AktualnoUrednički izbor

INSPEKCIJA UTVRDILA Na području Babinog kuka 51 ilegalni mul

betonski mul solitudo

Građevinska inspekcija Držanog inspektorata je utvrdila kako je na području Babinog kuka izgrađen 51 pristan za manja plovila bez građevinske dozvole. Budući da su iz Državnog inspektorata za DuList naveli kako će sve biti proslijeđeno Lučkoj kapetaniji Dubrovnik na postupanje, zanimalo nas je što se poduzelo.

-U predmetu ilegalno izgrađenih pristana za manja plovila na Babinom kuku u Dubrovniku, koji su posljedica ilegalne gradnje zadnjih nekoliko desetljeća, službene radnje je provela građevna inspekcija u okviru svoje nadležnosti vezano za objekte izgrađene bez valjane građevinske dozvole, dok Lučka kapetanija Dubrovnik na predmetnom području trenutno provodi postupke u okviru svoje nadležnosti, temeljem odredbi članka 7. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim se regulira posjedovanje valjanog ugovora o koncesiji. Naime, u svim dosadašnjim slučajevima provođenih nadzora temeljem anonimnih predstavki građana, a u kojima je bilo moguće utvrditi počinitelje, Lučka kapetanija Dubrovnik izdala je rješenja o zabrani daljnjih radova i korištenja pomorskog dobra i provela prekršajne postupke te o istome obavijestila druga nadležna tijela – odgovorili su za DuList iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na ovu temu.

Nismo doznali jesu li u slučajevima da su počinitelji utvrđeni isti dobili i kazne te kolike. Inače, prije dvije godine DuList je pisao o novom betonskom mulu koji je tad osvanuo ‘preko noći’ između Ronilačkog kluba i dvorca Solitudo. Pokušali smo provjeriti je li nekome možda dana dozvola za takvu intervenciju u prostoru ili je riječ o ‘kućnoj radinosti’, ali se taj zadatak pokazao izuzetno teškim. Nadležni su, naime, prebacivali lopticu odgovornosti, što nas nije dovelo do traženih informacija, ali, prema svemu sudeći, zaključili smo tada, radilo se očito o ‘kućnoj radinosti’.

O ilegalnim vezovima u lipnju je pisao i gradski vijećnik Maro Kristić.

-Već puno puta je u javnom prostoru problematizirano pitanje nedostatnog broja vezova za plovila naših sugrađana. Kako je već godinama lista čekanja podjednako duga kao ona za liječničke preglede građani su sami uzeli stvar u svoje ruke i bespravno izgradili vezove gdje god je to moguće. Teško je to pravdati, ali je posve nevjerojatan podatak da za preko 7.000 registriranih plovila na području Županije postoji svega nešto više od 1.000 legalnih vezova – iznio je između ostaloga Kristić. Istaknuo je i kako je cijeli naš kraj izniknuo na pomorskoj tradiciji, a u stanju se ponuditi legalan vez za svakog sedmog vlasnika plovila.

-Pomorsko dobro se zbog nemara nadležnih sustavno devastira i ne zna se koji dio obale je više nagrađen, je li to zatonska vala, lijeva i desna obala Rijeke dubrovačke ili obala od Orsana do ronilačkog kluba? I umjesto da se napravi sve da se ti vezovi, premda su izgrađeni nelegalno dovedu u red i kao takvi uvrste u lučka područja i sustav naplate, svih je neugodno iznenadila obavijest Državnog inspektorata koji poziva vlasnike kako bi im izrekao kazne i uručio naloge za uklanjanje. Nikada nisam podržavao devastaciju i bezakonje, ali u ovom slučaju smatram da je odgovornost nadležnih zbog godina nečinjenja dovela do nereda na pomorskom dobru – smatra gradski vijećnik.

Novi vezovi čekaju GUP

O tome koliko vezova za plovila lokalnog stanovništva nedostaje na području Dubrovnika najbolje govori podatak o 800 zahtjeva koji su pristigli na adresu Županijske lučke uprave Dubrovnik. Iznio je to na nedavno održanom javnom izlaganju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij ravnatelj ŽLUD-a Željko Dadić.

-Na temelju vašeg zahtjeva za izmjene i dopune UPU-a Gruški akvatorij iznijeli smo svoje zahtjeve. Oni se tiču potreba za komunalnim vezom lokalnog stanovništva. Imamo preko 800 zahtjeva za vez. Uz komunalnu lučicu Batala imamo i idejno rješenje za postavljanje dodatnih pontona za 100-njak dodatnih vezova. Također, u dijelu od marine prema Solitudu gdje u planu piše da je dozvoljeno do 58 vezova, mislim da je tu brojku potrebno eliminirati i iskoristiti prostor na najbolji mogući način da se što veći broj vezova tu može napraviti, naravno u skladu s prostornim planovima- rekao je tom prilikom Dadić te napomenuo kako su svi zahtjevi podneseni, a podnijet će se i pisanim putem.

-Volio bih da se ti naši zahtjevi uvaže jer je to interes Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije ŽLUD-a i svih građana Dubrovnika -rekao je.

Međutim, pročelnik Božo Benić rekao mu je kako je u okviru ovih izmjena i dopuna moguće razmatrati samo ono što je navedeno u odluci o izradi izmjena i dopuna. Isto je rekla i Jakopec te istaknula kako su izmjene ciljanog sadržaja te se svi ostali zahtjevi moraju prebaciti na cjelovite izmjene GUP-a koje su u tijeku. Dadić je dodao kako su zahtjevi upućeni i u redovnu proceduru izmjena GUP-a i još jednom naglasio kako je to krucijalno pitanje jer je potreba za komunalnim vezom svakim danom sve veća.

Iz tiskanog izdanja Dulista 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist