Kultura

‘GRAD NA MISEČINI’ Udruga Sve ostalo je glazba sudjelovala na krčkoj manifestaciji

'GRAD NA MISEČINI' Udruga Sve ostalo je glazba sudjelovala na krčkoj manifestaciji
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba bila je suorganizator glazbeno-scenske manifestacije ‘Gradec na misečini 2018.’ na otoku Krku.

Manifestacija se održala u ruševinama prve utvrde knezova Frankopana iz XII. stoljeća, Kaštelu Gradec, koji se nalazi na proplanku Rovoznik, između Risike i Garice u Općini Vrbnik na otoku Krku. Ruševno drevno zdanje sastoji se od ostataka glavnoga zdanja i crkve, a za punoga mjeseca u srpnju od 2011. godine vraća mu se barem malo nekadašnjeg sjaja. Tada se održava upravo manifestacija ‘Gradec na misečini’ u organizaciji udruge Knezovi Krči Frankopani i Općine Vrbnik, a ove godine pridružila im se i dubrovačka udruga.

Glazbeno-scenska manifestacija krenula je dramskom igrom u kojoj je svim okupljenima i knezu Mikuli IV. Frankopanu (Petar Kopanica) prijetio vepar, o čemu je stotinjak gledatelja informirala kostimirana voditeljica i moderatorica događanja Frana Marija Vranković u paničnom trku. Vepra su uspješno ustrijelili članovi Streličarskog kluba Maura Kal iz Krka te je tad knez uz mantinjadu (svečani ulomak na sopelima) Oda Gradcu došao u pratnji crnoga viteza i svečane povorke na scenu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovale su Vrbenske kanturice (Miriam Volarić, Mariza Renčić, Veronika Jurešić, Iris Magaš te Ana i Mara Vadnov), mlada sopranistica Paloma Pavan, klarinetistica Dora Papić, trubač Adraian Polonijo, te Ivana Polonijo uz klavirsku pratnju Mavra Dobrinčića. Popularno-znanstveno predavanje održao je arheolog Ranko Starac. Dramski je program upotpunio Luka Vadnov izvedbom pjesme ‘Kad se ženi Frane Frankopan’, dok su srednjovjekovne plesove izveli članovi plesne skupine Kontea iz Konjšćine izveli su nekoliko srednjovjekovnih plesova.

Bila je to prva dubrovačke udruge Sve ostalo je glazba s Udrugom Knezovi Krčki Frankopani, a ostvarena je zahvaljujući sredstvima dobivenima na natječaju za javne potrebe Grada Krka. Suradnju će nastaviti na svečanom srednjovjekovnom povorkom na 494. Krčkom sajmu Lovrečeva od 8. do 10. kolovoza.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist