Sport

INTERVJU S ČLANOM STOŽERA ‘VATRENIH’ Svjetske medalje bez njega bile bi nezamislive

INTERVJU S ČLANOM STOŽERA ‘VATRENIH’ Svjetske medalje bez njega bile bi nezamislive

Najmanje se govori i piše o njemu, što se tiče stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno, u prvi plan dospijeva izbornik, Zlatko Dalić, pa zatim njegovi pomoćnici: Ivica Olić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka i Dražen Ladić. Jasno, tu je i čovjek zadužen za spremnost vratara, Marjan Mrmić. Govori se i o team menadžerici, Ivi Olivari, no njega se podosta zaboravlja. Riječ je o jednom Škotu, imena Marc Rochon. “Vatreni” su na posljednja dva svjetska prvenstva napravili pravo čudo, sudeći prema koeficijentima koje je postavila svaka bolja sportska kladionica, a bez ovog vrijednog videoanalitičara, teško da bi to bilo moguće.

Surađivao s Hrvatima u Tottenhamu
On je jedini Škot u povijesti škotskog naroda s dvjema svjetskim medaljama u nogometu! Stoga je britanska javna televizija, BBC, odlučila napraviti intervju s 36-godišnjim Rochonom. Dolazak u reprezentaciju Hrvatske nije mu bio prvi doticaj s hrvatskim nogometašima. S Modrićem, Ćorlukom, Kranjčarom i Pletikosom surađivao je u Tottenhamu nakon čega ga je put odveo u Portsmouth, a zatim i Al-Ain. Tu Rochon započinje svoju priču…
“Ondje sam upoznao Zlatka Dalića. U Al-Ainu smo radili zajedno tri i pol godine. Osvojili smo ligu, osvajali smo kupove, stigli smo do finala azijske Lige prvaka. Imali smo fantastičan niz zajedno. Kada je otišao iz kluba, pridružio se reprezentaciji Hrvatske. Poslao sam mu poruku: ‘Sretno. Ako ti nešto treba, javi mi’. Odgovorio mi je: ‘Pa mi nemamo analitičara. Hoćeš li nam pomoći?’”
Ako niste znali, Rochon je taj koji je napravio fenomenalan posao u analizi ukrajinske reprezentacije za onu krucijalnu utakmicu u Kijevu koju su “Vatreni” morali pobijediti u kvalifikacijama za SP u Rusiji. I koju su pobijedili s 2:0. Također, uvelike je pomogao Daliću i u narednim dvobojima protiv Grčke u doigravanju za svjetsku smotru.

‘Često ima nesuglasica’
Marc Rochon objašnjava u razgovoru za BBC detalje svog posla: “Ne pokušavam nekoga učiti kako igrati nogomet. Gledam protivnika, pa našu ekipu i onda odredim u čemu smo mi jaki, a u čemu je protivnik slab. Potom pokušavamo uskladiti vlastite snage s njihovim slabostima kako bismo bili sigurni da možemo izvući najviše koristi iz svoje taktičke igre, iz igrača koje imamo na terenu. I da smo usredotočeni i spremni na igru koja nam daje najbolju šansu da pobijedimo u toj utakmici.”
“Dakle, važno je moći protivnike taktički analizirati, moći ih pojedinačno analizirati, pripremiti se i na treninzima. Analiziramo vlastite treninge da možemo vidjeti što nije dobro funkcioniralo, na čemu trebamo malo više raditi. Naravno, u tome svemu često ima i nesuglasica.”
“I igrači su često uključeni u takve rasprave. I njih pitam za mišljenja – nekad se složimo, nekad ne. Onda imamo otvorenu raspravu o tome i dolazimo do zaključka. To je ključna stvar – doći do zaključka na kraju, tako da znate da je to ono što smo se u konačnici dogovorili, to je ono što ćemo učiniti. To je, u biti, zdrav odnos.”
Marc Rochon već se upisao u povijesne knjige, ne samo škotskog sporta, nego i škotskog naroda. I dalje će pomagati Zlatku Daliću i “Vatrenima” i nadati se novim medaljama. Možda i treće odličje osvane oko vrata ovog mladog i vrijednog škotskog stručnjaka na završnici Lige nacija u lipnju, za što nam dobar dio kladionica online daje respektabilne šanse.

Pročitajte još

JUDO KLUB FORTITUDO 16 judoka položilo ispite za pripadajuće pojaseve

Dulist

DVOGODIŠNJI UGOVOR Dubrovkinja Kristina Prkačin potpisala s Podravkom

Dulist

FOTO Gotovo 100 tisuća eura dodijeljeno dubrovačkim sportskim klubovima

Dulist