Zanimljivosti

FOTO: S njima je pustolovina sigurna!

GSS193

Pripadnici gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore održali su na Srđu zajedničku pokaznu vježbu spašavanja. Sve u okviru projekta „Poslovna suradnja i unapređenje vještina u razvoju pustolovnog turizma“ financiranog od strane Europske unije.

Vježba je uključivala potragu sa psima, potragu koja uključuje GIS tehnologiju i zapovjedno vozilo, spuštanje unesrećenog pomoću Tirolske prečnice u „peleni“ te u speleonosiljci te pružanje prve pomoći ITLS pristupom.

Provedba ovog projekta započela je siječnju 2011., a završava početkom srpnja ove godine. U ovom prekograničnom projektu Hrvatske i Crne Gore, kojeg provodi Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Centrom za inicijative iz područja održivog turizma i UNDP-om Crne Gore, velika se pozornost posvetila povećanju sigurnosti i povećanju kadrova vodiča.

Tijekom provedbe projekta održane su sigurnosne obuke ITLS-a (zbrinjavanja unesrećenog u izvanbolničkim uvjetima), GIS-a (Geografski informacijski sustav), spašavanja na divljim vodama i speleospašavanja, te je licencirano 80 polaznika. Kroz vodičke obuke, koje su uključivale i obuku tematski vezanu za zaštitu prirode i okoliša, licencirano je 60 polaznika.

Upravo kroz zajedničku pokaznu vježbu gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore javnosti su se prezentirala znanja i vještine stečene tijekom provedbe ovog projekta. Potpisan je i Sporazum o suradnji gorskih službi dvije države koji će uvelike pridonijeti učinkovitosti spasilačkih aktivnosti.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist