusak rekao da je identičan njegovu načinu rada. Posebnu priču nosi i oblikovanje fotografske knjige Dom autorice Ane Opalić koja nas, presvučena u zidnu tapetu, taktilnim iskustvom uvodi u fotografski sadržaj domova koji, naizgled obični, snažno odišu atmosferom ljudskog stradanja.

Uz recentnije radove mogu se vidjeti i oni stariji, poput plakata za Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT 2009., izložbu Svjetlo, održanoj u Domu HDLU 2003. te oni ranije nastali za Dubrovačke ljetne igre iz faze uspješne desetogodišnje suradnje s dizajnericom i fotografkinjom Ivanom Vučić u studiju Laboratorium.

Kao najstariji uvršteni rad na izložbi nalazi se i primjerak nagrađene poštanske marke, izrađene povodom obilježavanja 100 godina društva hrvatskih književnika, 2001. godine.

Krajem kolovoza Stvaranje mjesta gostovat će u sklopu programa dubrovačke Art radionice Lazareti (ARL), a krajem godine i u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) u Splitu.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist