Vaše vijesti

”Gradonačelnik je sam sebi svrha, a njegov rad usmjeren isključivo iskorištavanju”

''Gradonačelnik je sam sebi svrha, a njegov rad usmjeren isključivo iskorištavanju''

Sinoć smo opet i iznova, po ne znam koji put, svi  stanovnici Grada, Ploča, Ilijine glavice i dalje bili izloženi  bespoštednom nasilju mega razglasa događaja koji se u organizaciji ‘Grada Dubrovnika’ pdvijao ispred Crkve svetog Vlaha.

Nasilje je trajalo od 18 do 22 sata. Kada  ja na Konalu, pored zatvorenih funjestara, nijesam mogla ništa drugo čut osim buke sa tog nazovi koncerta, mogu zamislit kako je bilo stanovnicima samoga Grada, ljudima  koji još uvijek imaju hrabrosti  i snage  živjet  u blizini te ‘cirkuske pozornice’.

Pošto na portalima nijesam našla koji je uzrok te nevjerojatne  buke, zvala sam policiju i pitala što se to događa u Gradu. Odgovor je bio – koncert sa dozvolom Grada Dubrovnika.

Tko je to Grad Dubrovnik? Ispostavilo se da je to osobno gradonačelnik Vlahušić, koji se uporno krije iza tog naziva. I normalnom čovjeku ne može biti jasno da jedan gradonačelnik, čiji je  osnovni i glavni  posao briga o kvaliteti života građana, može građanima priuštiti tako nešto nakaradno i nasilno usred Grada. Normalan čovjek se mora zapitat i kakva je to osoba u liku gradonačelnika i kakva je njegova kultura, obrazovanje pa i odgoj kad se može tako nasilnički ponašat prema svojim građanima. Nema tu opravdanja u smislu ‘produženja sezone’ i sličnih gluposti, jer na prvom mjestu su prava građana i njihov kvalitet života, a onda turizam. Drugo, koncerti takve vrste, s razglasima i po zakonima RH ne održavaju se na otvorenom, niti u centru naseljenog mjesta, a pogotovo ne na onom malom, intimnom  akustičnom prostoru ispred crkve sv Vlaha.

Ovdje se ne radi samo o nasilju nad građanima, nego i o nasilju nad naslijeđenom nam baštinom koja se takvim koncertima uništava. Pa je tako već uništen Orlando, oštećena je Crkva svetog Vlaha i Sponza, sve od silnih decibela, i  NIŠTA, i dalje se provodi isto nasilje, bez obzira na sve i svakoga, kako da su ti koncerti od životne važnosti  za Grad, a upravo je suprotno.

U nas više ništa nije čudno, građani se nemaju kome žalit, ali ipak, o ovome bi se trebali oglasit i konzervatori i Biskupija i DPDS, ravnatelji muzeja i svi kojima je do baštine, bar deklarativno,  stalo. Gđa Beba Beritić je rekla: ‘Grad treba njegovat i pazit kao jednog starca, jedino tako može živjet’.

I kad se sve ovo sagleda, Vlahušić zapravo nije gradonačelnik, nego NEŠTO što je samo sebi svrha. Njegov rad nije usmjeren unapređenju kvalitete života građana i očuvanju Grada i baštine, nego je usmjeren isključivo iskorištavanju postojećih resursa, to jest baštine,u stilu: ‘Navali, pa dok dura – dura!’

Dr. Dorina Mitić-Šoša
U Dubrovniku, 4. 10. 2015.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist