Simpatična Zrinka Zekulić, Pločanka sa zagrebačkom adresom i autorica gastrobloga ‘Gladuša’ za čitatelje DuLista ovaj put donosi recept za tortu od tikve. Zrinka gaji veliku ljubav prema hrani, a razne recepture iznosi na zanimljiv način zbog čega ne čudi da je na Instagramu prati 12 tisuća ljudi.
RECEPT
Sastojci:
Baza:
• 200g gluten-free keksa
• 50g kokosovog ulja
• 1 jaje
Krema:
• 400ml kokosovog mlijeka iz limenke
• 200ml vode
• 300g pirea od tikve
• 1 zličica agar-agar-a
• 100g javorovog sirupa
• Začin za pitu od bundeve ‘Pumpkin spice’
• Prstohvat soli
Pumpkin spice:
• 2 žlice cimeta
• pola žličice đumbira u prahu
• malo klinčića
• na vrh noža muškatnog oraščića
Postupak:
Tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki te je skuhajte s korom na pari. Kad je omekšala, žlicom je odvojite od kore i zgnječite u pire.
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva (uz ventilaciju). U blenderu smrvite kekse, otopite kokosovo ulje i dodajte ga keksima. Jaje smiksajte i dodajte u smjesu s keksima. Izmiješajte i stavite u kalup te prstima utisnite u podlogu. Pecite u pećnici 10 minuta dok se ne posuši. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi prije nego stavite kremu.
Zagrijte kokosovo mlijeko i vodu te dodajte žličicu agara uz konstantno miješanje. Potom dodajte kašu od tikve i začine te prstohvat soli. Pri kraju dodajte i javorov sirup. Kuhajte uz miješanje 7–8 minuta. Kroz sito procijedite na pečeni biskvit kako ne bi ostale grudice. (Nemojte se prepasti jer je u tekućem obliku.) Pustite da se ohladi i spremite u hladnjak preko noći; kolaču treba barem 5 do 6 sati da se stisne.
Možete ga servirati s namazom od svježeg kremastog sira, javorovog sirupa i malo arome vanilije.
Kalup je promjera 20 centimetara.