Kultura

Izdane 2 nove knjige Zavoda za povijesne znanosti

zavod knjige

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZUu Dubrovniku izdane su dvije knjige. I to Rine Kralj – Brassard Djeca milosrđa. Napuštena djeca u Dubrovniku od 17. do 19. stoljeća,te Irene Ipšić Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I.

-Autorica je vrlo vješto koncipirala svoj rad koristeći katastar 1836. kao polazište u analizi raznih gospodarskih, društvenih, demografskih i inih procesa. Pridavajući svakom analiziranom elementu vremensku dimenziu i prateći razvoj neke pojave i prije (od vremena Dubrovačke Republike) i poslije 1836., te izborom dvaju atastarskih općina koje su imale različit razvoj – priobalnu katastarsku općinu Orebić i brdsku katastarsku općinu Podgorje – uspjela je rekonstruirati i izvrsno interpretirati gospodarski i društveni razvoj najvećeg naselja poluotoka Pelješca – zapisao je akademik Nenad Vekarić o knjizi Irene Ipšić.

Slavica Stojan o knjizi Rine Kralj – Brassard istaknula je da je knjiga „vrstan znanstveni doprinos poznavanju povijesti marginalnih skupina, prije svega na historijskom području Dubrovačke Republike“.

-Autorica je u svojoj knjizi, koja je plod duljeg arhivskog istraživanja ponajviše u fondu Dubrovačke Republike Državnog arhiva u Dubrovniku, pažnju posvetila najranjivijoj marginalnoj skupini – ono koju čine napuštena djeca – naglasila je uz ostalo Slavica Stojan. 

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist