Grad

FOTO/VIDEO Bili smo u obilasku hidrotehničkog tunela Srđ!

FOTO/VIDEO Bili smo u obilasku hidrotehničkog tunela Srđ!

Uprava Vodovoda, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima te novinari imali su jedinstvenu priliku ovog petka obići radove na sanaciji hidrotehničkog tunela Srđ. Ušli su među ostalim u obnovljenu vodnu komoru unutar tunela. U nju inače dolazi sva voda s izvorišta Ombla preko pročistača pitke vode u Komolcu, prije distribucije po užem području Dubrovnika. Već sutra ona će biti ispunjena vodom.

Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić rekao je kako je zacijeljenje hidrotehničkog tunela logičan korak poslije izgradnje pročistača pitke vode u Komolcu. Radi se o tunelu dužine 3 kilometra, od širine 1.70 do 2.20 metra te otprilike slične visine. Riječ je o skučenom prostoru u kojem se ne mogu izvoditi radovi uz pomoć velikog broja ljudi kao ni uz veliku mehanizaciju.

-Nalazite se u vodnoj komori u kojoj naši najstariji djelatnici nisu nikad bili. Imamo priliku još danas biti u ovoj komori. Kada izvođač nastavi radove, više se neće moći biti tu jer će se napuniti vodom i zatvoriti – rekao je Matušić.

Do jeseni ove godine planiraju se u potpunosi završiti navedeni radovi koji su vrijedni 2,6 milijuna eura.

-Ovo je dosta impresivna investicija. Dubrovnik će biti jedinstveni grad u Dalmaciji, a možda i u Hrvatskoj, koji će dobiti pročistač pitke vode i dobavu vode do Grada, koja će biti najmodernija te sanitarno i zdravstveni najispravnija u Hrvatsku – kazao je.

Član Uprave Vodovoda Vicko Begović rekao je kako se nakon sanacija komora, u zimskom razdoblju nastavlja s daljnjim radovima u tunelu.

Kruna aglomeracije
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je projekt Aglomeracija Dubrovnik najveća investicija u povijesti Dubrovnika u vodoopskrbni kanalizacijski sustav. Jedan od dijelova Aglomeracije je i projekt zacijevljenja tunela Srđ. Radi se, kako kaže, o teškom i zahtjevnom projektu.

-Nalazimo se u prostoru u koji dolazi čista, pitka i pročišćena voda Grada iz pročistača u Komolcu, odnosno ona voda koju naši sugrađani konzumiraju. U jednoj smo od komora u kojoj ćemo moći biti danas i nikad više. Pred nama je još dosta posla po pitanju Aglomeracije – rekao je gradonačelnik.

Spomenuo je kako je projekt Aglomeracije počeo izgradnjom pročistača čiste i pitke vode, a završit će se izgradnjom pročistača za fekalnu vodu. Odabran je izvođač, a u ovom trenutku teče žalbeni postupak. Kada navedeno završi i počne se ishodovati dokumentacija i u konačnici se završi pročistač, to će, kako kaže Franković, biti kruna projekta Aglomeracije. Spomenuo je i ostale projekte koji će se odvijati u sklopu Aglomeracije, kao što je prvo čišćenje kanalizacije mješovite odvodnje povijesne jezgre.

-Povijest Dubrovnika ne pamti ovako velike investicije i unaprjeđenje u tako kratkom roku – naveo je.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Dovoljan je samo trenutak za tragediju

Dulist.hr

Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju OŠ Mokošica

Dulist

UČINILI STE NAS PONOSNIMA Naši zlatni mladići kod gradonačelnika i župana

Dulist