Aktualno

HZZO čisti liste, evo tko se sve mora osobno javiti

HZZO čisti liste, evo tko se sve mora osobno javiti

Zdravstveno osiguranje ima barem 260.000 osiguranika više negoli je stanovnika u Hrvatskoj, a svi koji to pravo ostvaruju iz statusa nezaposlenosti moraju se do kraja lipnja javiti osobno u HZZO i regulirati pravo na osiguranje, piše Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), lani je bilo 4,148.849 zdravstveno osiguranih, a po popisu stanovništva Hrvatska je 2021. imala samo 3,888.529 stanovnika.

Naime, svi oni koji su otišli na rad u neku drugu državu zadržali su zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj temeljem statusa nezaposlenih koji odavno zapravo nemaju. No, u EU nema jedinstvenog registra iz kojeg se može provjeriti radni, zdravstveni i boravišni status građana pa su mnogi koristili tu nedorečenost i pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje, poglavito ako se radilo o potrebi neke skuplje dijagnostike ili liječenja.

Tome je došao kakav-takav kraj izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je na snagu stupio početkom travnja. To znači da se svih 260.000 građana koji to pravo ostvaruju iz statusa nezaposlenosti mora do kraja lipnja javiti osobno u HZZO i regulirati pravo na osiguranje.

Jasno je da se ne radi o 260.000 nezaposlenih jer je prema zadnjem izvješću Zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj bilo manje od 100.000 nezaposlenih. I podaci HZZO-a to potvrđuju jer je primjerice lani u odnosu na 2020. aktivnih osiguranika (zaposlenih) bilo 100.000 više. Uz to, pao je broj umirovljenika samo u jednoj godini za 11.800, no, broj ukupno osiguranih i dalje se povećavao na godišnjoj razini pa je bilo vrijeme da se tome stane na kraj.

-Dosad nam se javilo oko 60.000 osoba koje su tražile produljenje statusa osiguranika, a nisu u evidenciji nezaposlenih. Ako žele zadržati zdravstveno osiguranje, moraju dokazati da na njega imaju pravo po nekoj drugoj osnovi ili ga gube. Primjerice, mogu to biti socijalno ugrožene osobe i za njih nema nikakvog problema da im se status produži po toj osnovi jer proračun pokriva taj trošak. No, i oni će se morati javljati HZZO-u svaka tri mjeseca kako bi se utvrdilo ostvaruju li i dalje po toj novoj osnovi status osiguranika, kazao je direktor HZZO-a Lucijan Vukelić.

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist