Aktualno

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

restoran 360

U Dubrovniku se nalazi 12 restorana s Michelinovom preporukom, a samo jedan ima Michelinovu zvjezdicu. Za ove se restorane često smatra kako su nedostižni široj javnosti te se doživljaju ekskluzivno. Odlučili smo provjeriti je li to uistinu tako. Inače, Michelinovi inspektori određuju vrijednost restorana po pet kriterija – kvaliteti proizvoda, majstorstvu okusa i tehnici kuhanja, osobnosti šefa kuhara po njegovim jelima, vrijednosti za novac te dosljednost između posjeta. Michelinovi inspektori anonimno dolaze u odabrani restoran, a riječ je o stručnjacima iz područja ugostiteljstva, od kojih su mnogi i radili u toj branši. Inspektori uvijek plaćaju jela i dolaze u restoran kao civili jer žele doživjeti ambijent i hranu baš kao i svaki drugi posjetitelj.

S potpisom chefa Curića
Restoran 360 jedini u našem gradu ima prestižnu kulinarsku zvjezdicu. Ugošćuje mnoge slavne osobe, a nalazi se na elegantnoj lokaciji u povijesnoj jezgri. Šef kuhinje je Marijo Curić, a Michelin ističe njegovo vješto i elegantno spajanje hrvatskih i međunarodnih namirnica. Restoran nudi dva degustacijska menija, jedan je upravo onaj s potpisom šefa Curića pod nazivom ‘Antologija’, a drugi je fokusiran na jela iz doba dubrovačke renesanse nazvan jednostavno ‘Republika’. Oba menija koštaju 186 eura. Na meniju ‘Antologija’ nalaze se jela kao što su jakobove kapice s tartarom, mousseom od tofua i gelom od heljde te golub s kremom od luka, pastrnjakom i kruškom, orasima i umakom od kapara. Tzv. dubrovački meni se sastoji od popare od brancina, riblje juhe i punjenih mušula te janjećeg confit s fava grahom i ovčjim jogurtom, dok se za desert služi konavoska mantala s mousseom od ljute naranče i sladoledom. Restoran posjeduje i opciju a la carte menija, a pravilo je da dva jela po osobi koštaju 112 eura, dok su 3 jela 154 eura. Nude se razna mesna i riblja jela među kojima je primjerice foie gras s torchonom, dimljenom jeguljom i kremom od datulja, te bakalar sa sushi rižom, pil-pil umakom, školjkama i ukiseljenim lukom. Cijene za vina nisu navedena na meniju, a Michelin tvrdi kako je vinska karta Restorana 360 jedna od najboljih u Hrvatskoj.

nautika00

Nautika – 136 eura za ribu
Kultni dubrovački restoran Nautika na listi je Michelinovih preporuka. Gostima se tako preporučuje odabir stola na taraci, a navodi se i kako kuhinja ovog restorana ima klasičnu osnovu koja dolazi sa suvremenim obrascima. Nautika ima dva degustacijska menija, jedan riblji, a drugi mesni i riblji. Riblji degustacijski meni ima pet sljedova, a cijena mu je 138 eura. Sastoji se od tartara od tune s chutneyom od naranče i wasabi majonezom, riblje juhe, škampa s njokima od griza, beurrea blancom i kremom od peršina te filetom bijele ribe s kvinojom i tikvicama, a za desert se poslužuje čokoladni kolač s karameliziranim orahom, pelinkovcem i narančom. Drugi degustacijski meni se sastoji od 7 sljedova, a kombinira meso i ribu te mu cijena iznosi 172 eura. Ovaj meni uključuje goveđi charolais carpaccio s dijon umakom, bisque juhu s tartarom od škampa i kavijarom, sipu s pireom od batata, brokulom i tuileom od sipe, filet od tune s dehidriranim kaparima i triptihom od komorača, teleći obrazi s pireom od krumpira, a za desert se nudi paški sir, te kolač od kisele višnje s vanilijom čiji je biskvit od badema. Što se tiče a la carte ponude, cijene glavnih jela kreću se između 56 i 136 eura, a najskuplja je bijela riba po preporuci šefa kuhinje. Također se može odabrati janjetina na dalmatinski način i rep jastoga s ječmom od mahuna i sušenim rajčicama i celerom. Za desert se nude razni kolači, primjerice od lješnjaka ili kisele višnje, a cijene su između 21 i 27 eura. Isto tako, hladna predjela variraju između 30 i 56 eura, a uključuje jela kao što su tuna tartar i goveđi carpaccio. Topla predjela koštaju od 39 do 58 eura, među kojima su foie gras s umakom od smokava i kiselim lukom te tortellini s gljivama, sirom i crnim istarskim tartufima.

restoran proto sezonci konobar004

Proto – jastog od 220 eura
Michelin opisuje Proto kao dugogodišnji restoran koji ima vjerne sljedbenike te privlači mnoge dobrostojeće turiste. Proto nudi opciju jednog degustacijskog menija koji košta 110 eura, a sastoji se od tartara od tune, fettuccina sa škampima i crnim istarskim tartufima, ribljeg fileta na žaru koji je dnevni ulov, a za desert nude mousse od čokolade, selekciju hrvatskih sireva i desertni koktel. Što se tiče a la carte menija, iako Proto slovi kao riblji restoran, u ponudi su i mesna te vegetarijanska jela. Neka od njih su ribeye steak po cijeni od 56 eura te janjeći kotleti na žaru od 42 eura. Cijene glavnih ribljih jela su između 37 i 119 eura, s time da je jelo za 119 eura zapravo namijenjeno dvjema osobama, a riječ je o ribljoj plati s jastogom, škampima, hobotnicom i jakobovim kapicama. Proto također poslužuje ribu iz dnevnog ulova u količini od 1 kilograma, a košta 130 eura. A najskuplji izbor s menija bio bi kilogram jastoga u iznosu od 220 eura te norveškog škampa, tzv. ‘langoustine’ po cijeni od 110 eura. Hladna predjela variraju između 26 i 48 eura, a najskuplja je salata od jastoga te plata od jastoga, škampa i crnih tartufa. Topla predjela koštaju između 26 i 32 eura, a najskuplji je foie gras na žaru.

Zuzori – najpovoljniji od izdvojenih restorana
Restoran Zuzori Michelin opisuje kao bistro koji poslužuje maštovitu, nesvakidašnju kuhinju s opcijama u mediteranskom stilu, kao i zanimljiva tradicionalna domaća jela. Također dodaje kako Zuzori ima prijateljsku uslugu. Ovaj restoran ima isključivo a la carte meni, riblji, mesni i vegetarijanski. Od ribe nudi pipke hobotnice na žaru s ljubičastom pjenom od kelja koji koštaju 33 eura te filet od rombata s bisketom od jastoga, pjenom od kozica, confitom od cvjetače i pirjanim špinatom u cijeni od 39 eura. Glavna mesna jela koštaju između 38 i 46 eura, a najskuplji je osso buco s goveđim sokom s domaćim pestom i prženom palentom sa šafranom i parmezanom koji je odležao 24 mjeseca. Vegetarijanci mogu birati jedno jelo, a riječ je o kroketima od kvinoje sa slanutkom i crnim tartufom te tahini umakom po cijeni od 24 eura. Hladna predjela koštaju između 22 i 35 eura, najskuplje ćete proći s jakobovim kapicama u umaku od jastoga i lješnjaka s pjenom od jabuka. Za topla predjela treba izdvojiti između 11 i 31 euro. Najskuplje toplo predjelo je foie gras s goveđim sokom od naranče i sporo kuhanom kruškom. Svi deserti koštaju 11 eura, a u ponudi je dnevni kolač te lava cake sa sladoledom.

Pročitajte još

OPREZ Prevaranti opet u Dubrovniku prikupljaju lažne donacije

Dulist

NOVA BRODSKA LINIJA Od danas Dubrovnik i Budva povezani brodom

Dulist

VEČERAS ‘Koncert pod svijećama’ u crkvi Sv. Jeronima u Slanome

Dulist