Kultura

Genero i Grazio održali koncert u punom Dvoru!

genero grazio 4

U atriju Kneževa dvora, u petak navečer, sjajan koncert održali su naš poznati violističko-pijanistički duo. Violista Marka Genera i skladateljicu i pijanisticu Mariju Grazio publika je nagradila ovacijama i dugotrajnim pljeskom, a čekala je i u redu za čestitanje.

-Kad prođe koncert, sve padne s ramena, sve slutnje i sputnje! Jako sam uživala, kao i uvijek kad sviram s Markom i mislim da smo ostavili na podiju cijelo srce, a to je publika osjetila i mislim da im se svidjelo – kazala je Marija Grazio netom nakon koncerta.

-Bilo je divno, dirnut sam gestom ljudi koji su u onolikom redu nakon koncerta došli čestitati! Mi smo ushićeni i nadamo se ovakav koncert ponoviti – rekao je, sav pod dojmom, Marko Genero i zahvalio svima.

Kao duo Genero i Grazio zajedno su osvojili prestižnu nagradu glazbene kritike ‘Darko Lukić’, a dio njihova programa bila je i praizvedba najnovije skladbe pijanistice.

Mariju Grazio mnogi su eminentni pedagozi podučavali umjetnosti interpretacija: Konstantin Bogino, Marjan Mika, Vladimir Krpan i Dušan Trbojević u čijoj klasi je i diplomirala, a poslijediplomski studij završava kod pijanistice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Uspješno sudjelovanje u različitim komornim sastavima donijelo joj je prestižnu nagradu „Darko Lukić”, baš u duu s violistom Markom Generom. Njezin skladateljski opus broji djela za klavir, puhačke instrumente, violončelo, glas, zbor i komorne sastave, te pjesme za djecu i za teatar.

Marko Genero usavršavao se kod solo violista Berlinske filharmonije Wilfrieda Strehlea, te francuskog violista prof. Sergea Collota, a magistrirao je na Visokoj školi Folkwang u Essenu u klasi prof. Vladimira Mendelssohna. Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvaja 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Nigun u Duisburgu, 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Jean Rogister u Belgiji. Od 2024. ima vlastitu violsku klasu na renomiranoj Visokoj školi za glazbu Robert Schumann u Düsseldorfu. Marko Genero svira na violi koju je izgradio N. Amati 1721. godine.

Foto: DLJI

 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na prvoj izvedbi ‘Jimmy Ćorak’

Dulist

Izložba i koncert u Slanom: Zahvala hrvatskim braniteljima

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe „Od auta do kaosa“ slikara Josipa Ivanovića u Sponzi

Dulist