Kultura

[FOTO] ZAVRŠAVAJU JOŠ JEDNE IGRE Franković: ‘Falit ćeš nam Dora!’; Ruždjak Podolski: ‘Odlazim zadovoljna’

orlando zavrsna konferencija dlji igre 18

Nemojte mi kaj zameriti! – tim je riječima Dora Ruždjak Podolski završila izjavu na svojoj, posljednjoj konferenciji za medije u ulozi intendantice. Njene riječi dovele su skoro do suza pojedine djelatnike koji su s njome, tijekom njenih šest godina na čelu umjetničkog vodstva Igara, sudjelovali u zajedničkom razvitku ovog festivala.

-Odlazim zadovoljna, ispunjena, unatoč nekim turbulentim trenucima. Mi smo imali fige u džepu, bez obzira što smo bili na meti žestokih kritika. No, uvijek smo radili što najbolje znamo. Puno smo učili i od kritike i na tome sam zahvalna. Najzadovoljnija sam što sam najviše naučila o samoj sebi pa ću to i kapitalizirati, s nekim novim saznanjima da se uistinu ne trebam svakome svidjeti. To mi je možda i najveći kapital s kojim odlazim iz Grada. Ponešto sam počela govoriti izvrsni dubrovački, što neću sada manifestirati, ali u privatnim krugovima se to već dobro znade – rekla je Ruždjak Podolski na konferenciji za medije povodom završetka ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

frankovic ruzdjak podolski

Dodala je kako se neće posebno osvrtati na program, ali ističe kako su ove godine isproducirali četiri premijere.

-Toliko isproducira jedno, prosječno gradsko kazalište u Hrvatskoj. To je zaista ogroman uspjeh i to treba imati na umu. Ovo je uspjeh jedne manifestacije! – istaknula je.

Zahvalila je svim djelatnicima Igara, kao i građanima Dubrovnika, redovitim posjetiteljima festivala, Gradu ‘na izravnosti te lijepoj toplini koju ima i daje svima’.

O Dorinom mandatu
Ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su Dubrovačke ljetne igre najstariji i najvažniji ljetni festival.

-Iza nas je iznimno uspješna sezona. Drago mi je da su se Igre nastavile otvarati novim oblicima umjetnosti, i da smo imali priliku vidjeti ostvarenja domaćih, ali i inozemnih autora – rekla je.

S obzirom na to da je ovo zadnja sezona koju je kao intendantica režirala Dora Ruždjak Podolski, ministrica joj je uputila zahvale, kao i njenim suradnicima.

orlando zavrsna konferencija dlji igre 11

-Mislim da smo pokazali da jedan festival, ove forme i ovog oblika, može u današnjem vremenu, i za današnju publiku prezentirati i proizvoditi sadržaj koji će biti relevantan. I koji će pokazati da su umjetnički standardi koje smo postavili – kazala je među ostalim ministrica. S velikim uzbuđenjem, kako ističe, iščekuju program koji će predložiti buduća intendantica Martine Filjak. Riječ je o pijanistici koja je dosad dolazila u Dubrovnik, kao glazbenica i kao umjetnica.

-Vjerujem da će na postignućima Dorinog mandata i suradnika nastaviti razvijati Dubrovačke ljetne igre na radost svih nas – istaknula je.

Valcer s građanima
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako su ove Igre započele ‘u valceru s građanima’.

-Do kraja smo ih i završili u jednom valceru. Na čelu sam Grada sedam godina i uvijek razgovaram s brojnim našim sugrađanima. Najviše pozitivnih kritika po pitanju Igara je bilo u ovoj godini. Igre su odgovorile izazovu vremena. Posljednjih šest godina Ruždjak Podolski bilo je sve samo ne baš normalno vrijeme. Bilo je tu puno izazova, uspona i padova. No, važno je da se održala konstanta. Ruždjak Podolski je sa svojim timom je odradila sve sjajno. Nismo se uvijek razumijeli, ali na kraju dana smo se – razumijeli – kazao je Franković.

-Falit ćeš nam Dora. Falit ćeš meni, moram ti priznati. Hvala ti na svemu. Siguran sam da ćemo s nestrpljenjem svi skupa iščekivati 75. Igre. Nadam se da nećemo odustati od tradicije konstantnog njorganja jer bi nas to vratilo unazad i nikako nas ne bi unaprijedilo. Promišljajmo o tome što su Igre, kakve su, kakve trebaju biti, unaprjeđujmo ih, ali zadržimo ono što je ključno, a to je tradicionalnost. I ono što Igre u svima nama, koji živimo u ovome Gradu, pobuđuju. U svima nama izazivaju posebnu emociju. Neka tako ostane u budućnosti. Vjerujem da će nova intendantica odgovoriti svim izazovima koji su pred njome – naglasio je.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da su iza nas još jedne uspješne Dubrovačke ljetne igre. Posebne zahvale uputio je Ruždjak Podolski, istaknuvši među ostalim kako je djelovala u izazovnom razdoblju u kojem nije bilo lako ispuniti sva očekivanja.

-Međutim, mislim da je sve uspješno radila. Zahvaljujem njoj i suradnicima da Igre budu i ostanu ono što su uvijek bile – dodao je.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović istaknula je među ostalim kako su ih građani podržali, ‘bila su rasprodana gledališta’. Ulaznice za izvedbe su se počele prodavati u veljači, a 80 posto njih je bilo prodano deset dana unaprijed, rekla je Medo Bogdanović.

-Bile su i liste čekanja, što znači da smo napravili dobar program. Umjetnici zahvaljuju svojim obiteljima, što me potaknulo da i mi zahvalimo svojim obiteljima. Bez ljubavi prema Gradu, ne bismo mogli tako obilat program, u tako teškim uvjetima dobro izvesti – kazala je.

Pročitajte još

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist