DuList IN

Iza nas je druga večer Jazz Outbreak festivala, večeras nastavak!

dbk jazz outbreak 11112023 vlevi 7407

Drugi dan Dubrovnik Jazz Outbreak festivala kojeg je Dubrovačka baština treći put organizirala u Lazaretima započeo je sajmom jazz vinila i jazz slušaonicom Udruge Dubrovnik 33/45. Ljubitelji jazza na vinilu došli su napokon na svoje!

Prvi koncert večeri, koncertna promocija najnovijeg albuma Joe Kaplowitza ‘Keyboard Extravaganza’, okupao je Lazarete bogatim, tustim, zvukom instrumenata s tipkama koje su Joe Kaplowitz, Viktor Lipić i Hrvoje Galler gurali do krajnjih granica. Publika je bila zapanjena i zapaljena njihovim entuzijazmom kojeg je nagrađivala aplauzima i usklicima oduševljenja tijekom cijelog koncerta.

Bubnjar Janko Novoselić imao je vrlo težak zadatak i još jednom je pokazao kako mirno i s lakoćom svojstvenom samo vrhunskim umjetnicima uspješno održava ritmičku ravnotežu i zadržava tri pomahnitala virtuoza na klavirima u okvirima vrhunske glazbene izvedbe.

Same skladbe, koje donose utjecaje više glazbenih žanrova uspješno koriste rijetko vidljivi raspon mogućnosti klavira, orgulja i klavijatura kojima Kaplowitz suvereno dominira i kao svirač i kao skladatelj. Viktor Lipić i Hrvoje Galler su ga iznimno nadahnuto pratili izmjenjujući se na synthu i klaviru i parirajući mu vještinom i eksplozivnom energijom.

‘Hold On’, posljednji album seksteta B’s FUNstallation trubača Zvonimira Bajevića promoviran je na drugum koncertu večeri i baš kao što mu i naziv govori održao je publiku u visokom raspoloženju koje su izazvali Kaplowitz i društvo. Topli zvuk brass sekcije Bajević / Bočić bio je divno podržan meditativnim pristupom Borka Rupene na bubnjevima, odmjerenim Goranom Rukavinom na basu, genijalnim Lukom Žužićem na klaviru i klavijaturama te inspirativnim Davorom Doležalom na gitari.

Zapanjujući sklad i uigranost ovog odličnog seksteta koji već godinama opstaje na jazz sceni svoje vrhunce imao je u momentima kada su se Bajevićeva truba i Bočićev saksofon u suzvučju sljubljivali u jedinstveni gigabrass instrument. Ostatak banda im je s lakoćom parirao. Tijekom koncerta je svatko od njih predstavljen i kao (odličan) skladatelj i nema sumnje da ovakva ekipa ima sjajnu budućnost na jazz sceni.

Osobito raduje brojna, involvirana i oduševljena publika koja je osim u izvrsnim koncertima vidljivo uživala u druženju u za ovu priliku organiziranoj jazz podružnici Kavane Lazareti.

Još jedna lazaretska večer za pamćenje zaključena je izvrsnim jam sessionom na kojem su se zagrebačkim gostima željnim dodatnog muziciranja umješno i s radošću pridružili dubrovački glazbenici Hrvoje Radović i Alan Polzer.

Na završnoj večeri u nedjelju, 12. studenog na programu je:

Banner 300x250 DU 1

17:30 sajam jazz vinila i jazz slušaonica u suradnji s udrugom Dubrovnik 33/45

19:30  Tin Džaferović Quartet

Koncertna promocija albuma ‘Music For Standing/Music For Kneeling’

21:00 Davor Doležal Quartet

Koncertna promocija albuma ‘Strange Beauty’

Jam Session

Foto Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] Ema Luketin u Dubrovniku spojila posao i uživanje

Dulist

Vjenčali se Baby Lasagna i Elizabeta Ružić

Dulist

ZAGORSKA TRADICIJA NA JUGU Štrukle obitelji Kos u Verandi

Dulist.hr