Hrvatska

Inflacija u raskoraku između statistike i stvarnog života

spenza hrana butiga kosarica kosara

Inflacija u Hrvatskoj nastavlja s blagim usporavanjem četvrti mjesec zaredom, prenosi HRT. Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, rast cijena u ožujku iznosio je 10,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na život u uvjetima inflacije građani su se već naviknuli. Svatko se snalazi kako zna i umije, a njezino usporavanje zasad još ne osjećaju.

U Vladi ističu kako inflacija ipak blago usporava, a na ovim je razinama posljednji put bila u travnju prošle godine.

– Inflacija od 10,6 posto ne znači da se cijene smanjuju nego da se intenzitet porasta cijena smanjuje, dakle signali su pozitivni, ali svakako da nas zabrinjava i porast cijena hrane i bezalkoholnih pića i ostalih životnih potrepština. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi te cijene stabilizirali – poručio je ministar financija Marko Primorac.

– Rast cijena na mjesečnoj razini je 0,8 posto, međutim, više od 10 – 11 država u europodručju ima veću stopu inflacije nego mi. Tu možemo izdvojiti i Njemačku koja ima veću stopu inflacije – istaknuo je Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja.

Daljnje usporavanje inflacije očekuje se i u nastavku godine.

– Tako da bi inflacija već u travnju na svojoj godišnjoj razini mogla pasti na osam posto – predviđa Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

– Mi očekujemo da će inflacija nastaviti padati prema kraju godine kada bi prosječna inflacija bila nekakvih sedam posto za 2023. – smatra Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Bivšeg SDP-ova ministra financija najviše zabrinjava znatno veći rast cijena hrane nego energije.

– Mislim da će trgovci morati opet dati svoj odgovor zbog čega je sto posto veća cijena hrane od energije. Ovdje očekujemo stvarno kooperativan odnos s državom, jer država je doista napravila sve što se tiče cijene energije maksimum – rekao je Boris Lalovac, SDP.

A upravo je trošak hrane ono što najviše utječe na standard građana, pogotovo onih s manjim primanjima.

– Jasno kad hrana i dalje poskupljuje za više od 15 posto da je to nešto što građani izravno osjete, izravno primijete, a da pritom, zato što je negdje cijena stagnirala ili čak pala, na njih nema utjecaj zbog toga što to i ne kupuju – naglasio je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati te dodao kako zato i postoji raskorak između statističkih podataka i stvarnog utjecaja na svakodnevni život ljudi.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist