Kultura

FOTO/VIDEO POVODOM FESTE Tko je sve bio na koncertu DSO-a?

FOTO/VIDEO POVODOM FESTE Tko je sve bio na koncertu DSO-a?

Katedrala je večeras bila ispunjena predivnim zvucima. Razlog tomu su bili Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor koji su održali koncert u povodu Feste sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika.

Koncertom je ravnao Frano Krasovac, a kao solisti nastupili su tenor Tomislav Tukša i mezzosopranistica Flaka Goranci. Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik.

Nakon studija pjevanja u Albaniji i Izraelu, Flaka Goranci pronašla je svoj profesionalni dom u Beču. Pojavljivala se u brojnim ulogama, uključujući Cherubino i Contessa u Figarovom piru, Dorabella u Cosi fan tutte, Didona u Didona i Enej, Olga u Evgeniju Onjeginu i drugima. Godine 2017. debitira kao Carmen u Magdeburgskoj opernoj kući u Njemačkoj. Radila je s uglednim dirigentima, među kojima su Nicolaus Harnoncourt, Erwin Ortner, Enrico Delamboye, Manfred Mayrhofer, Vittorio Parisi, Zešev Dorman, Yishai Steckler, Zhani Ciko, Leonardo Quadrini, te s opernim redateljima kao što su Uwe Eric Laufenberg, Carlos Wagner, Niv Hoffman, Dani Ehrlich, Nikolin Gurakuqi i Michal Grover Friedlander. U Dubrovniku nastupa prvi put, ali u Hrvatskoj joj je ovo drugi nastup, nakon solo izvedbe u ‘Muci po Ivanu’ J. S. Bacha u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Tomislav Tukša od 2007. do danas bavi se opernim pjevanjem. Sudjelovao je u brojnim produkcijama i koncertima opernih brojeva i popularnih pjesama. Osvojio je 2. nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku te dvije prve nagrade na međunarodnom natjecanju “Bruna Špiler” u kategorijama duet i najljepši glas. Usavršavao se na seminarima Annemarie i Gerharda Zellera, Scotta McCoya, Lidije Horvat Dunjko, Petera Mausa te Snežane Brzaković.

A na programu su bili:
G. Caccini Ave Maria, arr. F. Krasovac
A. Vivaldi Gloria, Domine Deus
L. Sorkočević Simfonija br. 4 u F duru
W. A. Mozart Laudamus te, iz Mise u c molu KV 427
J. Haydn Simfonija br. 30 u C duru ‘Alleluja’, Hob. I:30
J. Kolb Svetom Vlahu
J. Kuničić Svetom Vlahu
T. Resti Salutis aram Blasius / Svoj oltar Vlaho podiže
W.A. Mozart Ave verum corpus, K. 618

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist