Kultura

[FOTO] U Zagrebu otvorena izložba Anabel Zanze

naslovna tifloloski muzej izlozba anabel zanzeWhatsApp Image 2024 05 23 at 19.22.35

U Tiflološkom muzeju u utorak 21. svibnja otvorena je izložba Dubrovkinje Anabel Zanze NE-PRE-PRE-KE. Izložba je otvorena do 5. rujna 2024.

Izložba predstavlja 15 radova koji komuniciraju sa slijepima i slabovidnima, nastojeći dokinuti granice svjetova, tako da prepreke postanu NE-PRE-PRE-KE. U tu svrhu Zanze je, navodi se u najavi izložbe, prigrlila grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu.
-Teško da bi se među suvremenim hrvatskim umjetnicima moglo pronaći primjereniji opus, koji bi se i bez ikakvih prilagodbi mogao predstaviti na umjetničkoj izložbi u Tiflološkom muzeju, od ovog Anabel Zanze. Tijekom trideset godina stvaranja i predstavljanja na mnogim muzejskim i galerijskim adresama, stručnjaci su je prepoznali i kao jednu od najosebujnijih slikarica koja danas djeluje na ovim prostorima. Njoj, dakle, ne nedostaje vidljivosti u umjetničkom svijetu, no takva kakva jest, otvorena, empatična i okrenuta novim susretima i spoznajama, poželjela je svojim slikama priuštiti drukčiju vidljivost, pružiti ih onima koje zapravo krasi posebna vidljivost – vidljivost dodirom – ističe se u tekstu kataloga izložbe Nade Beroš ‘Dodirivati s razumijevanjem’.

Anabel Zanze, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, karakterističnog likovnog izričaja, usvaja tipografiju u svojim radovima te je povezuje s avangardnim umjetničkim nastojanjima na bazi letrizma i konceptualne umjetnosti. Diplomirala je 1996. na Grafičkom odsjeku ALU-a u Zagrebu u klasi prof. A. Kuduza.

Foto: Tiflološki muzej/Facebook/Tea Matijevic

Pročitajte još

Životna priča našeg Mozarta, dubrovačkog virtuoza i glazbenika…

Maris Guca

FOTO Otvorena izložba posvećena tradicijskom ruhu pod orijentalnim utjecajem

Dulist

Završen prvi festival Slano Film Days: Susret filmskih ikona i mladih talenata

Dulist