Kultura

[FOTO] Stihozbirka ‘Zaboravu oteto’ predstavljena je u cavtatskome Domu kulture

konavle art 3

U sklopu 18. Festivala Glazba i riječ, u cavtatskome Domu kulture, proteklog petka, udruge Konavle Art i Cavtatov portal predstavile su, na engleskom jeziku, prevedenu stihozbirku ‘Zaboravu oteto’, cavtatskoga ribara i pučkoga pjesnika Nika Kušelja (1901. – 1994.). Kao i izvorno iz 2019., ‘Stolen From Forgetfulness’ također je vrhunski uvezano bibliofilsko izdanje.
Opuštena i zabavna večer glazbe i poezije započela je jednom od autorovih pjesama. Uz pratnju s gitarom, pjesmu je otpjevao autorov unuk, glumac, kantautor i pjesnik Nikša Kušelj – Niki.
Publici se potom, na engleskom pa na hrvatskom jeziku, obratio urednik i prevoditelj izdanja Vinko Rožić – Viki. Uvodno citirajući nekoliko misli nedavno preminuloga dubrovačkoga barda konavoskih korijena Luka Paljetka i američkoga filozofa Geralda Josepha Galgana, Rožić je između ostaloga istaknuo kako Kušeljeva poezija izvire iz njegove ljubavi prema Cavtatu, Cavtaćanima i Jadranu, poglavito konavoskom akvatoriju. Naglasivši kako poezija poziva čitatelja da svoj um i srce uzdigne u sferu umjetnosti slušanja, Rožić je predložio prisutnima da prihvate autorovu pozivnicu te da zaista osluhnu i čuju kako i o čemu Kušelj pjeva svojim stihom.
Kao svojevrstan uvod u prikaz dokumentarnoga filma o autoru Niku Kušelju, flautistica Đive Kušelj i glasoviristica Stefani Grbić milozvučno su izvele autorovu pjesmu ‘Čuj nas, Majko milostiva’. Pjesmu je uglazbio cavtatski glazbenik pok. Ivo Kordić.
Uslijedila je nizanka autorovih pjesama na engleskom i hrvatskom jeziku, koje su razdraganoj publici naizmjence čitali Vinko Rožić i Nikša Kušelj, pa vrhunska instrumentalna izvedba pjesme ‘Moj galebe’ u emotivnoj intepretaciji autorova unuka Ivana Kušelja na trubi i Stefani Grbić na glasoviru.
Tekstovni dio predstavljanja zaključen je kratkim naizmjeničnim recitalom autorovih pjesama, a glazbeni još jednom predivnom izvedbom Nikše Kušelja uz gitaru.
Na kraju ove glazbeno-pjesničke večeri u čast Nika Kušelja, Đive Kušelj je u ime udruge Konavle art i nakladnika Cavtatova portala zahvalila sponzorima i suradnicima uručivši im po primjerak izdanja s posvetom. Prisutnima se potom nakratko obratio načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a prije ‘spuštanja zastora’ publici su poklonjeni primjerci ‘Stolen From Forgetfulness’.

Foto: Konavle Art

 

Pročitajte još

[FOTO] OBILJEŽAVANJE 290. ROĐENDANA LUKE SORKOČEVIĆA Predstavljena slikovnica Luka Paljetka

Dulist

‘ČEKAJUĆI ORESTA’ Predstava Lade Kaštelan od nedjelje na Lovrjencu

Dulist

Kolarini s Matrimonijom sutra gostuju na Šipanu

Dulist