Kultura

[FOTO] Otvorena Izložba ‘Mijo Šiša Konavljanin – Ususret zaštiti’

mijo sisa konavljanin 161123 16

Ogroman interes, a time i poštovanje, pokazali su u četvrtak Konavljani koji su došli na otvorenje izložbe MIJO ŠIŠA KONAVLJANIN – USUSRET ZAŠTITI u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima, priopćili su iz Općine Konavle.

Mijo Šiša Konavljanin rođen je 9. prosinca 1946. godine u Mihanićima gdje je proveo cijeli svoj život. Počeo se baviti slikarstvom još u djetinjstvu i vrlo brzo se afirmirao kao hrvatski izvorni umjetnik i likovni kroničar Konavala.

Na svojoj domovini sedamdesetih je godina otvorio Galeriju koja je postala nezaobilazno mjesto svih koji su dolazili u Konavle. Uz Šišine slike i skulpture te brojne predmete iz tradicijskog života Konavala Galerija je bila i ostala topos konavoskog identiteta. Nakon slikareve smrti 2017. godine Galerija je zatvorena za javnost bez organizirane brige za vrijednu građu.

Muzeji i galerije Konavala pokrenuli su prijedlog upisa Zbirke slika i Etnografske zbirke Galerije Mija Šiše Konavljanina u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ovom izložbom predstavljen je dio bogate građe Galerije koja će se nakon obnove opet otvoriti za javnost i zasjati u punom sjaju.

Na svečanosti otvorenja prisutni su mogli vidjeti i jedan primjerak iz zbirke, potpuno funkcionalni gramofon star više od 100 godina na kojem je zasvirala Lijepa naša na ploči snimljenoj u SAD-u krajem 19. stoljeća. Čuti baritona Emilija Blaževića koji u pratnji orkestra pjeva hrvatsku himnu bilo je gotovo nestvarno i zorno prikazuje vrijednost elemenata u zbirci.

Na izložbi su govorili pisac predgovora Vlaho Bogišić i autorica izložbe Antonia Rusković Radonić, a izložbu je otvorio načelnik Općine Konavle, Božo Lasić.

– Ministarstvo je naš prijedlog zaštite prihvatilo, već smo napravili katalog slika koji broji oko 300 jedinica. Do kraja godine ćemo napraviti ostatak kataloga i nadam se da će u 2024. zbirka slika i etnografska zbirka Miha Šiše Konavljanina biti pod zaštitom Ministarstva kulture RH. To ne znači da nasljednici nisu vlasnici nego da će zbirka biti pod nadzorom i imat će na raspolaganju stručnu pomoć – rekla je Rusković Radonić.

Autor predgovora izložbe Vlaho Bogišić podsjetio je kako Mijo Šiša Konavljanin davne 1969. godine dobio priliku izlagati u Kneževom dvoru u Dubrovniku što je tada imalo izrazitu težinu.

– Mijo Šiša Konavljanin, 23-godišnji seljak iz Konavala dobio je priliku izlagati u hramu dubrovačkih gospara. Značilo je to onda nešto puno više nego danas. Danas je to posve obično, tada to nije bilo. Mijo Šiša je progovorio kroz svoj rad o tome tko smo mi – istaknuo je.

Načelnik Lasić otvorio je izložbu i pritom se prisjetio jedne osobne zgode s Mijom Šišom.

– Prvo želim reći da mislim da nijedna izložba u Dubrovniku u posljednjih 15 godina nije okupila ovoliko ljudi. Imao sam čast osobno razgovarati s Mijom u nekoliko navrata, dolazio je kod mene doma i svojedobno je pozajmio jednu knjigu od mene. Nakon tri četiri mjeseca kada je vratio u njoj su ostale brojne oznake stranica, papirići s bilješkama. I dan danas je ta knjiga takva u mojoj biblioteci. U toj knjizi sam našao i jedan listić na kojem je Mijo zapisao sljedeće stihove:

Konavle rodni kraju moj, jedini zavičaju,

Tebe uvijek sa sobom nosim i sa tobom se ponosim.

Volim tvoje polje ravno, svima rodno još odavno.

Oko polja kršne gore, a sa juga plavo more.

Živi vječno u svom sjaju, konavoski mili kraju,

Ponosit uvijek s tobom ja ću bit.

Po meni ovi stihovi najbolje oslikavaju njegov svjetonazor i ljubav za obitelji i Konavlima – rekao je načelnik Lasić te dodao kako je Mijo Šiša jedini Konavljanin koji je za svog života izašao u nekoj enciklopediji.

– U Enciklopediji hrvatske umjetnosti stoji da Mijo pripada krugu jadranske naive za koju je karakteristična nespretnost, izraz i prostodušnost spontanosti prikaza. To njega najbolje karakterizira. Osobno mislim da je on veličina hrvatske naivne umjetnosti, ali i puno više od toga jer predstavlja naš težački život, sve ono čega smo se odrekli s vremenom – naglasio je načelnik Lasić te se zahvalio obitelji Šiša i autorici izložbe Antoniji Rusković Radonić te zaključio kako vjeruje da će svjetlo dana u skoroj budućnosti ugledati i monografija posvećena ovom velikom konavoskom umjetniku.

Izložba ostaje otvorena do svibnja 2024. godine.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist