Aktualno

HEP: Potraživanja HET-a nisu opravdana

"Hrvatska elektroprivreda smatra da je raspodjela proizvedene električne energije iz HE Dubrovnik pravična i utemeljena te stoga ne smatramo opravdanim navedena potraživanja.

Dvije elektroprivrede dobro surađuju na operativnoj razini te vjerujemo da će se i to pitanje riješiti dogovorno" – očitovanje je Hrvatske elektroprivrede na napise portala Trebinje danas o dugovanjima HEP-a po osnovi preuzete energije iz prve faze sustava Hidrolektrana na Trebišnjici (HET). Ona, prema pisanju tog portala, a sukladno izjavama direktora HET-a Marka Mitrovića iznose 4.317.953.293 kilovat sati električne energije.

– I dalje smatramo da će sporna pitanja biti riješena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mjere -izjava je Mitrovića koji je napomenuo da od studenog 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima više energije iz prve faze sustava nego što joj pripada.

Ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE "Dubrovnik" i HET-a, utvrđen je i način raspodjele struje, tako da 78 posto struje pripada HET-u, a 22 posto Hrvatskoj, podsjetio je direktor Mitrović, dodavši:

– Ovakva raspodjela vršena je sve do 1. srudenog 1994. godine, kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sustava, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sustav Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sustav Trebinje.

Pročitajte još

FOTO Mališani učili kako se ponašati u opasnim situacijama

Dulist

SPASI ŽIVOT! Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Na katoličkom dijelu Groblja Dubac više nema mjesta!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija