Grad

[FOTO] Veliki dan za Dubrovački arhiv, dodijeljena mu važna UNESCO-ova povelja

povelja arhiv unesco 14

Povelja Državnom arhivu u Dubrovniku, prigodom upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike (1022.-1808.) u UNESCO-ov Registar ‘Sjećanja svijeta’, dodijeljena je u ponedjeljak u atriju palače Sponza. Time je sačuvano arhivsko gradivo, sada konačeno prepoznato kao dio svjetske baštine. Ono ne svjedoči jedino o državno-pravnom ustroju Dubrovačke Republike, niti samo o iznimno razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa. Ono je izuzetan izvor za razumijevanje svakodnevnog života jedne zajednice u formi grada države na razmeđu Mediterana i Balkana, ističu iz arhiva.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dodijelila je povelju ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolini Pozniak.

-Drago mi je da sam u ovoj UNESCO-ovoj godini, imala priliku uručiti ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku potvrdu, odnosno povelju o upisu arhiva Dubrovačke Republike u UNESCO-ov registar sjećanje svijeta. To je jedan registar koji je pokrenut 1991. godine i koji je posebno namijenjen promociji, očuvanju, zaštiti i vrednovanju vrijednih knjižničarskih i arhivskih fondova, a koji svjedoče o bogatoj povijesti čovječanstva. Drago mi je da je naša prva samostalna kandidatura iz Hrvatske bila upravo kandidatura fundusa Dubrovačke Republike. Stručnjaci UNESCO-a su prepoznali tu nominaciju, dali joj pozitivnu ocjenu te je na takav način bogata baština Dubrovnika i važnost te baštine za hrvatsku kulturnu baštinu prepoznata i upisom u ovaj registar – ističe Obuljen Koržinek.

Iz Državnog arhiva u Dubrovniku su ponosni na to da je njihovo arhivsko gradivo danas dio respektabilne UNESCO-ove liste ‘Sjećanje svijeta’ te to prepoznaje kao poticaj daljnjem radu. Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak istaknula je da će znanstvenici koji će raditi i pripremati svoje znanstvene radove i stručna štiva, i dalje oplemenjivati arhivsko gradivo. Inače, povodom ovog događaja, djelatnici arhiva pripremili su pregled arhivskog gradiva koji je danas pod zaštitom UNESCO-a.

‘Sjećanje’ svijeta jedan je od vrijednih UNESCO-ovih programa koji ima za cilj skrbiti o svjetskoj baštini, učiniti je dostupnom široj javnosti te doprinijeti rastu svijeti o njezinoj sveopćoj vrijednosti. Upisu je prethodio proces kandidature, na temelju preporuke Međunarodnog savjetodavnog odbora te potvrde izvršnog odbora.

Podsjetimo, u godini koju je Grad Dubrovnik proglasio godinom UNESCO-a, obilježavaju se velike obljetnice 45. godine upisa povijesne jezgre na popis svjetske baštine čovječanstva i 15. godine upisa Feste sv. Vlaha na upis nematerijalne baštine.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist