Aktualno

HRIPAVAC U DUBROVNIKU Zašto se proširila zarazna bolest, za bebe potencijalno smrtonosna

beba

Hripavac se širi Hrvatskom, bebe se guše od kašlja, ne mogu disati, povraćaju, moraju u bolnicu, a jedna je beba u Mostaru umrla. Lijek postoji, cjepivo postoji već 64 godine, ali neki su roditelji odlučili da svoju djecu ne trebaju cijepiti. U Dubrovniku je recimo trećom dozom, koja je obavezna po zakonu, cijepljeno samo svako treće dijete, javlja RTL.

Teško dišu, povraćaju, usporava im se rad srca, a kako nemaju u potpunosti razvijen refleks kašljanja, bebe se praktički guše u svom kašlju. Sve to je hripavac. Teška zarazna bolest od koje je umrla dvomjesečna beba u Mostaru.

– Ja vam samo mogu reći, kroz razgovor s kolegama, da je ovo dijete imalo i neke druge bolesti i što je najbitnije u svemu, dijete nije bilo cijepljeno s obzirom i na dob, to je dva mjeseca, tako da… – naveo je Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a BIH.

Danas se zapravo rijetko umire od hripavca zahvaljujući – cjepivu. Samo, problem je kada djecu do prve godine života ne cijepite, a u Hrvatskoj u isto vrijeme imamo epidemiju hripavca i epidemiju onih koji svoju djecu ne žele cijepiti. Čak i onda kada je cjepivo obavezno.

– Ljudi ne shvaćaju koliko je to opasna bolest jer se loše stvari ili u najgorem scenariju, smrtni slučajevi, ne događaju vama. Odnosno vi tako mislite, dok vas to ne pogodi – reko je Goran Tešović, specijalist pedijatrijske infektologije.

Inače, na razini Hrvatske, blizu smo 95% procijepljenosti. Ali županijska slika kod nekih nije dobra. Prvo osnovno i dva obavezna docjepljivanja primi više od 95 posto djece. Daleko najgora županija je Dubrovačko neretvanska. Osim što se prvi put cijepi manje od 80% djece u prvom docjepljivanju broj pada ispod 70%, a u drugom se broj strmoglavi na nevjerojatnih 35% djece. Dvoje od troje djece koji po zakonu moraju biti cijepljeni, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu dobili obavezno cjepivo.

– Ovo je čovjek bi se usudio reći, tragično nisko. Ali, čujte, ima još regija i zemalja koje imaju tako niski postotak. S takvim postotkom procijepljenosti se bilo koja bolest, a pogotovo tako kontagiozna kao što hripavac jest, može lako širiti u populaciji – objasnio je Goran Tešović, specijalist pedijatrijske infektologije.

– To je problem koji dugo tinja i sad je to kulminiralo. Malo je reći da me žalosti – dodao je Božo Radić, specijalist gastroenterologije.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist