AktualnoUrednički izbor

HOĆE LI SANKCIJE ‘ISTOPITI’ DUBROVAČKE RUBLJE? Ruske investicije i nekretnine na krajnjem jugu Hrvatske

rusi00

Oči svijeta uprte su ovih dana prema Rusiji i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je prošlog tjedna napao Ukrajinu. Unatoč mirovnim pregovo­rima početkom tjedna, Rusija je nukle­arne snage podigla u borbenu pri­pravnost, a sve kao odgovor na izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve. I na samom početku agresije na Ukrajinu ruski je predsjednik zapri­jetio svima koji se umiješaju da će se suočiti s posljedicama kakve dosad nisu vidjeli u povijesti. Mnogi su te njegove riječi protumačili kao nuklearnu prijet­nju. I dok se svijet pita je li na pomolu Treći svjetski rat, Sjedinjene Američke Države i Europska unija na Rusiju, dio ruskih tvrtki, ali i pojedinaca udaraju sankcijama. Posljedice ove krize već je osjetio i često viđen gost u dubrovač­kom akvatoriju, ruski milijarder Roman Abramovič. Ruski tajkun povukao se s upravljačke pozicije nogometnog kluba Chelsea.

Oproštaj od nogometnog kluba
U priopćenju je rekao kako je tijekom skoro 20-godišnjeg vlasništva Chelseaja, ‘uvijek gledao na svoju ulogu kao čuvara kluba, čiji je posao osigurati da smo uspješni kao što smo danas, ali i graditi budućnost te igrati pozitivnu ulogu u zajednicama’.

ABRAMOVIC488
— Uvijek sam donosio odluke iz srca u najboljem interesu kluba i ostajem predan tim vrijednostima. Zato dajem klub na brigu Chelseajevoj humanitar­noj organizaciji. Mislim da su u ovom trenutku oni u najboljoj poziciji za brigu o interesima kluba, igrača, svih zaposlenih i navijača – naveo je Abra­movič. Inače, on je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove oporbe Aleksej Navalni ocijenio kao ključne pobočnike Putinovog režima u Rusiji. Ovaj ruski bogataš čest je gost Dubrov­nika i Hrvatske. Njegova luksuzna jahta Eclipse svakog se ljeta može vidjeti u dubrovačkom akvatoriju, a on sam voli odmor provesti na Mljetu.

eclipse jahta333

Vila pa restoran
Svakako treba podsjetiti kako su prema pisanju Bloomberga već prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu ruski milijarderi u manje od 24 sata izgu­bili 39 milijardi dolara. Na tom popisu našao se i Abramovič, ali i Dubrovčanima dobro poznat ruski oligarh Vik­tor Vekselberg. Ovaj se ruski oligarh, inače rođen u Ukrajini (otac Ukraji­nac, majka Ruskinja) na dubrovačkom području pojavio sad već davne 2003. godine kada je kupio luksuznu vilu u Lozici, plativši je 5 milijuna eura. Bila je to u to vrijeme najskuplja nekret­nina u Hrvatskoj, a svakako treba pod­sjetiti kako su to bile zlatne godine dubrovačkog tržišta nekretnina.

vekselberg13

Ovaj 65-godišnjak s Marinom Dobrynin ima dvoje djece, koji pretežito prebivaju u New Yorku, a navodno je upravo žena Marina bila ključan faktor u kupnji luk­suzne vile, koja je ranije bila u vlasniš­tvu hrvatskog dirigenta Lovra pl. Mata­čića. Naime, prema ‘urbanom mitu’ ona se zaljubila u Dubrovnik i Lozicu prili­kom ljetovanja, a sve ostalo je zapravo povijest. Dolaskom u Dubrovnik Vekse­lberg nastavlja investirati pa je tako od generala Ivana Čermaka otkupio tvrtku Tifon, koja je imala u najmu gradski prostor restorana Labirint. Vekselberg ­ga je tada preuredio u Gil’s, danas restoran 360º, jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom. ­

Kulturna suradnja
Iskazao se i u kulturnoj suradnji s Gra­dom Dubrovnikom. Naime, Vekselberg je vlasnik najveće privatne zbirke čuve­nih Fabergeovih jaja. Godine 2004. za 100 milijuna dolara kupio ih je čak devet od obitelji Forbes, a njegova zbirka broji njih čak 15. Svoju vrijednu zbirku podi­jelio je svojedobno s Dubrovčanima i njihovim gostima na izložbi u Kne­ževu dvoru 2007. godine, a 2013. godine u Sankt Petersburgu je otvorio muzej u kojem su osim jaja izloženi i drugi pred­meti ruskog kulturnog blaga. Ovaj lju­bitelj ruske kulture u intervjuu koji je dao za BBC istaknuo je kako su sva jaja kupljena samo sa svrhom da ih vrati u Rusiju, kamo i pripadaju. Manje je poznat i njegov angažman u kupovini umjetnina ruskih slikara pa čak i tzv. ‘Lowell House zvona’, jednog od rijetkih setova očuvanih ruskih zvona uopće u postojanju.

Svoju poslovnu karijeru počeo je graditi iz ruševina Sovjetskog saveza. Privatnim poduzetništvom počeo se baviti 1988., kada je osnovao NPU Kom­Vek tvrtku za istraživanje i proizvod­nju, a njegovo poslovno carstvo počelo je prodajom bakrenih žica iz odbače­nih kabela. Već poprilično financijski jak i kao posjednik velikog broja naftnih izvora, krajem 90-tih godina udružuje se s Rusom Mikhailom Fridmanom kako bi zajedno preuzeli TNK, treću po redu rusku naftnu kompaniju.

Inače, čini se kako je ovaj ruski poslovni oligarh imao potporu u raznim političkim strukturama od ras­pada SSSR-a do danas. Tako je 2010. godine imenovan na čelo Skolkova, ruskog pokušaja stvaranja Silicijske doline, a zanimljivo je kako su sred­stva iz tog državnog projekta išla i tvrtkama u vlasništvu upravo Viktora Vekselberga. Najbolji primjer za to je tvrtka Hevel kojoj je odobreno 13 mili­juna dolara za razvijanje projekata na polju energetike, a Vekselberg je kroz godine svoje poslovno carstvo raširio na aluminij, kemikalije pa čak i teleko­munikaciju. Među omiljenim metama njegovih strateških ulaganja su i brojne tvrtke stacionirane u Švicarskoj, a riječ je o pretežito industrijskim grupama visoke tehnologije.

Na ‘crnoj listi’ Trumpa
Godine 2018. našao se na ‘crnoj listi’ tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Naime, Sjedinjene Američke Države tada su objavile tzv. izvještaj o Kremlju, kao dio zakona o sankcijama protiv svojih protivnika, ali i svojevrsnog kažnjavanja Moskve zbog uplitanja u američke izbore 2016. godine. Na Trumpovoj ‘crnoj listi’ našlo se tako 114 ruskih političara i 96 oligarha, među kojima i Vekselberg. Njemu i svim tvrtkama u kojima ima više od 50 posto vlasništva je zabra­njeno poslovanje s Amerikom, ame­ričkim tvrtkama i državljanima pa je doslovno ostao odsječen od zapadnog financijskog poslovnog svijeta.

belvedere03

No, ovaj je ruski biznismen Dubrov­čanima ipak najzanimljiviji zbog razru­šenog hotela Belvedere kojega je 2014. godine s tvrtkom Vila Larus kupio na javnoj dražbi za nešto više od 12 mili­juna eura. Iako su se već tada svi nadali kako ćemo uskoro konačno vidjeti u novom sjaju nekadašnju perjanicu nije dogodilo. Iako je u Belvedere planirao uložiti 150 milijuna eura, do danas je nekoliko puta poželio dignuti ruke od projekta. A sve je zapelo na granicama pomorskog dobra. ­

Od ‘Zagreba’ do Jakljana i Trstenoga
U turističkom sektoru okušao se još jedan ruski investitor, vezan za Dubrov­nik i Mljet. Riječ je o Mikhailu Shel­kovu, vlasniku tvrtke Renesansa sa sjedištem u Dubrovniku, koja je 2010. godine od tada posrnule građevinske tvrtke PGM Ragusa kupila hotel Zagreb u Uvali Lapad. Za ovog se ruskog bizni­smena nagađalo kako će kupiti i hotel Sumratin, ali to se nije dogodilo. Inače, Mikhail Shelkov proglašen je 2016. godine i počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.

No, nije stao samo na hotelu Zagreb. Društvo Renesansa d.o.o. još je krajem rujna 2019. s Ministarstvom državne imovine potpisalo ugovor o zakupu Vile Aurora i bivšeg odmarališta na otoku Jakljanu na rok od 30 godina. Na javnom natječaju, tvrtka je dala naj­veću ponudu za spomenute nekret­nine s ciljem da ih, u roku od tri godine, stavi u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

jakljan

Za bivše odmaralište na Jakljanu na stranici tvrtke Renesansa, koja na našem području djeluje od 2005., navodi se kako traju planovi renovacije trenutačno ruševne nekretnine i deset­ljećima zapuštenog okoliša. Prilikom uređenja, ističe se dalje, primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati mak­simalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

— Želimo da primjena takvih rješe­nja potiče i druge investitore da ulažu u očuvanje okoliša. Na Jakljanu je puno posla, kojem se neizmjerno radujemo – poručuju iz Renesanse. Tvrtka u Dubrovniku uz Hotel Zagreb ima još jednu nekretninu te tri na Mljetu. U Konavlima ima pak poljo­privredno zemljište te kuću u izgradnji, kako se navodi na njihovoj stranici.

Inače, Shelkov je najpoznatiji po proi­zvodnji titana i tehnologija koje se kori­ste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa. Dopredsjednik je upravnog odbora kor­poracije VSMPO-AVISMA, najvećeg svjet­skog proizvođača titana. Na čelu korpo­racije je Sergey V. Chemezov, ujedno i direktor tvrtke Rostec, koja se našla na udaru sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Rostec u korporaciji VSMPO-AVISMA ima kontrolni paket od 25 plus 1 dionicu.

Hoće li Singapurci pokrenuti Kupare?
U turizam dubrovačkog područja odlu­čio je uložiti još jedan Rus, Sergej Glja­delkin. No, ni Kupari se, baš poput Belvederea, ni 30 godina nakon Domo­vinskog rata nisu obnovili. Dapače, i dalje stoje razrušeni kao nijemi svjedok ratnih razaranja i strahota koje je naše područje proživjelo u Domovinskom ratu. Stvari su izgledale sjajno i opti­mistično 2015. godine kada je Vlada RH donijela odluku o izboru investitora i davanju 99-godišnje koncesije Gljadel­kinu, odnosno zajednici ponuditelja Avenue ulaganja d.o.o., Zagreb, i Ave­nue Osteuropa GmbH, sa sjedištem u Beču, zastupane po Avenue ulaganja d.o.o., Zagreb. Ovaj je ruski bogataš u Hrvatsku došao još 2004. godine te nedugo nakon toga dobio i državljan­stvo. Dolaskom u Hrvatsku osnovao je tvrtku Titan građenje te se ubacio u građevinski biznis, a najveći projekt mu je bila stambeno-poslovna zgrada na Zagrebačkoj cesti u Zagrebu. Godine 2011. tvrtku je prodao Konstantinu Edelu i njegovim partnerima. Gljadel­kin je preuzeo i IGH nakon što je kompa­nija prošla kroz predstečajni postupak. Dokapitalizirao ju je s 58 milijuna kuna i postao većinskim vlasnikom, a strateški je partner i Hidroelektre.

c kupari119

No, Kupari nikako da se pomaknu dalje od najava o gradnji luksuznog resorta. Posljednje informacije čuli smo u rujnu prošle godine kada je objavljeno kako Singapurci ulaze u projekt. Odno­sno, Avenue ulaganja, investitor u pro­jekt hotelskog resorta Kupari u Župi dubrovačkoj, u priopćenju je tada ista­knuo kako počinje poslovati pod nazi­vom ‘Kupari Luxury Hotels’. Rezultat je to snažnog strateškog povezivanja s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura. HPL je u vlasničku strukturu ušao s 50 posto kapitala čime se dodatno pojačava, naglašeno je tada, odlučnost realizacije projekta Kupari.

Inače, dotadašnja dvočlana Uprava Kupari Luxury Hotels u sastavu Aline Yuvakaevae i Mariyana Tkacha proši­rila se za još dva člana i to za Andrewa Christophera Robertsa i Christophera Lim Tien Locka. Na čelu nove uprave je Mariyan Tkach.

– Ono što je bitno napomenuti jest kako ulaskom uglednog strateškog partnera poput HPL-a s višegodišnjim iskustvom u hospitality industriji i razvoju projekata poput našeg, još jed­nom snažno pokazujemo našu odluč­nost u realizaciji projekta Kupari i svih preuzetih obveza iz ugovora s Republi­kom Hrvatskom – istaknula je u rujnu prošle godine Alina Yuvakaeva, članica Uprave tvrtke Kupari Luxury Hotels, te dodala kako se intenzivno radi na pri­premi projektne dokumentacije i dovr­šetka idejnog projekta, koji je, podsje­tila je, dodijeljen uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju 3LHD-u. A 3LHD u kojemu je i Dubrovčanin Marko Dabrović projektant je i Vekselbergovog Belvederea.

Hoće li se i na koji način ruska agre­sija na Ukrajinu i ekonomske sankcije Amerike i Europe odraziti i na spome­nute dubrovačke projekte, pokazat će vrijeme. No, neki od njih, spomenuli smo, ionako zapinju već godinama pa je teško za očekivati kako će se barem u skoro vrijeme išta značajno i pokre­nuti. Barem kad su Belvedere i Kupari u pitanju.


JEVTUŠENKO
Peripetije na Mljetu
Pred zidom birokracije se, osim Viktora Vekselberga, na našem području našao još jedan ruski investitor. To nas, naime, vraća u 2004. godinu kada je tadašnji ruski milijarder Vladimir Jevtu­šenko kupio zemljište na Mljetu s namjerom izgradnje 109 milijuna eura vrijednog hotelsko-turi­stičkog kompleksa. Jevtušenko je tada, u vrijeme općinskog načelnika SDP-ovca Nikole Hajdića, za 5,5 milijuna kuna kupio od Općine dvije parcele površine 300 tisuća ‘kvadrata’, no pokazalo se kako je riječ o državnom, a ne općinskom zemljištu. Projekt se nikad nije realizirao. U međuvre­menu je, točnije 2014. godine, Rusija krenula s preuzimanjem kontrole njegove naftne kompanije. Jevtušenko se tada našao i u kućnom pritvoru kada se sumnjičio za pranje novca tijekom preuzi­manja naftne kompanije. Upravo početkom 2014. godine, pisao je i DuList, Jevtušenko je nakon dugogodišnje sage oko pokušaja upisivanja u vlasništvo kupljenog zemljišta na Mljetu, objavio kako odustaje od ulaganja.

INVESTICIJA IZ 2010.
Katino na Šipanu
Ruski kapital stigao je i na elafitski otok Šipan, gdje je bogataš Konstantin Veniaminovič Goloscapov, preko tvrtke ‘Mikado’, kupio te obnovio Villu Katino na Šipanu te izgradio još četiri objekta u sklopu istog lokaliteta. Goloscapov je do posjeda u Luci Šipan došao 2010. godine kada je za 4 milijuna eura, kako se pisalo u medi­jima, kupio 5,5 hektara zemljišta na kojem je smješten ljetnikovac Katino te popratna kuća koju je nekad kori­stila služinčad. Vila Katino bila je u vlasništvu šipanske obitelji Stjepović, a ruski investitor kupio ju je u derut­nom stanju. Pretpostavlja se da je prvotno bila u posjedu plemićke obitelji Gradić, a izgrađena je još 1905. godine. Inače, dugo se šuškalo kako je za kupnju vile Katino bio zainteresiran Roman Abramovič.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist