Kultura

[FOTO] UZ 130. OBLJETNICU PODIZANJA SPOMENIKA Otvorena izložba ‘Gunduliću u spomen’

FOTO UZ 130. OBLJETNICA PODIZANJA SPOMENIKA Otvorena izlozba Gundulicu u spomen naslovna

U povodu 130. obljetnice podizanja spomenika hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću, Dubrovački muzeji organizirali su u ponedjeljak u Kneževu dvoru otvaranje središnje izložbe ‘Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine’ autora Tonka Marunčića. Na otvorenju izložbe sudjelovali su ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, autor Tonko Marunčić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
Prije samog otvorenja, upriličen je prigodni koncert Ansambla komorne glazbe Sklad u sastavu: Josipa Bilić, sopran, Sebastijan Sarapa, povijesni klarinet, Urban Jerman, violina i Franjo Bilić, čembalo i umjetničko vodstvo. Ansambl Sklad se, osim istraživanja manje poznatih skladatelja, fokusira i na oživljavanje glazbe koja je često zanemarena u suvremenim izvedbama.
– Mislim da nije nikada dovoljno koliko puta Gunduliću trebamo reći hvala za sve ono što nam je ostavio. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na našoj središnjoj izložbi, naročito autoru Tonku Marunčiću i svim dragim kustosima, kolegama, preparatorima, restauratorima, tehničarima, osoblju i postavljačima – rekla je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.
Na izložbi su prikazani originalni srebrni vijenci, svilene vrpce s lovorovih vijenaca koji su bili položeni na Gundulićev spomenik tijekom trodnevne proslave koju su, povodom njegovog podizanja od 25. do 27. lipnja 1893. godine, organizirali Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika i dubrovačka općina.
Složeni nacionalno-politički odnosi na dubrovačkom području jasno su se istaknuli na trodnevnoj proslavi podizanja spomenika kojeg je izradio kipar Ivan Rendić. Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika nastojao je proslavi dati dubrovački i južnoslavenski značaj kako bi se zaobišla njena nacionalna dimenzija i potvrdila ideja o srpskoj pripadnosti Dubrovnika. No, ona je prerasla u hrvatsko nacionalno slavlje jer su dubrovački narodnjaci i pravaši te drugi hrvatski građani i društva koji su došli u Dubrovnik s hrvatskim trobojnicama, pjevajući domoljubne pjesme te izvikujući političke pokliče, proslavi dali hrvatski predznak. Sve čitanije hrvatske novine opširno su izvještavale o uspješnoj kulturnoj i nacionalno-političkoj misiji proslave podizanja spomenika Ivanu Gunduliću, a široj je javnosti poslana poruka o hrvatskoj pripadnosti Dubrovnika.
– Zahvaljujem svim kolegama, Dubrovačkim muzejima koji su nositelji ovoga projekta, Državnom arhivu, samostanu Male braće, Znanstvenoj knjižnici i arhivu Dubrovačke biskupije. Zajedničkim snagama pokušali smo rekonstruirati ovu građu koja je značila integracijsku snagu cijele Hrvatske. Ova izložba prvi put prikazuje neke nove predmete – istaknuo je autor Tonko Marunčić.
Također, izložene su i originalne fotografije s proslave, dva originalna reljefa Ivana Rendića, spomen – medalje, razglednice, plakati, dokumenti te brzojavi s čestitkama.
– Ova izložba otkriva složenost političkog i društvenog trenutka u kojem je podignut spomenik velikom dubrovačkom i hrvatskom književniku Ivanu Gunduliću. Ona pokazuje i da se osjećajima narodom ne može upravljati te da se hrvatski čovjek uvijek zna tko je i da se s time ponosi. Nama, koji se imamo povlasticu zvati Dubrovčanima, srce se iznova istopi kada čujemo riječi Gundulićeve vječne Himne slobode. Čestitam autoru izložbe i Dubrovačkim muzejima na prepoznavanju ovog jubileja i proglašavam ovu izložbu otvorenom – naglasio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist