Grad

Izaslanstvo UDHRM Dubrovnik na Festivalu mira u Sloveniji

mir3

Kako bi podigao na višu razinu kvalitetu rada UDHRM, njezin predsjednik Želimir Čizmić je predložio, a nakon toga s najbližim suradnicima, tajnikom  Mihom Pejdarom i članovima Izvršnog odbora,  Vlahom Lonzom,  Fabijanom Vukićem,  Zijadom – Zijom Čejvanovićem, Slavkom Karužićem – Pjombom, Perom Matuškom, Perom Srijemsijem, Mišom Duperom i Ivom Lučićem, stvorio je program međunarodnog djelovanja.

Cilj je bio povezivanje s veteranskim udruga diljem svijeta, ali prije svega s onim udrugama, čiji su članovi dijelili bolno iskustvo rata iz 90-ih godina prošlog stoljeća na područjima danas neovisnih zemalja Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Program uključuje suradnju na mnogim poljima, razmjeni iskustava u prilagodbi članova u poslijeratnom,  mirnodopskom načinu života u rasponu od rješavanja socijalnih, pa do zdravstvenih, te psihosocijalnih problema. Također se nastoji kroz razgovore i tribine, te sportske manifestacije potaknuti druženje među članovima, na kojima se u osobnom dodiru mogu razmijeniti iskustva, pružiti osobna i skupna potpora, podići na veću razinu samopoštovanje, međusobno uvažavanje, te razviti empatiju, razumijevanje za položaj i iskustvo drugoga u drugačijim uvjetima.

 

Na inzistiranje Željka Čizmića u vrijeme njegovog četverogodišnjeg mandata na čelu  UDHRM na razini Republike Hrvatske, a uz  potporu članova predsjedništva, kao i podružnica i šireg članstva, u cijeli suradnički prsten uključile su se i ostale podružnice UDHRM-a, a na međunarodnom planu stvoreni su i kontakti s veteranskim udrugama koje dolaze iz zemalja s kojima je Hrvatska nekoć dijelila iskustvo življenja, ali i ratnih (ne)prilika. Tako su stvoreni i održavaju se vrlo intenzivni kontakti i kvalitetna suradnja  s udrugama i Austrije, Italije i Mađarske.

Posebno je zanimljivo da je osobnim zalaganjem i upornošću Željko Čizmić razgranao kontakte s vojnim predstavnicima, te političkim i vojnim čelnicima, kao i zapovjednicima prijateljskih zemalja, N.R. Kine, Turske, Tajvana, USA, ali i dobre kontakte s voditeljima informativnih odjela u NATO paktu u Europi.

Rodile su se mnoge ideje za raznovrsne kvalitetne manifestacije od kojih su neke ostvarene, a neke su zbog nerazumijevanja i nevoljkosti hrvatskih izostale.

Suradnja se temelji na načelu antifašizma.

Tako već izaslanstvo UDHRM Dubrovnik petu godinu redovito prisustvuje svečanostima Festivala mira na Pohorju, čuvenom Šarhovom pohodu u Sloveniji. Kao i svake godine do sada, zapažena je bila ne samo nazočnost u odorama naše HRM i UDHRM, već i govor Željka Čizmića. Više puta je bio prekidan gromoglasnim pljeskom i odobravanjima više tisuća sudionika. Pogotovo kada su se isticala načela antifašizma, kao i načelo da veterani koji su sudjelovali u borbama, neovisno o trenutačnim politikama svojih Vlada i političara, moraju održavati međusobne čvrste i u dobroj vjeri formirane kontakte, jer dobro znaju što je rat i koliko je besmislen, za razliku od onih koji su grijali udobne fotelje u ratu, a to čine i danas, naravno kad ne “ganjaju” svoje privilegije, nezaslužene činove, odličja i slično.

Čestitkama se u kratkom razgovoru nakon govora pridružio i predsjednik Republike Slovenije  Borut Pahor, kao što su prije njega više puta to učinili i Danilo Tuerk, Milan Kučan i legenda europskog antifašizma  Janez
Stanovnik.

Na Šarhovom pohodu ove godine sudjelovala je još jedna bratska udruga, ona specijalne policijske jedinice Odreda Bosna iz Sarajeva. Slovenska Udruga veterana i UDHRM su prije toga koncem ožujka sudjelovale na proslavi obljetnice i na promociji monografije spomenute jedinice. Odigrao se i nogometni susret veterana na kojemu su Dubrovčani osvojili drugo mjesto.

I tada kao i svaki put nije izostala vojno diplomatska aktivnost. U slobodno vrijeme druženja, izvršeno je nekoliko vrlo zanimljivih razgovora s ministrima u Vladama županija iz Federacije BiH, ali i s turskim generalom, predsjednikom časničke veteranske udruge Turske koja broji više od 4 tisuće članova i dogovoreni su daljnji susreti kao i suradnja.

Čvrsta i redovita suradnja dogovorena je i s čelnicima Udrug odreda Bosna, koji su pozvani na uzvratni susret na jesen, zajedno s već spomenutim prijateljskim udrugama i pojedincima na obilježavanje obljetnice utemeljenja HRM Dubrovnik i Konvoja Libertas.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist