Grad

GRADSKO VIJEĆE PK Jug mora dostaviti dokumentaciju o tome kome su i kako ‘posudili’ skoro pola milijuna kuna!

GRADSKO VIJEĆE PK Jug mora dostaviti dokumentaciju o tome kome su i kako 'posudili' skoro pola milijuna kuna!

U 16 sati počinje 16. po redu sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu će biti Rasprava o Javnoj garaži, kao i Odluka o autotaksi prijevozu, kao i izbori za članove vijeća jedinica mjesne samouprave.

Sjednicu uživo možete pratiti na portalu DuLista.

TIJEK SJEDNICE:

22:16 Sjednica je gotova

22:15 Za suca porotnik za Županijski sud u Dubrovniku imenovan je ‘stari’ sudac Antun Miljanić.

Prijedlog rješenja kojim Grad Dubrovnik zaključuje Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u svrhu izvođenja radova rekonstrukcije, adaptacije, odnosno nadogradnje te opremanje zgrade koja se nalazi na nekretnini katastarske oznake čest. zem. 1218 k.o. Osojnik.

22:14 Dobrovoljno vatrogasno društvo “Osojnik” obratilo se podneskom Gradu Dubrovniku u kojem navode da se nametnula potreba izgradnje višenamjenske zgrade, prvenstveno vatrogasnog doma, ali i prostorija koje bi se mogle koristiti za potrebe drugih udruga s područja Osojnika ( kulturno – umjetničko društvo, sportske udruge i sl. ) ali i za potrebe Mjesnog odbora Osojnik. U predmetnom podnesku nadalje ističu da se kao najpovoljnija pokazala nekretnina katastarske oznake čest. zem. 1218 k. o. Osojnik.
U suradnji sa gospođom Olgom Stoss, hrvatsko – njemačkom humanitarkom iz Bad Homburga, izrađeno je idejno rješenje višenamjenske zgrade – vatrogasnog doma. Sukladno navedenom rješenju izgradnja bi se odvijala u dvije faze od kojih bi prva faza obuhvaćala izgradnju prizemlja ( garaže za vatrogasno vozila i pomoćne prostorije – ured, garderoba, skladište i sanitarne prostorije ) dok bi druga faza obuhvaćala izgradnju kata ( višenamjenska dvorana, spavaonice/uredi i sanitarne prostorije ). Ukupna brutto površina zgrade iznosila bi
cca 330 m² dok se troškovi izgradnje sukladno izrađenom troškovniku procjenjuju na 1.783.850,00 kuna za koji iznos je sukladno navedenom podnesku gđa. Stoss izrazila želju za pomoći u prikupljanju donacija.

Prijedlog je jednoglasno usvojen, a sredstva će osigurati KROATIENHILFE HOCHTAUNUS e. V.

Rasprava o dodjeli sredstava PK Jug

20:50 Predsjednik GV-a Mato Franković rekao je uvodno kako ne želi nikoga unaprijed optuživati, ali kako je pravo gradskih vijećnika tražiti objašnjenja.

-Uputio sam dopis PK Jug 15. siječnja, a odgovorili su mi tek danas. Nisam dobio dokumentaciju koju sam tražio i ne ono što bi bilo potrebno da možemo raspravljati bez ikakvih sumnji. Ovo je pitanje cjelokupnog dubrovačkog sporta i Dubrovačkog saveza sportova. Kontrole trošenja proračunskog novca nema. Kako je moguće da nakon što je nastao ‘nesporazum’ u PK Jug tek tada se saznalo koje se stavke kriju u bilancama PK Jug. Da se nije dogodilo što se dogodilo bi li imali spoznaje o tome. Mene najviše intereseira kako je moguće da jedna plivački klub daje privatnim poduzetnicima i to 2013. godine 190 tisuća kuna, a 2014. 275 tisuća kuna. kakav je to način trošenja proračunskih sredstava? – rekao je Mato Franković.

Istaknuo je kako interna revizija treba pročešljati poslovanje i bilancu Dubrovačkog saveza športova i PK Jug od 2012. do 2015. godine.

SDP-ov Davor Mrša rekao je kako je ovakva rasprava nepotrebna jer se originalna točka mijenjala na početku sjednice, a navode se samo razno razne indicije.

-Koliko sam upućen udruga udruzi može posuđivati novce, ali ne i udruga pravnoj osobi. Bez rezultata nadzora nemamo što raspravljati. Ovom točkom možemo nanijeti smao štetu PK Jug koji ima dobre trenere i plivače. Što radi uprava bi trebala biti zasebna točka dnevnog reda – rekao je Mrša.

Franković mu je odgovorio kako ne traži da se ništa lomi preko koljena već samo dostavu analitičkih bruto izvješća od 2012. godine do 2015. godine.

Olga Muratti rekla je kako je strah da ovo nije usamljen slučaj, te kako bez obzira što ovakva točka nije trebala biti na dnevnom redu Gradskog vijeća, ovo možda potakne uvođenje reda.

Maro Kristić (SJG) rekao je kako ovaj incident u PK Jug treba biti okidač za proispitivanje djelovanja Dubrovačkog saveza športova.

-Ne slažem se kad netko kaže da indicije nisu dovoljan razlog da mi o ovome raspravljamo. Sportske inspekcije nisu ustrojene i nalaz bi trebali čekati godinama. Sukladno visokom izdvajanju novca od strane Grada Dubrovnika moramo znati da se sredstva namjenski troše – rekao je Kristić.

Podsjetimo, Toni Miloslavić poslao je pismo predsjedniku GV-a u kojem je optužio Upravu PK Jug za nezakonito donošenje Satatuta kao i za pozajmice nekim pravnim osobama iz uprave kluba.

Rekao je kako Grad može tražiti da u nadležnim tijelima sportskih klubova bude netko iz Grada, te istaknuo kako bi temeljit nadzor nad dubrovačkim sportom uzrokovao gašenje velikog broja klubova.

Marijeta Hladilo je istaknula kako svaki klub mora poštivati zakon.

21:28 – Ovo ovdje nisu indicije niti incident. U dvije godine posuđeno je 460 tisuća kuna. Mi možemo doznati i kome je novac posuđen, zato tražimo dokumente – rekao je Mato Franković.

Pero Vićan je istaknuo kako u sportskim klubovima ‘članovi Vlade sjede u parlamentu’, te kako je većina problema upravo u tome.

-Moramo naći način da ne kaznimo djecu, moramo pozvati ljude i organizirati se da se članarina ne smije plaćati u kešu nego isključivo na račun – rekao je Vićan te predložio da se ispita gdje ide javni novac ne samo u sportu nego i u udrugama.

U nastavku rasprave žestoko je opovrgnuo povezanost s pojedincima u PK s kojima ga dovode u vezu (Stanko Manenica, predsjednik PK Jug koji je bio u Vićanovom taboru do posljednjih lokalnih izbora), te istaknuo kako ga ne zanimaju priče da on piše u ime Tonija Miloslavića.

-Je*e mi se i za jedne i za druge – opsovao je Vićan i zaradio opomenu.

Prijedlog kojim se traže izvješća od PK Jug jednoglasno je usvojen.

Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2016. godinu, Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2016. godinu

20:30 Resorni pročelnik Miho Katičić rekao je kako bi krajem godine mogla početi obnova PŠ Montovjerna, a istaknuo je kako je ove godine oko 100-tinjak djece više u dubrovačkim vrtićima.

Rekao je kako se ovaj tjedan završava vrtić u Staroj Mokošici i Zatonu.

-Sve pripremne radnje bit će gotove ovaj tjedan, a 80-ak djece će biti u njima. To će osloboditi neke kapacitete u drugim vrtićima. U Palčici će biti novih 100-tinjak mjesta – rekao je Katičić.

Prijedlog odluke o javnim potrebama u školstvu je jednoglasno usvojen, dok je u raspravi o potrebama u predškolskom odgoju Pero Vićan istaknuo kako Dubrovnik nema pravog vrtića.

-Mi moramo izgraditi novi vrtić i ne smijemo usvojiti proračun za 2017. godinu bez toga – rekao je Vićan koji je predbacio vrtićima ne rad u popodnevnim satima.

Oba prijedloga su jednoglasno usvojena.

Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća jedinica mjesne samouprave

20:27 -Dugi niz mjeseci nemamo jedinice mjesne samouprave. Ovi izbori su potrebni, a izbore ćemo raspisati u nedjelju 17. travnja – rekao je uvodno predsjednik GV-a Mato Franković.

Ljubo Nikolić (SJG) rekao je kako žale što do odluke nije došlo prije te kako su nezavisne liste u nepovoljnoj poziciji jer moraju prikupiti 50 potpisa potpore za kandidaturu.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Rasprava o Javnoj garaži

20:15 Završena je rasprava o javnoj garaži. Zaključak će biti usvojenna jednoj od sljedećih sjednica GV-a.

Vijećnička pitanja:

16:25 Mladen Gojun (SDP) pitao je gradonačelnika Vlahušića što je s radovima u Zagrebačkoj ulici.

-Hoće li Grad uspjeti pribaviti dokumentaciju koju je tražila inspekcija i hoće li vraćati ulicu u prvobitno stanje? Što je s koncesijom za žičaru, bilo je njegovo drugo pitanje.

-Da je lijepo vrijeme u Zagrebačkoj ulici bi se danas asfaltiralo i za dva dana vozilo. Radovi su tu počeli kao i u svakoj drugoj ulici u Hrvatskoj. Inspektor je izašao 15. 12. na teren i rekao da nemamo građevinsku dozvolu. To je točno, a sve ulice u Dubrovniku su u privatnom vlasništvu, osim ulice Iva Vojnovića. Nigdje drugo nisu zaustavljeni radovi, u Zagrebačkoj su radovi zaustavljeni i mi nemamo problema s time. Mi smo rekli da ćemo ispoštovati te rokove – rekao je Vlahušić te odgovorio kako će za žičaru sutra imati sastanak.

-Imamo dvije suglasnosti i jedno mišljenje na prijedlog 15 posto do 50 godina. Ministarstvo prometa je dalo suglasnost i DUUDI, ali Ministarstvo financija nije dalo pozitivno mišljenje. Mislim da se pogoduje velikim igračima. Ne upućuju nas na ništa nego samo kažu da se mora poštovati Zakon o koncesiji – rekao je Vlahušić te dodao kako je tražio od DORH-a mišljenje je li zakonita naplata karata ako se ne plaća koncesija.

-Rekli su da nema nikakvog kaznenog djela jer nema nikakvog ugovora – rekao je Vlahušić te dodao kako mišljenje Ministarstva financija dragi Bog ne razumije.

-Ako to mišljenje ostane takvo vjerojantno neće plaćati ništa ni sljedećih pet godina – rekao je on.

16:33 Maro Kristić (SJG) tražio je od Vlahušića odgovor na pitanje zašto je Grad zatrpan otpadom, te gdje će biti dva najavljena reciklažna dvorišta kao i je li istina da će jedno biti u krugu skladišta tvrtke Tehnogradnja.

Vlahušić je odgovorio kako je Grad kupio dva manja mobilna odlagališta.

-Jedno je na OSojniku, a drugo na prostoru ispod Dube. Mi smo pokušali napraviti reciklažno dvorište na Pobrežju i tamo smo pronašli jedan stećak. Ministarsvo je zaustavilo sve radove kako bi svh tih 100 tisuaća kvadrata preipitalo je li tamo bio neki novi Dubrovniku. Idemo vidjeti može li to biti na prostoru Libertasa u Komolcu. Tražimo suglasnost za napraviti to i na Grabovici, Očekujemo jedno ili drugo rješenje u roku od 15-ak dana – rekao je Vlahušić te dodao kako je velika količina krupnog otpada na ulicama Dubrovnika jer se ne smije odlagati na Grabovici.

-Dio naših sugrađana uzme novac da odveze glomazni otpad i iskrcava se na kraju ulice. Čistoća je uvela dvije smjene i svejedno ne može riješiti problem. Uspjeli smo riješiti problem Raduke, kooperativan je i hvala mu na tome. U normalnim zemljama svijeta odlaganje otpada tako je kazneno djelo – rekao je Vlahušić.

Kristić mu je uzvratio da Grad nije provodio kampanju za gospodarenje otpadom ni otvorio potrebne prostore.

-Grad je zakasnio i rješava problem sad kad se dogodio. da se radilo prije na tome, do ovoga ne bi došlo – rekao je Kristić.

16:41 Ivo Gjaja (HSLS) pitao je koliko Grad plaća novčanu naknadu za privatnu parcelu preko koje ide kružni tok oko Robne kuće Minčeta. Odgovor je zatražio pismeno.

16:48 Esad Ćustović pitao je što je s izgradnjom groblja Dubac i kada će konkretni radovi započeti na tom projektu. Drugo pitanje bilo je što je s najavljenom izgradnjom eskalatora u Gružu.

Vlahušić je rekao kako je na Dubcu ostalo 30-ak kvadrata vrijednih šest tisuća kuna za što je potrošeno oko 100 tisuća kuna sudskih sporova.

-Bez tih 30 kvadrata ne možemo riješiti građevinsku dozvolu. Vlasnici su iz Brazila Italije itd, a odvjetnik koji ih zastupa je bivši dogradonačelnik Antun Kisić – rekao je Vlahušić te rekao kako će u roku od mjesec dana razgovarati sa stannarima u Gružu kako bi mogli izmjestiti zid za eskalator.

Nenad Vekarić (HNS) pitao je zaššto Grad Dubrovnik subvencionira Croatiu Airlines jer je CA digla cijene karata kad je Grad počeo subvencionirati karte.

Pitao je i kad očekuje završetak azila za životinje.

Vlahušić je odgovorio kako su prošle godine Dubrovčani najmanje koristitli subvenciju jer karta bude toliko skupa da se ne isplati kupiti je.

Vlahušić je u odgovoru krivnju u potpunosti svalio na Croatiu Airlines potpuno zanemarivši činjenicu da je upravo on pustio tog avio prijevoznika da divlja s cijenama.

-Croatia Airlines je monopolist kojem država daje 36 milijuna kuna. Ulaže se u milijune kuna u Zračne luke u Pleso i Dubrovnik, a Dubrovčani ne mogu kupiti kartu – kaže Vlahušić.

-Azil za životinje će biti gotov za šest mjeseci, ali Gradsko vijeće će morati riješiti pitanje što sa 180 životinja koje novi azil neće moći primiti – kaže Vlahušić.

17:00 Lukša Matušić (DDS) pitao je koje je zakonsko uporište u povećanju cijene odvoza smećća za vlasnike privatnog smještaja.

Blaž Pezo pitao je je li točna informacija da pregovara s jednom bankom o prodaji zemljišta za branitelje na Nuncijati i to Srbima koji su klijenti te banke.

-Imam informacije da ste se više puta našli s čelnim ljudima te banke. Projektanti iz Aranđelovca (Srbija) su tražili ponude dva projektantska ureda jer oni to zakonski ne mogu napraviti. Zašto branitelje prebacivate u Mokošicu i je li istina da se gore planiraju 72 vile s bazenima – pitao je Blaž Pezo.

Vlahušić je odgovorio kako je 2007. godine 240 tisuća kvadrata na Nuncijati prenamijenjeno u građevinsko za potrebe branitelje.

-To se nije dogodilo i samo je 40 tisuća kvadrata namijenjeno za branitelje, a ostalih 200 tisuća kvadrata je kupila privatna tvrtka. Uzeli su kredit u Raiffaisen banci i nisu vraćali kredit. Banka je odlučila prodati to zemljište i objavila je ponudu u oglasniku javne nabave. To zemljište se prodaje za 70 milijuna kuna. Razgovarao sam u više navrata s predsjednikom RBA ali da bi kupili tih 200 tisuća kvadrata. možete li biti dovoljno mudri da platimo istu cijenu za 200 tisuća kvadrata kao i za 40 tisuća kvadrata. Pitanje je je li netko namijenio to zemljište za nešto drugo kako bi Republika Srpska došla tamo. Ja ću predložiti Gradskom vijeću da dignemo kredit od 70 milijuna kuna i kupimo to zemljište. Predložit ću da u taj paket uđe i zemljište ispod Petke. To je 10 tisuća kvadrata i također je na sumnjiv način postalo građevinsko. Mislim da bi za 70-ak milijuna kuna kupnja tih zemljišta bio odličan posao za naše unuke – rekao je Vlahušić.

Pezo je odgovorio kako njegovo pitanje nije bilo tragično nego kako bi šposljedice bile tragične da su navodi koje je on iznio bili točni.

17:25 Ivana Lazarević (HNS) pitala je što je gradnjom hotela Neptun (vlasnik Neptuna Importanne Resort gradi hotel Royal Blue op.a. ) te koliko je Dubrovnik spreman na snimanje Star Wars-a?

-Mi smo proaktivno za svaku investiciju koja zadovoljava zakonske uvjete. Oni nisu to napravili – rekao je Vlahušić.

Ustvrdio je kako se s produkcijom Star Warsa i Jamesa Bonda ozbiljno radi te kako je spreman od Dubrovnika napraviti i Gotham City, odnosno dovesti Batmana.

17:32 Ivan Viđen pitao je kako je moguće da samo pola godine nakon radova na obnovi drvenih baraka na Lokrumu koji su plaćeni 5 milijuna kuna tvrtci Monte Mont, te jesu li dodatni radovi u iznosu od 200 tisuća kuna plaćeni od strane JU Lokrum ili iz proračuna Grada.

Vlahušić je rekao kako ne zna odgovore te kako će pismeno odgovoriti.

UVODNO:

16:21 Prijedlog SJG je odbijen, a točka o PK Jug je preimenovana. S dnevnog reda je skinuta druga točka Prijedlog zaključka kojim se prihvaća tekst Dodatka Ugovora o koncesiji od 25. ožujka 2009.

16:15 Mladen Gojun tražio je skidanje točke kojom se obstavlja isplata sredstava iz prioračuna za PK Jug. To je zatraženo nakon što je otkriveno kako postoje sumnje da su se proračunska sredstva trošila suprotno zakonu.

Gojun je ustvrdio kako bi se obustavom isplate sredstava naštetilo samo članovima kluba, te kako u slučaju postojanja indicija iste treba ispitati a ne obustavljati isplatu sredstava.

-Koga mi kažnjavamo? Plivače, trenere? – pitao je Gojun.

Predsjednik GV-a Mato Frankovićć rekao je kako mijenja naziv točke iz ‘obustave isplate sredstava’ u ‘raspravu o raspolaganju sredstvima’.

16:13 Na sjednicu je ipak došao Pero Vićan.

16:10 Ivan Viđen (SJG) tražio je raskidanje ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial. Podsjetimo, Srđevci su najavljivali traženje uvođenja te točke na svakoj sjednici Gradskog vijeća jer drže kako je raskid ugovora nastupio automatizmom donošenjem UPU-a Bosanka koji za tvrđavu predlaže pretežito kulturnu, a ne turističku namjenu.

16:08 Na sjednici je od 25 vijećnika, nazočno 18 vijećnika. Nedostaju HDZ-ovi Marko Potrebica, Sanja Putica, DDS-ovi Doris Lepeš Matić i Pero Vićan, Ivan Šimunović (HSP AS), DUSTRA-in Domagoj Carević te SDP-ov Stjepan Kordić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović