Vaše vijesti

Fra Stipe Nosić o Scattolinijevom zaštitniku pomoraca

Fra Stipe Nosić o Scattolinijevom zaštitniku pomoraca

Scattolini je na drugoj plohi procesualne nosiljke za kip sv. Antuna samostana Male braće, na minijaturi (dim. 32×22 cm), naslikao dva brodolomca koji se bore s pobješnjelim valovima, a iznad njih u kutu minijaturni lik sv. Antuna s ljiljanom i s djetetom Isusom u naručju. Slikar je tu predočio Sveca kako bdije nad pomorcima, a kompozicija sugerira da su mu se brodolomci utjecali i da će ih on spasiti. Iznad slike na tom dijelu nosiljke je natpis: ‘Confessoris tui deprecatio votiva’. Izrađujući ovu scenu slikar je očito bio motiviran činjenicom da je sv. Antun zaštitnik pomoraca, uz to što je zaštitnik djece, ribara, siromaha, trudnica, zatvorenika, ali i svetac koji pomaže u pronalaženju izgubljenih stvari, kao i u bračnoj neplodnosti. Ovog sveca zaštitnikom pomoraca smatraju i franjevci, ali i oni koji se mole u njihovoj crkvi.

Fra Stipe Nosić o Scattolinijevom zaštitniku pomoraca

Potvrđuje to i slika, ulje na platnu, na svečevu oltaru, glasovitog dubrovačkog slikara Iva Dulčića, slika koja ovjenčava nišu u koju je smješten kip sv. Antuna. Sliku je Dulčić naslikao 1962. inspiriran stihovima pjesme Si quaeris (Ak’ čudesa),koja se pjeva u čast sv. Antuna. Na oltar je stavljena 1963., a na tom mjestu prije je bila slika nepoznatog autora iz 17. stoljeća, koja prikazuje pobožni puk koji se moli sv. Antunu. Stara slika u sredini ima otvor za nišu, a dosta je oštećena pa se čuva namotana na valjak. Na vrhu slike, među mnoštvom anđela naslikana su dva anđela koji između sebe drže traku s natpisom: ‘Ecce Gloria Domini apparuit: Exod. XVI’ (I gle pojavi se slava Gospodnja. Izl 16,10). Ispod njih s jedne i s druge strane po dva su anđela koji uz pomoć vrčeva prosipaju lepršave ledene kuglice kako bi osvježili molitelje.

Fra Stipe Nosić o Scattolinijevom zaštitniku pomoraca

U donjem dijelu slike, ispod otvora za kip, između osoba koje mole zagovor sveca, stoji natpis ‘Petunt & accipiunt‘ (Mole i dobivaju). Stih je to također iz pjesme Si quaeris (Ak’ čudesa). Ispod natpisa na morskoj pučini vide se dva broda, a jedan od njih je dubrovačka karaka.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist