Kultura

Gospođa Anka je iskoristila vrijeme korone i vratila iz zaborava motive primorskog veza

U DEŠA-i je u ponedjeljak otvorena izložba Obnovljena primorska nošnja iz sela Ošlje autorice Anke Marinović. Gospođa Anka je ‘iskoristila’ vrijeme korone na najbolji mogući način, izradivši nekoliko ženskih, muških i dječjih narodnih nošnji, vezenih marama, tobolaca, kesa, vijenaca za mladenke te mnoštvo uporabnih predmeta sa motivima primorskog veza. Svojim rukama je obnovila nekoliko zaboravljenih elemenata narodne nošnje te time otrgla od zaborava dio vrijedne baštine.

Kao vodič u radu koristila je knjigu ‘Nitima ljubavi obnovljeno’ autorice Marije Veltruski, izdavača DEŠEAkoja sadrži čitav niz prikupljene građe i vrijednih podataka.

-DEŠA je iznimno ponosna da je cilj tiskanja DEŠA-ine knjige „Nitima ljubavi obnovljeno“ postignut, a to je da se primorski vez nikad više ne ugasi, već da se nitima ljubavi prema zavičajnim vrijednostima zauvijek nastavi, što je gospođa Anka i uspjela i hvala joj na tome – ističu.

Važno je napomenuti da se gospođa Anka do početka korona krize nije bavila ni šivanjem, ni vezenjem ni izradom narodnih nošnji. Samozatajna Primorka, žena zlatnih ruku, uložila je ogroman trud i rad u obnovu tradicionalnih vrijednosti koje zauvijek ostaju. Aktivna je članica KUD-a Ošlje Stupa te voditeljica DEŠA-inih radionica penganja jaja.

Izložbu radova obnovljenih vrijednim rukama Anke Marinović svi zainteresirani mogu pogledati u prostoru DEŠE od 24. siječnja do 24. veljače 2022., svakim radnim danom od 9 do 16 sati.

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Prikazan film o trombunjerima, čuvarima Feste i tradicije

Dulist

Klasik ‘Ana Karenjina’ večeras na Velikoj Sceni!

Dulist

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija