Aktualno

Ima li Vlahušić stav o “Ombli”?

Ima li Vlahušić stav o "Ombli"?

Gradonačelnik Andro Vlahušić projekt Hidroelektrane Ombla gleda isključivo kroz pročistač za vodu kojega će Grad dobiti o trošku HEP-a ukoliko 'Ombla' bude izgrađena.

U suprotnom, 'zaprijetio' je gradonačelnik građanima, voda će nam poskupjeti po kubiku za 10 kuna u narednih 10 do 15 godina jer će se bez HE Ombla grad morati snaći za financiranje projekta od 100 milijuna kuna.

– Ukoliko se napravi HE Ombla po ugovorima koje Grad i Vodovod imaju s HEP-om Dubrovnik će dobiti pročistač za vodu vrijedan 100 milijuna kuna, te će se napraviti nešto što je Dubrovniku jako potrebno – rekao je Vlahušić, dodavši kako 100 milijuna kuna treba platiti uvođenjem vodne naknadne kroz 10-15 godina čime će cijena kubika vode rasti za 10 kuna.

– Je li HE Ombla ekološki prihvatljiva ili nije, ja o tome nemam saznanja niti o tome mogu imati svoje stajalište kao gradonačelnik ni kao profesionalac. Ukoliko stručne službe HEP-a, Vlade, nevladinih institucija, stručnjaka i EBRD-a daju pozitivno mišljenje, ja tada mogu imati samo svoj stav mislim li da su profesionalci napravili dobar ili loš posao.

Ukoliko se HE Ombla dobije sve profesionalne, domaće i međunarodne recenzije da može biti napravljena, onda mogu reći da je dobro da grad Dubrovnik dobije pročistač za vodu. U suprotnom neće biti napravljena, a grad će morati tražiti način za riješiti zamućenje vode koje je naša svakodnevnica – zaključio je gradonačelnik u svojoj izjavi na Gradskom vijeću o stavu Grada vezano za HE Ombla.

Sve to vezano je za povlačenje s dnevnog reda jučerašnje sjednice prijedloga o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s HEP-om za potrebe izgradnje hidroelektrane Ombla.

Budući da Vlada Republike Hrvatske još nije donijela odluku o realizaciji projekta HE Ombla, za koji su sve suglasnosti i dozvole izdane u razdoblju od 2006. do 2011. godine od tada nadležnih ministarstava, Grad Dubrovnik za sada neće regulirati imovinsko-pravne odnose za realizaciju ovog projekta.

Vlada je najavila kako će odluku o eventualnoj realizaciji Omble donijeti u skorom razdoblju na osnovu mišljenja domaćih i stranih stručnjaka s ciljem zadržavanja visokih standarda zaštite okoliša i prirode kako bi se osigurao održivi razvoj hrvatskog gospodarstva, zaključuju iz gradske uprave.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist