Grad

IVICA BAN: Hoće li se nastaviti s bezobzirnom pljačkom građana?!

ivica ban144

Gradsko vijeće Dubrovnika sljedeću subotu zasjeda sa samo jednom točkom dnevnog reda – odluka o parkingu.

Podsjetimo, zbog izostanka suglasnosti MUP-a Visoki upravni sud srušio je odluku Grada iz 2009. godine, a prema mišljenju odvjetnika Ivice Bana, i nova odluka ima veliki broj nedostataka. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Nakon što je Visoki upravni sud RH svojom presudom broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g., ukinuo kao nezakonitu Odluku o organizaciji i načinu naplate i
kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, br.12/09.), građani Dubrovnika su očekivali od gradonačelnika i stručnih službi Grada Dubrovnika, te od Uprave “Sanitata”, kao prvo ispriku i obavijest o tome kada i kako će im biti vraćena nezakonito naplaćena sredstva, s kamatama i troškovima, koja je od njih “Sanitat” naplatio po toj nezakonitoj odluci, te naravno preuzimanje i snošenje političke, moralne i materijalne odgovornosti za nezakonitu odluku i njeno uporno petogodišnje primjenjivanje unatoč argumentiranim prigovorima javnosti i struke na njenu nezakonitost.

Umjesto toga građani su nažalost dočekali samo hitno sazivanje (za subotu 21. lipnja) Gradskog vijeća radi donošenja nove “na vrat na nos” pripremljene odluke o naplati parkiranja, bez pribavljenih stručnih mišljenja uvaženih pravnih stručnjaka (npr. nekoga od profesora Ustavnog prava) o zakonitosti i ustavnosti novopredloženih rješenja naplate parkiranja po prijedlogu te odluke, kako se opet za nekoliko godina ne bi dogodilo da Visoki upravni sud i novu gradsku odluku o naplati parkiranja proglasi nezakonitom sa svim štetnim implikacijama takve nove sudske presude.

U prijedlogu nove odluke o parkiranju uvažena su samo pravna shvaćanja Visokog upravnog suda da se prije donošenja gradske odluke o naplati parkiranja na istu mora pribaviti prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, te da donošenje odluka o parkirališnim zonama i cijenama parkiranja nije u nadležnosti gradonačelnika već da je u nadležnosti Gradskog vijeća.

Međutim, i u prijedlogu nove gradske odluke zadržana su druga ustavno i zakonski sadržajno sporna rješenja koja
Visoki upravni sud nakon što je utvrdio da je Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku nezakonita iz naprijed navedenih proceduralnih razloga, nije ni ocjenjivao, niti je imao potrebe ocjenjivati nakon što je odlučio ukinuti spornu odluku zbog proceduralnih razloga.

Za razliku od Visokog upravnog suda Gradsko vijeće bi bilo dužno pažljivo razmotriti sve prigovore na možebitna neustavna i nezakonita rješenja koja su iz ukinute odluke unesena u prijedlog nove odluke i o takvim spornim i financijski osjetljivim pitanjima prije njihovog kodificiranja pribaviti pozitivna stručna mišljenja priznatih stručnjaka. Što bi zbog pribavljanja takvih stručnih mišljenja trebalo
odgoditi predviđeno donošenje nove odluke o parkiranju na hitno sazvanoj sjednici Gradskog vijeća za subotu 21. lipnja manja je šteta od pogubnih političkih i financijskih posljedica ponovne nezakonitosti gradske odluke o parkiranju.

Iz popisa javnih parkirališnih zona i parkirališnih mjesta u prijedlogu nove gradske odluke o naplati parkiranja bez iti jedne riječi obrazloženja su izostavljene dosadašnje parkirališne zone u ulicama Ivana Matijaševića, Volantina, Baltazara Bogišića, te parkirališna mjesta u drugim gradskim ulicama koja su bila određena i označena na mjestima gdje ona u smislu odredbi čl. 82. i 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ne smiju biti, kao npr. na udaljenosti manjoj od 5 m od obilježenog pješačkog prijelaza ili raskrižja, iznad šahtova za vodovod ili kanalizaciju, ispred i na komunalnim i javnim prolazima i prilazima, u uskim dvosmjernim ulicama gdje se zbog parkiranih vozila ne mogu mimoići vozila koja dolaze iz suprotnih smjerova, te na drugim mjestima gdje ugrožavaju promet i pješake.

Ali čak i u slučaju dosadašnje naplate parkiranja na ovim sada ukinutim kao nezakonitim parkirališnim mjestima iz Grada Dubrovnika i “Sanitata” građanima ne dolazi isprika i obećanje povrata nezakonito naplaćenih sredstava na ime parkiranja.

Međutim, u prijedlogu nove gradske odluke o naplati parkiranja i nadalje se inzistira na nezakonitoj naplati parkiranja na neuređenim (neasfaltiranim) i neoznačenim (neocrtanim) parkiralištima bez propisane horizontalne signalizacije (npr. na parkiralištu na Gradcu), iako je naplaćivanje parkiranja, kao komunalne gradske usluge na takvim parkiralištima u suprotnosti s odredbama o obilježavanju mjesta za parkiranje propisanim normom HRN U.S4.234/80 – Oznake na kolniku – Ostale oznake – Obilježavanje mjesta za parkiranje, koja je preuzeta iz Pravilnika o obilježavanju mjesta za parkiranje (Sl. list SFRJ, br.: 17/80, NN: br.: 53/91) koji je još uvijek vrijedeći propis u Republici Hrvatskoj.

Također je i u prijedlogu nove gradske odluke o naplati parkiranja bez ikakvog propitivanja zadržana tzv. dnevna parkirališna karta koja omogućuje “Sanitatu” da vam za desetak minuta parkiranja u 0. zoni naplati cijenu od nevjerojatnih 880,00 kuna, ili da vam “Sanitat” naplati dnevnu (24 satnu) parkirališnu kartu i u zonama gdje je parkiranje ograničeno na najviše 2 sata u jednom danu, te da vam “Sanitat” naplaćuje 24 sata parkiranja i u parkirališnim zonama gdje se parkiranje ne naplaćuje u vremenu od 22:00 do 06:00 sati.

Izvan logike i zdravog razuma je i da je ta tzv. dnevna parkirališna karta u pravilu skuplja od mjesečne parkirališne karte. Da se pritom uopće ne govori o tome da ta tzv. dnevna (24 satna) parkirališna karta u stvarnosti nikome ne treba, niti je itko ikada stvarno naručio i unaprijed platio.

Uostalom, tko bi je naručio, kad je ta tzv. dnevna parkirališna karta, to treba otvoreno reći izmišljena usluga u funkciji “bezobzirne pljačke građana”, umjesto ranije od Ustavnog suda ukinute ugovorne kazne.

Naime, tzv. “dnevna parkirališna karta” je kako bi to rekao Ustavni sud “falsa nominatio”, tj. samo novi lažni naziv odnosno termin koji je izmislio predlagatelj te sporne Odluke umjesto tzv. “ugovorne kazne” zbog sadržajno istog razloga – neplaćanja parkiranja, a kako bi izigrao odluku Ustavnog suda RH, broj: U-II-1725/2005 i U-II-3467/2007 od 17. ožujka 2009.g., kojom je naplata ugovornih kazni zbog neplaćanja parkiranja po Odluci o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, br.: 5/03.), proglašena neustavnom.

Međutim, nikakvom se formalnom promjenom naziva “ugovorne kazne” zbog neplaćanja parkiranja u tzv. “dnevnu parkirališnu kartu”, ne može promijeniti njena suština, tj. da je po svim elementima, te pravnoj prirodi i sadržaju (nesrazmjernost i nejednakost činidbi, postojanje povoljnije opcije, naknada kao kazna) u stvarnosti i nadalje riječ o “novčanoj kazni” koja se zakonski ne može naplaćivati zbog neizvršavanja novčanih obveza (članak 350. stavak 3. ZOO-a).

Nadalje, ta tzv. “dnevna parkirališna karta” je suprotna načelu savjesnosti i poštenja, te načelu jednakosti činidbi (članak 4. i članak 7. ZOO-a), te s prisilnim odredbama članka 265. stavak 2., te članka 296. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, kojima je propisano “da se šutnja ponuđenika ili neko drugo njegovo propuštanje ne može smatrati prihvatom”, te “da su ništetne odredba općih uvjeta ugovora koje, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzroče očiglednu neravnopravnost u pravima i obvezama strana na štetu suugovaratelja sastavljača ili ugrožavaju postizanje svrhe sklopljenog ugovora, čak i ako su opći uvjeti koji ih sadrže odobreni od nadležnog tijela”.

Suprotno je načelu savjesnosti i poštenja, te načelu jednakosti činidbi, tvrditi da činjenica neplaćanja sata korištenja usluge parkiranja predstavlja pristanak da se plati cijena parkiranja u trajanju od 24 sata. Naime, korisnik usluge parkiranja je samim činom parkiranja iskazao volju da koristi navedenu uslugu, a okolnost da nije platio minimalni iznos korištenja usluge daje pravo davatelju usluge da potražuje isplatu cijene usluge za vrijeme u kojem je usluga stvarno korištena pa i stvarne
troškove i zatezne kamate koje bi korisnik zbog kašnjenja bio u obvezi platiti, no nikako ne daje pravo davatelju usluge da zbog neplaćanja cijene usluge potražuje unaprijed određeni iznos neovisno o stvarno pruženoj usluzi (vidjeti o tome odluku Ustavnog suda RH, br.: U-II-355/2007 od 10. prosinca 2008.g.).

Isto tako, suprotna je načelu savjesnosti i poštenja općepoznata praksa organizatora parkiranja da u istom danu i za isto parkirališno mjesto naplati i po desetak tzv. dnevnih parkirališnih karata različitim vlasnicima vozila.

Prema odredbama članka 96. Zakona o zaštiti potrošača odredbe o tzv. “dnevnoj parkirališnoj karti” uz istovremeno postojanje za vozača povoljnije redovne “(jedno)satne karte” smatraju se tzv. “nepoštenim ugovornim odredbama” koje su ništetne.

Imajući sve naprijed navedeno u vidu, a za razliku od Grada Dubrovnika, Grad Varaždin je na inicijativu dr.sc. Roberta Podolnjaka, profesora ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, krajem 2012.g. ukinuo tzv. dnevne parkirališne karte kao nezakonite i zamijenio ih višesatnima.

Ukoliko Gradsko vijeće želi hitno donijeti novu odluku o naplati parkiranja prije nego što objektivno može pribaviti potrebna stručna mišljenja priznatih pravnih stručnjaka o zakonitosti i ustavnosti novopredloženih rješenja naplate parkiranja po prijedlogu te odluke, može (bar kao prijelazno rješenje) usvojiti vrlo dobar prijedlog gradske odluke o naplati parkiranja koji je predložila Kandidacijska lista grupe birača “Srđ je Grad”, a koji bi prijedlog samo trebalo nadopuniti s parkirališnim mjestima za koja je pribavljena prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova da su u skladu s propisima o sigurnosti prometa, te s drugim nespornim odredbama iz službenog prijedloga nove gradske odluke o naplati parkiranja.

U svakom slučaju na subotnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća pokazat će se koliko i koji naši gradski vijećnici mare za zakonitost odlučivanja i odluka Gradskog vijeća i zaštitu javnog dobra i interesa građana, a koji na uštrb zakona i zakonitosti, javnog dobra i interesa građana samo žele napuniti svoje političke i interesne “kasice prasice”.

“Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatne poslove i bavite se javnim)”!

Ivica Ban

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist