Aktualno

GRADONAČELNIK IZRAZIO SUĆUT: Gospar Luko je bio i ostat će puno više od samog stanovnika

mato frankovic marko potrebica

Povodom smrti uvaženog književnika, akademika Luka Paljetka, dobitnika nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2004. godine, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je obitelji izraze sućuti što prenosimo u cijelosti.

Poštovana obitelji Paljetak,

Odlazak velikoga Luka Paljetka sve nas je pogodio.

Akademik, pjesnik, prevoditelj, filolog, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, dramski pisac, književni povjesničar, urednik, slikar, dobitnik nebrojenih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima i nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo. Puno je toga bio naš Luko Paljetak. Još više od toga što je bio je i dao. Našem gradu, prvenstveno, ali i našoj Domovini i cijelom svijetu.

Njegovi miševi i mačke opčinili su nas još u djetinjstvu, njegove smo stihove pjevali uz ‘Mali raspjevani Dubrovnik’ i uz njih điravali po Stradunu ”gdje u krugu srećem radost, srećem tugu”. Kao jedan od najplodonosnijih suvremenih hrvatskih književnika svojom je pisanom riječi obilježio hrvatsku književnost.

Ljubav prema Gradu bila je neupitna i bezuvjetna. Vječita inspiracija Gradom i svakim njegovim kantunom krasila je njegovo cjeloživotno stvaralaštvo. Izričući rečenicu ‘Dubrovnik je meni sve, a ja njemu samo stanovnik!’ najbolje je iskazao kako je doživljavao svoj grad.

Ali gospar Luko je bio i ostat će puno više od samog stanovnika. Njegov Grad danas mu upućuje veliku ‘hvalu’ za svaki stih i svaku napisanu riječ, za sve ono što je bio Gradu i što je Grad bio njemu.

Poštovana obitelji, još jednom iskazujem svoje duboko suosjećanje, osobno i ime Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist