AktualnoUrednički izbor

HOĆE LI SANKCIJE ‘ISTOPITI’ DUBROVAČKE RUBLJE? Ruske investicije i nekretnine na krajnjem jugu Hrvatske

rusi00

Oči svijeta uprte su ovih dana prema Rusiji i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je prošlog tjedna napao Ukrajinu. Unatoč mirovnim pregovo­rima početkom tjedna, Rusija je nukle­arne snage podigla u borbenu pri­pravnost, a sve kao odgovor na izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve. I na samom početku agresije na Ukrajinu ruski je predsjednik zapri­jetio svima koji se umiješaju da će se suočiti s posljedicama kakve dosad nisu vidjeli u povijesti. Mnogi su te njegove riječi protumačili kao nuklearnu prijet­nju. I dok se svijet pita je li na pomolu Treći svjetski rat, Sjedinjene Američke Države i Europska unija na Rusiju, dio ruskih tvrtki, ali i pojedinaca udaraju sankcijama. Posljedice ove krize već je osjetio i često viđen gost u dubrovač­kom akvatoriju, ruski milijarder Roman Abramovič. Ruski tajkun povukao se s upravljačke pozicije nogometnog kluba Chelsea.

Oproštaj od nogometnog kluba
U priopćenju je rekao kako je tijekom skoro 20-godišnjeg vlasništva Chelseaja, ‘uvijek gledao na svoju ulogu kao čuvara kluba, čiji je posao osigurati da smo uspješni kao što smo danas, ali i graditi budućnost te igrati pozitivnu ulogu u zajednicama’.

ABRAMOVIC488
— Uvijek sam donosio odluke iz srca u najboljem interesu kluba i ostajem predan tim vrijednostima. Zato dajem klub na brigu Chelseajevoj humanitar­noj organizaciji. Mislim da su u ovom trenutku oni u najboljoj poziciji za brigu o interesima kluba, igrača, svih zaposlenih i navijača – naveo je Abra­movič. Inače, on je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove oporbe Aleksej Navalni ocijenio kao ključne pobočnike Putinovog režima u Rusiji. Ovaj ruski bogataš čest je gost Dubrov­nika i Hrvatske. Njegova luksuzna jahta Eclipse svakog se ljeta može vidjeti u dubrovačkom akvatoriju, a on sam voli odmor provesti na Mljetu.

eclipse jahta333

Vila pa restoran
Svakako treba podsjetiti kako su prema pisanju Bloomberga već prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu ruski milijarderi u manje od 24 sata izgu­bili 39 milijardi dolara. Na tom popisu našao se i Abramovič, ali i Dubrovčanima dobro poznat ruski oligarh Vik­tor Vekselberg. Ovaj se ruski oligarh, inače rođen u Ukrajini (otac Ukraji­nac, majka Ruskinja) na dubrovačkom području pojavio sad već davne 2003. godine kada je kupio luksuznu vilu u Lozici, plativši je 5 milijuna eura. Bila je to u to vrijeme najskuplja nekret­nina u Hrvatskoj, a svakako treba pod­sjetiti kako su to bile zlatne godine dubrovačkog tržišta nekretnina.

vekselberg13

Ovaj 65-godišnjak s Marinom Dobrynin ima dvoje djece, koji pretežito prebivaju u New Yorku, a navodno je upravo žena Marina bila ključan faktor u kupnji luk­suzne vile, koja je ranije bila u vlasniš­tvu hrvatskog dirigenta Lovra pl. Mata­čića. Naime, prema ‘urbanom mitu’ ona se zaljubila u Dubrovnik i Lozicu prili­kom ljetovanja, a sve ostalo je zapravo povijest. Dolaskom u Dubrovnik Vekse­lberg nastavlja investirati pa je tako od generala Ivana Čermaka otkupio tvrtku Tifon, koja je imala u najmu gradski prostor restorana Labirint. Vekselberg ­ga je tada preuredio u Gil’s, danas restoran 360º, jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom. ­

Kulturna suradnja
Iskazao se i u kulturnoj suradnji s Gra­dom Dubrovnikom. Naime, Vekselberg je vlasnik najveće privatne zbirke čuve­nih Fabergeovih jaja. Godine 2004. za 100 milijuna dolara kupio ih je čak devet od obitelji Forbes, a njegova zbirka broji njih čak 15. Svoju vrijednu zbirku podi­jelio je svojedobno s Dubrovčanima i njihovim gostima na izložbi u Kne­ževu dvoru 2007. godine, a 2013. godine u Sankt Petersburgu je otvorio muzej u kojem su osim jaja izloženi i drugi pred­meti ruskog kulturnog blaga. Ovaj lju­bitelj ruske kulture u intervjuu koji je dao za BBC istaknuo je kako su sva jaja kupljena samo sa svrhom da ih vrati u Rusiju, kamo i pripadaju. Manje je poznat i njegov angažman u kupovini umjetnina ruskih slikara pa čak i tzv. ‘Lowell House zvona’, jednog od rijetkih setova očuvanih ruskih zvona uopće u postojanju.

Svoju poslovnu karijeru počeo je graditi iz ruševina Sovjetskog saveza. Privatnim poduzetništvom počeo se baviti 1988., kada je osnovao NPU Kom­Vek tvrtku za istraživanje i proizvod­nju, a njegovo poslovno carstvo počelo je prodajom bakrenih žica iz odbače­nih kabela. Već poprilično financijski jak i kao posjednik velikog broja naftnih izvora, krajem 90-tih godina udružuje se s Rusom Mikhailom Fridmanom kako bi zajedno preuzeli TNK, treću po redu rusku naftnu kompaniju.

Inače, čini se kako je ovaj ruski poslovni oligarh imao potporu u raznim političkim strukturama od ras­pada SSSR-a do danas. Tako je 2010. godine imenovan na čelo Skolkova, ruskog pokušaja stvaranja Silicijske doline, a zanimljivo je kako su sred­stva iz tog državnog projekta išla i tvrtkama u vlasništvu upravo Viktora Vekselberga. Najbolji primjer za to je tvrtka Hevel kojoj je odobreno 13 mili­juna dolara za razvijanje projekata na polju energetike, a Vekselberg je kroz godine svoje poslovno carstvo raširio na aluminij, kemikalije pa čak i teleko­munikaciju. Među omiljenim metama njegovih strateških ulaganja su i brojne tvrtke stacionirane u Švicarskoj, a riječ je o pretežito industrijskim grupama visoke tehnologije.

Na ‘crnoj listi’ Trumpa
Godine 2018. našao se na ‘crnoj listi’ tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Naime, Sjedinjene Američke Države tada su objavile tzv. izvještaj o Kremlju, kao dio zakona o sankcijama protiv svojih protivnika, ali i svojevrsnog kažnjavanja Moskve zbog uplitanja u američke izbore 2016. godine. Na Trumpovoj ‘crnoj listi’ našlo se tako 114 ruskih političara i 96 oligarha, među kojima i Vekselberg. Njemu i svim tvrtkama u kojima ima više od 50 posto vlasništva je zabra­njeno poslovanje s Amerikom, ame­ričkim tvrtkama i državljanima pa je doslovno ostao odsječen od zapadnog financijskog poslovnog svijeta.

belvedere03

No, ovaj je ruski biznismen Dubrov­čanima ipak najzanimljiviji zbog razru­šenog hotela Belvedere kojega je 2014. godine s tvrtkom Vila Larus kupio na javnoj dražbi za nešto više od 12 mili­juna eura. Iako su se već tada svi nadali kako ćemo uskoro konačno vidjeti u novom sjaju nekadašnju perjanicu nije dogodilo. Iako je u Belvedere planirao uložiti 150 milijuna eura, do danas je nekoliko puta poželio dignuti ruke od projekta. A sve je zapelo na granicama pomorskog dobra. ­

Od ‘Zagreba’ do Jakljana i Trstenoga
U turističkom sektoru okušao se još jedan ruski investitor, vezan za Dubrov­nik i Mljet. Riječ je o Mikhailu Shel­kovu, vlasniku tvrtke Renesansa sa sjedištem u Dubrovniku, koja je 2010. godine od tada posrnule građevinske tvrtke PGM Ragusa kupila hotel Zagreb u Uvali Lapad. Za ovog se ruskog bizni­smena nagađalo kako će kupiti i hotel Sumratin, ali to se nije dogodilo. Inače, Mikhail Shelkov proglašen je 2016. godine i počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.

No, nije stao samo na hotelu Zagreb. Društvo Renesansa d.o.o. još je krajem rujna 2019. s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu Vile Aurora i bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu na rok od 30 godina. Na javnom natječaju, tvrtka je dala naj­veću ponudu za spomenute nekret­nine s ciljem da ih, u roku od tri godine, stavi u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

jakljan

Za bivše odmaralište na Jakljanu na stranici tvrtke Renesansa, koja na našem području djeluje od 2005., navodi se kako traju planovi renovacije trenutačno ruševne nekretnine i deset­ljećima zapuštenog okoliša. Prilikom uređenja, ističe se dalje, primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati mak­simalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

— Želimo da primjena takvih rješe­nja potiče i druge investitore da ulažu u očuvanje okoliša. Na Jakljanu je puno posla, kojem se neizmjerno radujemo – poručuju iz Renesanse. Tvrtka u Dubrovniku uz Hotel Zagreb ima još jednu nekretninu te tri na Mljetu. U Konavlima ima pak poljo­privredno zemljište te kuću u izgradnji, kako se navodi na njihovoj stranici.

Inače, Shelkov je najpoznatiji po proi­zvodnji titana i tehnologija koje se kori­ste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa. Dopredsjednik je upravnog odbora kor­poracije VSMPO-AVISMA, najvećeg svjet­skog proizvođača titana. Na čelu korpo­racije je Sergey V. Chemezov, ujedno i direktor tvrtke Rostec, koja se našla na udaru sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Rostec u korporaciji VSMPO-AVISMA ima kontrolni paket od 25 plus 1 dionicu.

Hoće li Singapurci pokrenuti Kupare?
U turizam dubrovačkog područja odlu­čio je uložiti još jedan Rus, Sergej Glja­delkin. No, ni Kupari se, baš poput Belvederea, ni 30 godina nakon Domo­vinskog rata nisu obnovili. Dapače, i dalje stoje razrušeni kao nijemi svjedok ratnih razaranja i strahota koje je naše područje proživjelo u Domovinskom ratu. Stvari su izgledale sjajno i opti­mistično 2015. godine kada je Vlada RH donijela odluku o izboru investitora i davanju 99-godišnje koncesije Gljadel­kinu, odnosno zajednici ponuditelja Avenue ulaganja d.o.o., Zagreb, i Ave­nue Osteuropa GmbH, sa sjedištem u Beču, zastupane po Avenue ulaganja d.o.o., Zagreb. Ovaj je ruski bogataš u Hrvatsku došao još 2004. godine te nedugo nakon toga dobio i državljan­stvo. Dolaskom u Hrvatsku osnovao je tvrtku Titan građenje te se ubacio u građevinski biznis, a najveći projekt mu je bila stambeno-poslovna zgrada na Zagrebačkoj cesti u Zagrebu. Godine 2011. tvrtku je prodao Konstantinu Edelu i njegovim partnerima. Gljadel­kin je preuzeo i IGH nakon što je kompa­nija prošla kroz predstečajni postupak. Dokapitalizirao ju je s 58 milijuna kuna i postao većinskim vlasnikom, a strateški je partner i Hidroelektre.

c kupari119

No, Kupari nikako da se pomaknu dalje od najava o gradnji luksuznog resorta. Posljednje informacije čuli smo u rujnu prošle godine kada je objavljeno kako Singapurci ulaze u projekt. Odno­sno, Avenue ulaganja, investitor u pro­jekt hotelskog resorta Kupari u Župi dubrovačkoj, u priopćenju je tada ista­knuo kako počinje poslovati pod nazi­vom ‘Kupari Luxury Hotels’. Rezultat je to snažnog strateškog povezivanja s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura. HPL je u vlasničku strukturu ušao s 50 posto kapitala čime se dodatno pojačava, naglašeno je tada, odlučnost realizacije projekta Kupari.

Inače, dotadašnja dvočlana Uprava Kupari Luxury Hotels u sastavu Aline Yuvakaevae i Mariyana Tkacha proši­rila se za još dva člana i to za Andrewa Christophera Robertsa i Christophera Lim Tien Locka. Na čelu nove uprave je Mariyan Tkach.

– Ono što je bitno napomenuti jest kako ulaskom uglednog strateškog partnera poput HPL-a s višegodišnjim iskustvom u hospitality industriji i razvoju projekata poput našeg, još jed­nom snažno pokazujemo našu odluč­nost u realizaciji projekta Kupari i svih preuzetih obveza iz ugovora s Republi­kom Hrvatskom – istaknula je u rujnu prošle godine Alina Yuvakaeva, članica Uprave tvrtke Kupari Luxury Hotels, te dodala kako se intenzivno radi na pri­premi projektne dokumentacije i dovr­šetka idejnog projekta, koji je, podsje­tila je, dodijeljen uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju 3LHD-u. A 3LHD u kojemu je i Dubrovčanin Marko Dabrović projektant je i Vekselbergovog Belvederea.

Hoće li se i na koji način ruska agre­sija na Ukrajinu i ekonomske sankcije Amerike i Europe odraziti i na spome­nute dubrovačke projekte, pokazat će vrijeme. No, neki od njih, spomenuli smo, ionako zapinju već godinama pa je teško za očekivati kako će se barem u skoro vrijeme išta značajno i pokre­nuti. Barem kad su Belvedere i Kupari u pitanju.


JEVTUŠENKO
Peripetije na Mljetu
Pred zidom birokracije se, osim Viktora Vekselberga, na našem području našao još jedan ruski investitor. To nas, naime, vraća u 2004. godinu kada je tadašnji ruski milijarder Vladimir Jevtu­šenko kupio zemljište na Mljetu s namjerom izgradnje 109 milijuna eura vrijednog hotelsko-turi­stičkog kompleksa. Jevtušenko je tada, u vrijeme općinskog načelnika SDP-ovca Nikole Hajdića, za 5,5 milijuna kuna kupio od Općine dvije parcele površine 300 tisuća ‘kvadrata’, no pokazalo se kako je riječ o državnom, a ne općinskom zemljištu. Projekt se nikad nije realizirao. U međuvre­menu je, točnije 2014. godine, Rusija krenula s preuzimanjem kontrole njegove naftne kompanije. Jevtušenko se tada našao i u kućnom pritvoru kada se sumnjičio za pranje novca tijekom preuzi­manja naftne kompanije. Upravo početkom 2014. godine, pisao je i DuList, Jevtušenko je nakon dugogodišnje sage oko pokušaja upisivanja u vlasništvo kupljenog zemljišta na Mljetu, objavio kako odustaje od ulaganja.

INVESTICIJA IZ 2010.
Katino na Šipanu
Ruski kapital stigao je i na elafitski otok Šipan, gdje je bogataš Konstantin Veniaminovič Goloscapov, preko tvrtke ‘Mikado’, kupio te obnovio Villu Katino na Šipanu te izgradio još četiri objekta u sklopu istog lokaliteta. Goloscapov je do posjeda u Luci Šipan došao 2010. godine kada je za 4 milijuna eura, kako se pisalo u medi­jima, kupio 5,5 hektara zemljišta na kojem je smješten ljetnikovac Katino te popratna kuća koju je nekad kori­stila služinčad. Vila Katino bila je u vlasništvu šipanske obitelji Stjepović, a ruski investitor kupio ju je u derut­nom stanju. Pretpostavlja se da je prvotno bila u posjedu plemićke obitelji Gradić, a izgrađena je još 1905. godine. Inače, dugo se šuškalo kako je za kupnju vile Katino bio zainteresiran Roman Abramovič.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist