Aktualno

[FOTO] SVJETSKI DAN VODA Učenici obišli pročistač vode u Komolcu

Dan voda 1

Povodom Svjetskog dana voda, Vodovod Dubrovnik organizirao je obilazak uređaja za pročišćavanje pitke vode i predstavljanje EU projekta Aglomeracija Dubrovnik za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na predstavljanju projekta sudjelovalo je dvjestotinjak učenika iz OŠ Marina Držića, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Lapad te iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Medicinske Škole Dubrovnik.  

Učenici su upoznati s najvećim dubrovačkim komunalnim projektom koji je upravo u tijeku, pročistaču pitke vode u Komolcu te njegovim značajem za područje Aglomeracije Dubrovnik i utjecajem kojeg će imati na kvalitetu života te gospodarski razvoj na području Dubrovnika.  

– Svjetski dan voda je bio prava prilika da se učenici još jednom podsjete koliko je važno očuvanje jednog od najvećih prirodnih bogatstava koje Hrvatska ima, a to je pitka voda. Dubrovačko područje je bogato vodom, ali te resurse je potrebno čuvati i za buduće generacije, a među njima su i učenici koji su mogli puno toga naučiti o gospodarenju vodama na području Grada – izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kroz prezentacije prilagođene njihovoj dobi, učenicima je pojašnjena važnost projekta ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’.

– Iako je Ombla najkraća svjetska rijeka, upravo s nje opskrbljuje se najveći dio Dubrovnika, a kako bi ona bila sanitarno ispravna svih dana u godini, bez obzira na vremenske uvjete, prije dolaska u kućanstva prolazi kroz ovaj važan uređaj u Komolcu, gdje se pročišćava postupkom ultrafiltracije – javljaju iz Vodovoda. 

Učenicima je predstavljen i drugi projekt, budući pročistač otpadnih voda koji će se graditi u Lapadu i koji će doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanja mora na području Dubrovnika.

Podsjetimo, projekt ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’ vrijedan je 116,96 milijuna eura. 60,73 milijuna eura čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 25,23 milijuna eura osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 8,40 milijuna eura. 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist