Aktualno

Franković za pet godina mandata sebi dao ocjenu dobar (3)

Franković za pet godina mandata sebi dao ocjenu dobar (3)

Gradonačelnik Mato Franković sam je sebi, za proteklih pet godina mandata, dao ocjenu – dobar (3). Argumentirao je to riječima kako bi čovjek uvijek želio više.
-Da nije bilo korona krize i nedostatka od 450 milijuna kuna i da smo realizirali sve ove projekte za koje danas imamo građevinske dozvole, a mogli smo ih realizirati da nije bilo krize, onda bih ja sebi vjerojatno dao ocjenu 4. Nikad sebi ne bih dao ocjenu pet jer uvijek može i treba bolje i kvalitetnije – rekao je gradonačelnik tijekom podnošenja izvješća o radu u pet godina mandata. Gradonačelnik je, naime, ovog četvrtka u Lazaretima pred svim pročelnicima Gradske uprave, ali i programskim partnerima Perom Vićanom i Željkom Ragužem, podnio izvješće o svom proteklom radu. Projekte, inače sažete u knjižicu na 95 stranica, predstavljao je gotovo sat i pol vremena.
-Bit će i kritičkih pogleda na ovaj program jer se on može gledati na dva načina. Prvi način je što smo sve napravili, a drugi je što sve nismo napravili. Ovaj mandat traje dovoljno dugo da napravimo i sve ono što nismo napravili – rekao je gradonačelnik.
Na pitanje što ga od svih neostvarenih projekata najviše kopka, odgovorio je – novac.
-Sad smo došli u takvu fazu razvijenosti projekata da me više ništa ne kopka osim novaca. Samo čekamo raspisivanje europskih natječaja i bespovratna sredstva da možemo krenuti dalje. To nas trenutno koči jer kad bismo sad krenuli sa svim tim silnim projektima, bilo bi to uistinu intenzivno. Doći će i to brzo. Ide sve u dobrom smjeru – smatra Franković.
Među značajnim koracima poduzetim u prvoj godini drugog mandata svakako spada kupnja TUP-a.
-Radimo na europskom Bauhausu. Tražimo financiranje izrade projektne dokumentacije TUP-a, pripremili smo i prijavili sve te čekamo povratnu informaciju. Ako ona bude pozitivna, idemo u realizaciju svega onoga što želimo tamo napraviti. TUP će biti jedna potpuno nova dimenzija, kombinacija komercijalnog, kulturnog, društvenog, znanstvenog… TUP-u slijede dobre godine – rekao je na ovu temu.
Iako se već neko vrijeme najavljuje rasprava na Gradskom vijeću o Areni Lapad, to se još uvijek nije dogodilo.
Bit će uskoro, puno smo napravili po pitanju izrade projektne dokumentacije. Radi se o međunarodnom natječaju i tu ne smijemo pogriješiti te smo sigurni da će se na takav natječaj javiti brojne međunarodne organizacije, grupacije, udruženja, društva, tko bude zainteresiran. Zato mi do najmanjeg detalja trebamo izbrusiti sve uvjete koje je potrebno da određeni investitor ispuni, kao i sve benefite grada realizirati s ciljem izgradnje jedne ovakve značajne građevine za grad – rekao je Franković. Inače, u izradu teksta natječaja uključen je i Frankovićev programski partner Pero Vićan, koji je danas nazočio u Lazaretima. Bio je tu i drugi programski partner Željko Raguž, naravno zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ali i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Blaž Pezo. Kao i pročelnici Gradske uprave.
-Bez ovakve potpore, promišljanja grada i pogleda u budućnosti sve ovo što smo napravili u posljednjih 5 godina ne bi bilo moguće – rekao je gradonačelnik u trenutku kad se zahvaljivao prisutnima.

 

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist