Crna kronika

FOTO: Zaplijenjeno 232 kilograma “skunka”

FOTO: Zaplijenjeno 232 kilograma "skunka"

Ostvarena je jedna od najvećih zaplijena droge na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, kazao je danas na konferenciji za medije načelnik PU Tonći Radibratović.

– Ova količina približna je ukupno zaplijenjenoj količini marihuane u cijeloj prošloj godini. Riječ je o 230 kilograma visokokvalitetne droge marihuane, poznatije kao skunk, pakirane u 220 paketa. Vrijednost joj je 4 milijuna kuna, preprodajne vrijednosti 12 milijuna kuna, a namijenjena je tržištu Euopske unije, gdje bi joj vrijednost porasla za dvostruko – istaknuo je Radibratović.

– Ovim je, kroz međunarodnu policijsku suradnju s kolegama u regiji, zadan značajan udarac međunarodnim kriminalnim skupinama na ovom području. Ova zaplijena nastavak je uspješne suradnje s Carinskom upravom iz prošle godine. U 2012. godini zabilježili smo 564 zaplijene opojnih droga, što je 12 posto više nego u 2011. godini, uz 434 počinitelja – kazao je načelnik Radibratović, dodavši kako Policija ima sjajnu suradnju s Carinom.

– Policija puno ulaže u edukaciju službenika, posebno granične policije. Znamo kolika je važnost sigurnosti granice, pogotovo ovakve PU koja ima dugu granicu. Imamo maksimalnu pomoć Ravnateljstva policije i Uprave za granicu. Nadam se da ćemo i u ovoj godini održati visok stupanj sigurnosti građana naše županije – zaključio je Radibratović.

 Samo na granici s Crnom Gorom zabilježeno je ukupno 66 slučajeva, gdje je zaplijenjeno oko 280 kilograma marihuane, preko 21 koligram hašiša, više od 24 kilograma heroina… Zanimljivo je istaknuti kako kriminalitet droga zauzima 30 posto svih kaznenih djela u županiji.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl ukratko je opisao razvoj događaja u noći 21. siječnja oko ponoći. Droga je krenula iz Albanije, prošla Crnu Goru i zaustavljena je na Karasovićima, na samom ulazu u Hrvatsku.

– Prilikom dolaska teretnog vozila marke Scania Kipper albanskih registarskih oznaka na granični prijelaz Karasovići temeljitom graničnom kontrolom Carine i policijskih službenika uočene su dvostruke stranice n oplatama prikolice kamiona, dimenzije 250 x 150 x 50 centimetara, u kojima se nalazilo više paketa opojne droge marihuane. Riječ je o vrlo kvalitetnoj marihuani, samim cvijetnim vrhovima, skunku, a krajnja destinacije je po našim procijenama bila Italija – istaknuo je Neusidl.

– Počinitelj, 47-godišnji albanski državljanin, dosad nije evidentiran za ikakva kaznena djela na našem području, niti u susjednim državama. Priveden je i nakon saslušanja određen mu je istražni zatvor u trajanju 30 dana

Pomoćnica pročelnika Carinarnice Ploče Vedrana Starić naglasila je kako je riječ o redovnoj kontroli, odnosno nije bilo nikakve posebne akcije. Predstojnik Carinske ispostave Karasovići Miho Arbulić dodao je kako je cijela akcija izvedena u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Načelnik Radibratović na kraju je dodao kako su ovakve zaplijene u nekim slučajevima kraj, a u nekima početak kriminalističkih istraživanja.

– Za ovu vrijednost droge, 4 milijuna kuna, netko je dao novac. A ta droga je sada ovdje kod nas, nije završila na tržištu gdje je bila namijenjena. Nastaju određene turbulencije među kriminalnim skupinama oko naplate ovoga. Svaka zaplijena je velik udarac kriminalnim organizacijama koje djeluju na području više raličitih država – kazao je Radibratović.

Pročitajte još

Prometna nesreća u Gružu

Dulist

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist