Aktualno

[FOTO] SVEČANOST NA LOPUDU Još jedan knežev dvor otet je zaboravu!

dvoru lopud otvaranje

Ovo je veliki dan za Društvo prijatelja dubrovačke starine – rekao je na svečanom otvaranju Kneževa dvora na Lopudu Vedran Kosović, predsjednik DPDS-a. Napomenuo je kako je riječ o četvrtom kneževom dvoru kojega je društvo stavilo pod krov. Inače, Knežev dvor na Lopudu Društvo je kupilo 2019. godine, a obnovljen je i opremljem zahvaljujući donaciji zaklade Caboga Stiftung na čelu s gosparom Ivom Felnerom.
-Veseli nas kontinuitet Društva u obnovi spomeničke baštine i ustrajno radimo na tome. Usudio bih se reći kako je odluka o obnovama kneževih dvorova jedna od većih odluka. Radimo na tome da se prezentira kako je Dubrovačka Republika upravljala svojim područjem – rekao je Kosović te istaknuo kako se na ovome ne misli stati. ‘Pogled je prema Kneževom dvoru u Orebiću koji čeka svoju obnovu’.

-To neće biti lak put, društvo nikad nije biralo lake puteve nego one za koje čvrsto vjerujemo da su ispravni. Svaki knežev dvor je poseban, svaki je prošao svoju priču.
-Obnovi svakoga pristupamo na svoj način i s posebnim osjećajem – rekao je dalje. Posebno se zahvalio zakladi Caboga Stiftung koja je s donacijom ‘uskočila’ u pravo vrijeme, u vrijeme koronakrize.
-Onoliko novaca koliko je Društvo potrošilo za kupiti ovaj dvor,toliko je zaklada Caboga uložila da bi se on obnovio i opremio. Upravo zbog toga ime gospara Iva Felnera će zlatnim slovima ostati zapisano u povijesti Društva, rekao je Kosović, a na to je dubrovački gradonačelnik Mato Franković dodao i u povijesti Dubrovnika.

Sjajna sinergija
Gradonačelnik je u svom obraćanju brojnim okupljenim uzvanicima stalno isticao važnost sinergije između Grada i DPDS-a, koja je neophodna za obnovu vrijedne kulturne baštine. Gradonačelnik je podsjetio i kako je tekla kupnja ovog objekta. Kad ga je zazvao agent za nekretnine Goran Pikunić te mu rekao kako se dvor prodaje, odmah je kontaktirao Nika Kapetanića i Denisa Orlića.
-Oni se nisu dvojili nijedne sekunde te se kupio dvor. Sve je završeno u roku manjem od mjesec dana. Grad Dubrovnik to nikad ne bi mogao na takav način i tom brzinom napraviti. Tu se pokazala ta sjajna sinergija Grada i Društva. Kad ne može Grad, može Društvo, kad treba Gradu ponovno dođe Društvo. I zato moramo čuvati to naše Društvo prijatelja dubrovačke starine i njegovati ga kako bi u budućnosti ovakve projekte realizirali i kako bi čuvali našu kulturnu baštinu – rekao je Mato Franković.
Zahvalio se svima koji su sudjelovali u obnovi ovog velebnog objekta koji ostaje kao sjajna priča kako se može i treba obnavljati kulturna baština. Posebno se zahvalio gosparu Ivu Felneru.

Veliko hvala gosparu Ivu
-Nema riječi poštovanja i iskaza zahvalnosti kojima bismo mogli reći veliko hvala gosparu Ivu, počevši od Kaboge – rekao je gradonačelnik.
-Vaše ime će, gospar Ivo, ostati upisano, ne zlatnim slovima u povijest Društva, nego u povijest našeg grada. Vi ste brojnu kulturno spomeničku baštinu oteli zaboravu i zahvaljujući vašoj velikodušnosti vratili je gradu i u život – rekao je gradonačelnik.
Inače, ovo je zadnja investicija zaklade Caboga Stiftung koja se uskoro gasi.
-Danas svi trebamo biti ponosni i sretni što ovakvo zdanje ostaje za buduće generacije, a nadam se vrlo skoro i obnovi Senkićevog – zaključio je.
Župan Nikola Dobrosalvić čestitao je svima koji su sudjelovali u obnovi ovog zdanja.
-Hrvatska je dobila još jedan biser kulturne baštine. Imamo prebogato naslijeđe i bogatstvo – rekao je župan.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako ponestaje riječi i misli za opisati i oduševljenje i radost što svjedoči današnjem događaju, koje je uslijedilo nakon jučerašnjeg otvaranja škole u povijesnoj jezgri. Ta dva zdanja povezuje puno toga, rekla je.
-Okupila nas je zajednička emocija sreće i ponosa što svjedočimo ovakvom projektu – rekla je te čestitala i Gradu i DPDS-u te zakladi koja je pomogla u financiranju. Istaknula je važnost pojedinaca i udruga u doprinošenju općem dobru.

Spomen medalja
Gosparu Ivu Felneru Društvo prijatelja dubrovačke starine je na današnjoj svečanosti, u znak zahvalnosti za njegovo dobročinstvo, uručilo iskovanu spomen medalju, što ga je uvelike iznenadilo.
Gospar Felner u svom se obraćanju prisjetio kako je tekao put od kupnje ovog dvora do današnjeg svečanog otvaranja. Naglasio je kako su od ugovora do otvaranje prošle četiti godine, a budući da je objekt bio u derutnom stanju, rekao je kako je čudo da je za obnovu trebalo samo četiri godine.
-Za mene je ovo zadnja investicija. Moja služba je gotova i na to se trebam naviknuti – rekao je na kraju svog obraćanja obuzet emocijama gospar Felner, zahvaljujući kojemu je na našem području obnovljeno nekoliko spomenika kulture.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist