Grad

[FOTO] Veliki dan za Dubrovački arhiv, dodijeljena mu važna UNESCO-ova povelja

[FOTO] Veliki dan za Dubrovački arhiv, dodijeljena mu važna UNESCO-ova povelja

Povelja Državnom arhivu u Dubrovniku, prigodom upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike (1022.-1808.) u UNESCO-ov Registar ‘Sjećanja svijeta’, dodijeljena je u ponedjeljak u atriju palače Sponza. Time je sačuvano arhivsko gradivo, sada konačeno prepoznato kao dio svjetske baštine. Ono ne svjedoči jedino o državno-pravnom ustroju Dubrovačke Republike, niti samo o iznimno razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa. Ono je izuzetan izvor za razumijevanje svakodnevnog života jedne zajednice u formi grada države na razmeđu Mediterana i Balkana, ističu iz arhiva.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dodijelila je povelju ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolini Pozniak.

-Drago mi je da sam u ovoj UNESCO-ovoj godini, imala priliku uručiti ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku potvrdu, odnosno povelju o upisu arhiva Dubrovačke Republike u UNESCO-ov registar sjećanje svijeta. To je jedan registar koji je pokrenut 1991. godine i koji je posebno namijenjen promociji, očuvanju, zaštiti i vrednovanju vrijednih knjižničarskih i arhivskih fondova, a koji svjedoče o bogatoj povijesti čovječanstva. Drago mi je da je naša prva samostalna kandidatura iz Hrvatske bila upravo kandidatura fundusa Dubrovačke Republike. Stručnjaci UNESCO-a su prepoznali tu nominaciju, dali joj pozitivnu ocjenu te je na takav način bogata baština Dubrovnika i važnost te baštine za hrvatsku kulturnu baštinu prepoznata i upisom u ovaj registar – ističe Obuljen Koržinek.

Iz Državnog arhiva u Dubrovniku su ponosni na to da je njihovo arhivsko gradivo danas dio respektabilne UNESCO-ove liste ‘Sjećanje svijeta’ te to prepoznaje kao poticaj daljnjem radu. Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak istaknula je da će znanstvenici koji će raditi i pripremati svoje znanstvene radove i stručna štiva, i dalje oplemenjivati arhivsko gradivo. Inače, povodom ovog događaja, djelatnici arhiva pripremili su pregled arhivskog gradiva koji je danas pod zaštitom UNESCO-a.

‘Sjećanje’ svijeta jedan je od vrijednih UNESCO-ovih programa koji ima za cilj skrbiti o svjetskoj baštini, učiniti je dostupnom široj javnosti te doprinijeti rastu svijeti o njezinoj sveopćoj vrijednosti. Upisu je prethodio proces kandidature, na temelju preporuke Međunarodnog savjetodavnog odbora te potvrde izvršnog odbora.

Podsjetimo, u godini koju je Grad Dubrovnik proglasio godinom UNESCO-a, obilježavaju se velike obljetnice 45. godine upisa povijesne jezgre na popis svjetske baštine čovječanstva i 15. godine upisa Feste sv. Vlaha na upis nematerijalne baštine.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist