Grad

Franković traži smanjenje broja kruzera

Franković traži smanjenje broja kruzera
Gradonačelnik Mato Franković uputio je službeni dopis ravnatelju Lučke uprave Dubrovnik Blažu Pezu na temu dolazaka brodova na kružnim putovanjima u sezonama 2018. i 2019. godine.
Isto tako, isti dopis na znanje je upućen ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju.

Uvažavajući činjenicu kako postojeći ugovori s cruising kompanijama istječu tek 2019. godine, gradonačelnik Franković dopisom izražava potrebu da se koordinacijom državnih i lokalnih razina vlasti osigura što primjerenija alokacija dolazaka brodova već u sezoni 2018. godine, a u cilju postizanja što veće kvalitete ukupne turističke ponude koja je samo u protekloj godini Dubrovniku donijela više prestižnih titula najbolje destinacije na Jadranu.

Gradonačelnik ističe kako je ‘sadašnje stanje u pravom smislu riječi neodrživo, a pritisci na povijesnu jezgru prilikom vršnih opterećenja prometa, posebice krajem tjedan, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Grad uđe preko 7.000 ljudi ne donosi ništa dobro u smislu očuvanja spomeničke baštine, ni u pitanju sigurnosti, a nikako niti u kvaliteti doživljaja posjetitelja.’

– Dugoročni cilj Grada Dubrovnika jest osigurati da u jednom trenutku unutar zidina ne bude više od 4.000 gostiju s brodova na kružnim putovanjima. Smatramo da je to optimalan broj koji osigurava kvalitetan život građanima Dubrovnika, a našim gostima najbolji mogući doživljaj putovanja i uživanja u ljepotama i svekolikoj ponudi Dubrovnika. Uvjeren sam da se taj cilj može postići boljim planiranjem i disperzijom termina dolazaka brodova za što je nužno zajedničko djelovanje – rekao je Franković.

– Grad Dubrovnik ne dijeli goste po nikakvom osnovu, pa tako ni prema načinu dolaska u destinaciju. Međutim, čvrsto smo opredijeljeni osigurati ugodan boravak svim svojim gostima neovisno o načinu njihova dolaska. Istovremeno, upravljanje turizmom u destinaciji ima za cilj i ugodan život naših građana, smanjenje prometnih gužvi i posebno, pritisaka na povijesnu jezgru Dubrovnika koja je od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a -zaključio je gradonačelnik Franković.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist